Czy to jest ramie PL-90? Ma jakąś przewagę nad pozostałymi które zostały wymienione?
Jestem po rozmowach z kilkoma sprzedającymi, coś z tego chyba będzie
QL-Y66F,SL-6,RX-505,SN-6170,RCD991EA,RC995/RB990, mały revelator + węglowa 18-tka od SS w betonie
Nie, PL-5L nie był wymieniany w tym wątku.
Z tego co doczytałem, ponoć ramie ma bardzo nowoczesne (zastosowane m.in. w PL-90), kwestia czy rurka jest krytyczna (ceramiczna vs aluminiowa)
Na placu boju teraz jest jeszcze PL-30II z kompletem ramion(proste i S) i przeciwwag do nich, oraz PL-L1000.
Pojawił się PL-50 w cenie 3 kilo.
oraz ... QL-Y55F za około 2,5 kilo na którego mam chrapkę ze względu na nowoczesne ramię i automatykę....ale może błądzę?
Jestem po rozmowach ze sprzedawcami tak wiec to są już konkrety do wybrania.
P.S. Mam wielki problem ze znalezieniem parametru "masa efektywna" w gramofonach, sprzedający nic na ten temat nie wiedzą, poszukiwania odnośnie konkretnych modeli tylko czasem dają odpowiedz, a jedynym parametrem zazwyczaj podawanym przez producenta to waga wkładki (z koszykiem) które ramie obsłuży, powiedzmy 2-12 gram. Ale chyba nie o ten parametr chodzi?
QL-Y66F,SL-6,RX-505,SN-6170,RCD991EA,RC995/RB990, mały revelator + węglowa 18-tka od SS w betonie
Mam wielki problem ze znalezieniem parametru "masa efektywna" w gramofonach
Bo nie każdy producent się tym chwalił, a przynajmniej nie w bezpośredni sposób
Ramiona które mają zaawansowany dynamiczny damping, tak jak te Pioneery czy rozważane wcześniej Denony - nawet technicznie nie da się tego określić, bo sam mechanizm neguje rezonanse. Na tym to polega
a jedynym parametrem zazwyczaj podawanym przez producenta to waga wkładki (z koszykiem) które ramie obsłuży, powiedzmy 2-12 gram. Ale chyba nie o ten parametr chodzi?
Ten parametr jest ściśle powiązany, z paroma wyjątkami
2-12g to bardzo szeroki zakres wagowy, sugerujący m.in. właśnie dynamiczny damping.
Czym Ty się przejmujesz, bo przestaję rozumieć?
Chyba nie rozumiesz na czym polega technologia zastosowana w rozważanych ramionach
Chyba nie rozumiesz na czym polega technologia zastosowana w rozważanych ramionach
Wojtku, w samo sedno, nie znam tej technologii i dla mnie to zupełna nowość.
Nie wiem na przyklad, czy dynamiczny damping byłby lekarstwem na wkładkę o dużej podatności na cięższym ramieniu.
Nie wiem czy ramię z PL-90(z ceramiczną rurką) w gramiaku PL-5l to jest szczyt technologi (i warto sie o niego starać) czy nie.
czy np ramie w QL-Y55 działa tak samo/daje taki sam efekt, a w bonusie jest pełny automat.
Moja wiedza jest mizerna....
Nie wiem czy ramię z PL-90(z ceramiczną rurką) w gramiaku PL-5l to jest szczyt technologi (i warto sie o niego starać) czy nie.
czy np ramie w QL-Y55 działa tak samo/daje taki sam efekt, a w bonusie jest pełny automat.
To jest kwestia rywalizujących patentów
Pioneer PL-5L to lepsza konstrukcja z tych dwóch.
To że nie jest to pełny automat to pikuś, ważne że jest półautomatem
Dość mocnym minusem jednak jest to że obydwa gramofony nie pozwalają na zmianę headshella (QL-Y55 by potrafił jakby miał na wyposażeniu opcjonalną rurkę S).
Wojtku, w samo sedno, nie znam tej technologii i dla mnie to zupełna nowość.
Nie wiem na przyklad, czy dynamiczny damping byłby lekarstwem na wkładkę o dużej podatności na cięższym ramieniu.
Moja wiedza jest mizerna....
Człowieku, po co Ci te matematyczno-filozoficzne rozważania Zwłaszcza na początku przygody z winylami.
Kup gramofon w założonym zakresie cenowym, w dobrym stanie technicznym i wizualnym i w końcu coś posłuchaj zamiast zajmować się tymi wyliczeniami. Zostaw je zaawansowanym użytkownikom i inżynierom.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Człowieku, po co Ci te matematyczno-filozoficzne rozważania Zwłaszcza na początku przygody z winylami.
A kto powiedział ze to początek? Rzuć okiem na stopkę
Co najwyżej nadrabianie braków miedzy komuną z jej "bernardami", tym co było pomiędzy, a czasami obecnymi
Dość mocnym minusem jednak jest to że obydwa gramofony nie pozwalają na zmianę headshella (QL-Y55 by potrafił jakby miał na wyposażeniu opcjonalną rurkę S).
O ile ramię S do QL-Y55 w przyrodzie występuje, to nie znalazłem nigdzie zdjęcia PL-5L z ramieniem S .
Czy warte jest dopłaty 500 zeta więcej za rurkę z ceramiki w Pl-5L versus rurka zwykła, chyba z alu?
Szukam półautomatu, nie znam się i na bank nie będę eksperymentował z wkladkami, chce mieć ze dwie i tyle bez udziwnień i wiecznego przekładania, z marzeń to im więcej "drewna" tym lepiej, stąd niejako skłaniam się ku JVC, na drugim jest nieszczęsny kp990:)
Co teraz, co teraz??
Jestem otwarty na propozycje, bo jak wiecie słaby jestem w te klocki
Ps. Dzięki Karol za pomoc w ogarnięciu sprawy z tym kp990
Kenwood KP-990+Denon 103r +NUDAmini+Snell E III+ LAR IA 30mK2 +Rotel RCD 955