Proszę o pomoc. Zakupiłem podstawki kolumnowe. W instrukcji zalecają
wsypanie do środka piasku. Lada chwila będę miał kupiony piasek kwarcowy,
tylko podobno trzeba go najpierw prażyć. Proszę o info jak to zrobić w piekarniku,
tzn. jaka temperatura, jak długo i ile go za jednym razem ładować po piekarnika.
Z góry wielkie dzięki.
Pozdrawiam.
Piasek kwarcowy - jak prażyć ?
- Myszor
- Posty: 10900
- Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
- Gramofon: PD-300
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Piasek kwarcowy - jak prażyć ?
Pewnie by zabić ewentualne grzyby czy pasożyty.
200C i 10 minut załatwi sprawę.
200C i 10 minut załatwi sprawę.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- cobra
- Posty: 1104
- Rejestracja: 16 lut 2018, 22:25
- Gramofon: PS-T15, GS464
- Lokalizacja: W-wa
Re: Piasek kwarcowy - jak prażyć ?
Myślisz, że przez 10 minut rozgrzeje się w całej masie? Pomęczyłbym go dłużej - nic mu to nie zaszkodzi.
No chyba, że mało tego piasku i rozsypany cienko na blasze w piekarniku.
Pamiętam jak przed laty prażyłem piasek do akwarium - piekłem go z pół godziny.
No chyba, że mało tego piasku i rozsypany cienko na blasze w piekarniku.
Pamiętam jak przed laty prażyłem piasek do akwarium - piekłem go z pół godziny.
Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
- Myszor
- Posty: 10900
- Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
- Gramofon: PD-300
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Piasek kwarcowy - jak prażyć ?
Ja też kiedyś do akwarium
ale dawno i nie pamiętam ile. No nie spali się w każdym razie.

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- amrowek
- Posty: 8349
- Rejestracja: 21 maja 2015, 09:04
- Lokalizacja: mazowsze płd-zach 40 km od stolicy - Żyrardów
- darkman
- Posty: 16903
- Rejestracja: 02 paź 2015, 09:23
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Lokalizacja: Topanga Corral
- Kontakt:
- kriss
- Posty: 1218
- Rejestracja: 05 paź 2017, 17:58
- Gramofon: Sony PS-X50
Re: Piasek kwarcowy - jak prażyć ?
Tego "czystego" kupowanego w paczkach w marketach podobno prażyć nie trzeba.
Ja natomiast prarzyłem i tak. Ok. 10 -15 minut tak jak koledzy wspomnieli w 200 stopniach. Jak naspiesz grubszą warstwę to warto go przemięszać podczas wypieku
Będziesz też widział po kolorze, ten wyprażony zrobi się jaśniejszy.
Ja natomiast prarzyłem i tak. Ok. 10 -15 minut tak jak koledzy wspomnieli w 200 stopniach. Jak naspiesz grubszą warstwę to warto go przemięszać podczas wypieku

Będziesz też widział po kolorze, ten wyprażony zrobi się jaśniejszy.