Gramofon z pream. do 20.000zł
-
Gramofon z pream. do 20.000zł
Witam wszystkich forumowiczów!
Dołączam do szanownego grona i bardzo proszę w miarę możliwości o rzeczowe porady co do zakupu.
Chcę kupić gramofon z ramieniem wkładką i preampem. Interesuje mnie raczej nowy sprzęt , chyba że w b. dobrym stanie coś używanego. W cenie do 20.000zł
Muzyka, przeważający Rock, Filmowa ,trochę klasyki.
Proszę o opinie co do tego zestawu , Rega RP8 + Apheta 2 (preamp MC i MM Rega Aria , lub RCM )
Z góry dziękuję za pomoc.
Dołączam do szanownego grona i bardzo proszę w miarę możliwości o rzeczowe porady co do zakupu.
Chcę kupić gramofon z ramieniem wkładką i preampem. Interesuje mnie raczej nowy sprzęt , chyba że w b. dobrym stanie coś używanego. W cenie do 20.000zł
Proszę o opinie co do tego zestawu , Rega RP8 + Apheta 2 (preamp MC i MM Rega Aria , lub RCM )
Z góry dziękuję za pomoc.
- charliez88
- Gramofon: Luxmany 350 + 300
Re: Gramofon z pream. do 20.000zł
Zamów Husarię u Ahaji, żeby się już robiła....a pozostałe 15 k rozdysponuj na 2 wkładki (rock i klasyka to 2 zupełnie inne wkładki) i gramofon z ramieniem, który... nie będzie Regą , ani Projectem...
Luxmanowe-love: PD 350 | PD 300 | PD 441 | PD 121 | PD 131
Trochę lampek, parę ramion, Husariaa i kilka wkładek puszczanych głównie przez zaskakujące SNELL E3
Trochę lampek, parę ramion, Husariaa i kilka wkładek puszczanych głównie przez zaskakujące SNELL E3
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Cześć, wskazałbym na gramofony z pracowni kolegi Pawelec@. Wysoka jakość i precyzja wykonania, estetyka najwyższej klasy. Ramię po konsultacji i wyborze również zazwyczaj fabrycznie nowe (ale można i z drugiej ręki). Zawsze wysokiej klasy.sonar pisze: ↑17 sty 2019, 23:50Chcę kupić gramofon z ramieniem wkładką i preampem. Interesuje mnie raczej nowy sprzęt , chyba że w b. dobrym stanie coś używanego. W cenie do 20.000zł
Dobór i sugestie co do wkładki w trakcie wyboru ramienia, bo to dość istotne. Rodzaj muzyki w tym wypadku jest drugorzędny skoro to nie metal (trudny bardzo gatunek dla sprzętu audio) ale dobrze, że podałeś. Zachęcam do zapoznania się z kilkoma projektami i pracami Pawła w dziale DIY. (to nie są garażowe składaki, tylko konkretne konstrukcje o profesjonalnym wykonaniu, ot małe dzieła sztuki - znam, widziałem, macałem, słuchałem i bardzo doceniam).
Przykładowe tu:
viewtopic.php?f=65&t=11920
viewtopic.php?f=65&t=10241
viewtopic.php?f=65&t=10115
viewtopic.php?f=65&t=8006
Co do preampa z Twojego pytania, Rega Aria - godna przemyślenia i bardzo dobra. Budżet na całość pozwoli też pomyśleć o Gold Note PH-10, bardzo dobre parametry i default użytkownika, dodatkowy atut to estetyka wykonania i referencyjne brzmienie.
Z wysokiej klasy i innej beczki nieco, to znakomita konstrukcja lampowa Manley Chinook phonostage. Opisy poszczególnych konstrukcji bez problemu znajdziesz w sieci.
Wszystkie z wymienionych sprzętów są też w posiadaniu kilku osób z naszego forum, zatem dodatkowe opinie łatwo uzyskać.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Z pre to ASR basis używkę w miarę nie starą za 1500€ można wyjąć. Czasem audia flight się pokazuje ale drożej.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Petro
- Gramofon: PS-X75, SL-1600
- Kontakt:
a co myślicie o szkockim Linn LP12 (tak przy okazji zapytam?)
PS-X75, SL-1600mk2//AT33E LC-OFC//AT440Mla-VMN50SH//Accu E-406V//Quadral Vulkan
- Taihenwarui
- Gramofon: Thorens TD 150 MK2
Pozwole sobie napisac kilka zdan o Linn LP 12 poniewaz kiedys rozwazalem powaznie zakup tego gramofonu( z epoki oczywiscie).
Kilku moich znajomych wyspiarzy powie, ze jest to najlepszy gramofon na swiecie. Nie jest, ale niewatpliwie maja najlepszy marketing.
Jest cos mitycznego i zarazem tajemniczego w tej nazwie, opartego na latach dobrej promocji i kontynuacji( i udoskonalen oczywiscie) rozwiazan technicznych i designu znanych z gramofonow Thorens i Acoustic Research. Na zywo wyglada o wiele lepiej niz na zdjeciach. Brzmi dobrze ( tak, jestem fanem plywajacego zawieszenia) a w najlepszych konfiguracjach nawet bardzo dobrze. Znajomy, od ktorego mam TD 150 twierdzi, ze jest przereklamowany i ja tez tak uwazam. Mozna zreszta poszukac ciekawych dyskusji na ten temat w sieci.
Marka jest dla snobow, z modelami z epoki trzeba kombinowac( nie jest to sprzet typu plug'n'play) a te nowe tez serwisowac predzej czy pozniej( za niemale pieniadze). Osobiscie jakbym chcial wydac 20k na gramofon i konfiguracje i mial do wyboru tylko RP8 i Linn to wybralbym Linn. Na szczescie nie mam takich dylematow. Mam nadzieje, ze to co napisalem ma troche sensu.
Kilku moich znajomych wyspiarzy powie, ze jest to najlepszy gramofon na swiecie. Nie jest, ale niewatpliwie maja najlepszy marketing.
Jest cos mitycznego i zarazem tajemniczego w tej nazwie, opartego na latach dobrej promocji i kontynuacji( i udoskonalen oczywiscie) rozwiazan technicznych i designu znanych z gramofonow Thorens i Acoustic Research. Na zywo wyglada o wiele lepiej niz na zdjeciach. Brzmi dobrze ( tak, jestem fanem plywajacego zawieszenia) a w najlepszych konfiguracjach nawet bardzo dobrze. Znajomy, od ktorego mam TD 150 twierdzi, ze jest przereklamowany i ja tez tak uwazam. Mozna zreszta poszukac ciekawych dyskusji na ten temat w sieci.
Marka jest dla snobow, z modelami z epoki trzeba kombinowac( nie jest to sprzet typu plug'n'play) a te nowe tez serwisowac predzej czy pozniej( za niemale pieniadze). Osobiscie jakbym chcial wydac 20k na gramofon i konfiguracje i mial do wyboru tylko RP8 i Linn to wybralbym Linn. Na szczescie nie mam takich dylematow. Mam nadzieje, ze to co napisalem ma troche sensu.
- zelazny
- Taihenwarui
- Gramofon: Thorens TD 150 MK2
-
Przepraszam że nie odpowiadam ale ferie się zaczęły 
Co sądzicie które zestaw byście wybrali , znalezione aktualne oferty , bardzo proszę o porady .
1. Rega RP8 + Apheta 2 (preamp MC i MM Rega Aria , lub RCM -
2.Gramofon analogowy MUARAH MT-1 do tego ramię Jelco
https://allegro.pl/oferta/gramofon-anal ... 701b8c0118
3.Gramofon Transrotor Zet3 -17490
akrylowe chassis czarne nero
• aluminiowy talerz 70 mm, waga 12 kg
• ramię TR-800-S
• wkładka MM Uccello
• aluminiowy docisk
https://allegro.pl/gramofon-transrotor- ... 05249.html
4.Gramofon Kuzma Stabi-S – 13 500
- Ramię Stogi-S 12 VTA
- Wkładka Shelter 7000
https://allegro.pl/oferta/zestaw-kuzma- ... 7684603067
https://allegro.pl/oferta/gramofon-kuzm ... 7545640234

