Kolekcje sprzętowe forumowiczów
- amrowek
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów
ładne te wycieraczki, a gdyby nie 126p to kto by Polskę zmotoryzował 

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Myszor
- Gramofon: PD-300
O karbona mnie się rozchodzilo.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
-
- Gramofon: Kenwood KD 990
Chciałem o coś zapytać. Można coś powiedzieć na podstawie zdjęć tylko bez zaglądania w bebechy? Nigdzie nie znalazłem żadnego napisu, cyfry jednej.
- koscidogitary
Można powiedzieć dużo, ale niewiele konkretów. Koń jaki jest, każdy widzi: głośnik dynamiczny, owalny, papierowy, szerokopasmowy, uzupełniony papierowym głośnikiem wysokotonowym. Obudowa z materiału drewno-podobnego. Stara vinteagowa kolumnienka głośnikowa. Moc znamionowa typowa dla takich sprzętów to 3 do 5 watów, więc uważaj z podłączeniem do dużego wzmacniacza. Jeśli kable nie mają oznaczeń +/- to podłącz baterię paluszek 1.5V i sprawdź, w którą stronę wychyla się membrana. Jeśli idzie do przodu, to polaryzacja plusa jest taka, jak aktualnie podłączyłeś do baterii i jest poprawna. Jeśli kolumnienka jest sprawna może służyć do zabawy, eksperymentów, kolekcji. Nie będzie z tego "wielkiego dźwięku". Dawno temu, będąc wczesnym nastolatkiem, miałem podobny sprzęt, który był podłączony do jakiegoś polskiego adaptera, ale grało to słabo, choć przyznam, że wtedy cieszyło. Dzisiaj jest moda na vintage, jak te kolumnienki są w ładnym stanie, to można postawić na półkę jako przedmiot kolekcjonerski, jeśli do tego jeszcze grają (są sprawne) to tylko na ich plus. Ja mam podobne, polskie, ale z tylko jednym głośnikiem owalnym, mają 5 watów. Trzymam jako sprawny przedmiot kolekcjonerski. Te mogą grać lepiej niż moje, bo jest ten mały głośniczek i mają drewnopodobną obudowę, jeśli działa - poprawi wysokie tony. Dodam, że te malutkie najczęściej się przepalają. Pozdr. Paweł
Ostatnio zmieniony 07 lut 2019, 12:54 przez koscidogitary, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Są sprawne. Słucham ich na codzień. Wczoraj spaliła mi się lampa w Yaqin ms34d i podłączyłem Gibsona AG450. Nie wiem czy ich nie uszkodze takim potworem. Słucham raczej cicho. Tez nic nigdzie nie znalazłem w necie na jego temat. Ktoś coś podpowie? Jako pre jest Uaqin MS-12B
Dzięki.
Dzięki.
- koscidogitary
- Myszor
- Gramofon: PD-300
O tym gibsonie jest w sieci. Tani wzmak cyfrowy pracujący w klasie c. Dobry do karaoke.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Czyli w domowym zaciszu to nienajlepszy pomysł. Wygląda na to że czeka mnie przebudowa całego toru.
- koscidogitary
Jak pisałem, to malutkie kolumienki, nie grają za dobrze. Nie mówię, że nie mogą się podobać, znam ludzi, którzy na podobnych zbudowali swój tor, ale jak pisałem, w mojej ocenie to kolumienki raczej do zabawy lub kolekcji.
Nie trzeba wydawać kilkunastu tysięcy na tor audio. Można poszukać w sieci vinteagowych kolumienek (jeśli lubisz takie sprzęty) za c.a. 500-700zł, wzmacniacz da się kupić za połowę tej kwoty i w cenie 1000zł masz już sprzęt, który wględnie dobrze/ciekawie gra.
Naprawdę jest w czym przebierać.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2019, 11:16 przez koscidogitary, łącznie zmieniany 1 raz.
- koscidogitary
Niezależnie od tego kto i jak drogim sprzętem dysponuje, proponuję obejrzeć:
https://www.youtube.com/watch?v=0UYCqCkUGyw&t=21s
samuraj - tam jest wzmianka o kolumnach T+A oraz wzmacniaczu NAD3020.
Nieduża moc, fajne granie, tylko niestety ceny poszły trochę w górę w stosunku do tego co podano w filmie, ale nadal warto tym się zainteresować.
SORRY ZA OFFa
https://www.youtube.com/watch?v=0UYCqCkUGyw&t=21s
samuraj - tam jest wzmianka o kolumnach T+A oraz wzmacniaczu NAD3020.
Nieduża moc, fajne granie, tylko niestety ceny poszły trochę w górę w stosunku do tego co podano w filmie, ale nadal warto tym się zainteresować.
SORRY ZA OFFa

Ostatnio zmieniony 07 lut 2019, 15:10 przez koscidogitary, łącznie zmieniany 1 raz.
- Petro
- Gramofon: PS-X75, SL-1600
- Kontakt:
kilka ostatnich wpisów to jednak off top.
PS-X75, SL-1600mk2//AT33E LC-OFC//AT440Mla-VMN50SH//Accu E-406V//Quadral Vulkan
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dokładnie.
Koledzy, jak macie problemy ze sprzętem czy nie wiecie co kupić - są od tego bardziej stosowne zakątki forum.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Miało być po week-endzie - ale nie wytrzymałem....
Saba MD-292
Jestem pod ogromnym wrażeniem
Łukaszu - to ta wycieraczka po lewej stronie. Mnie nie przeszkadza, ale wiesz...
@amrowek - dzięki za cynk

Saba MD-292
Jestem pod ogromnym wrażeniem
Łukaszu - to ta wycieraczka po lewej stronie. Mnie nie przeszkadza, ale wiesz...
@amrowek - dzięki za cynk
- BlackDevil
- Gramofon: S600