Co sądzicie które zestaw byście wybrali , znalezione aktualne oferty , bardzo proszę o porady .
1. Rega RP8 + Apheta 2 (preamp MC i MM Rega Aria , lub RCM -
2.Gramofon analogowy MUARAH MT-1 do tego ramię Jelco
https://allegro.pl/oferta/gramofon-anal ... 701b8c0118
3.Gramofon Transrotor Zet3 -17490
akrylowe chassis czarne nero
• aluminiowy talerz 70 mm, waga 12 kg
• ramię TR-800-S
• wkładka MM Uccello
• aluminiowy docisk
https://allegro.pl/gramofon-transrotor- ... 05249.html
4.Gramofon Kuzma Stabi-S – 13 500
- Ramię Stogi-S 12 VTA
- Wkładka Shelter 7000
https://allegro.pl/oferta/zestaw-kuzma- ... 7684603067
https://allegro.pl/oferta/gramofon-kuzm ... 7545640234
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Tu chyba niewiele osób ma doświadczenie z mass loaderami.
Wskazałbym kuzme ze względu na fajne ramię.
Muran jest oferowany bez ramienia.
Pamiętaj jednak że zasadniczo gra wkładka i pre.
Ja bym nie kupił żadnego bo nie mają pokryw i moje koty by się z nim rozprawiły raz dwa
Wskazałbym kuzme ze względu na fajne ramię.
Muran jest oferowany bez ramienia.
Pamiętaj jednak że zasadniczo gra wkładka i pre.
Ja bym nie kupił żadnego bo nie mają pokryw i moje koty by się z nim rozprawiły raz dwa

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Do Muraha myslałem o ramieniu 9 – calowym ramieniem Jelco (SA-750D/DB) lub 12 – calowym (SA-750L/LB).
- Regsoft
Dla mnie totalny przerost formy nad treścią. Bardzo niewygodne w obsłudze dzieła sztuki

Rozumiem, że pewnie o to głównie chodzi ...
A z innych pomysłów to oczywiście składak oparty na wysokiej klasy elementach, nowy Technics, świeżo i profesjonalnie odnowiona topowa używka itd.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A że tak zapytam... to ma być pierwszy gramofon?
Jeśli nie to co używałeś dotychczas?
Jeśli nie to co używałeś dotychczas?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- arturxyz
- Gramofon: JVC QL-A7 ps-x60
... Zazdroszczę budżetu... 

JVC QL-A7
SONY PS-X60
JVC XL-Z 555
ONKYO INTEGRA A-8780
JAMO S 606
SONY PS-X60
JVC XL-Z 555
ONKYO INTEGRA A-8780
JAMO S 606
-
przepraszam nie dopisałem a więc jeszcze raz, tor audio jaki posiadam– System aktywny , WLM Aura + SubDuo12 + SystemControl V , przedwzmacniacz lampowy Cary Audio SLP-03 , wzmacniacz do suba , CD linn, lampowy wzmacniacz mocy CAD 120S orazTrafomatic Experience Elegance
Gramofon jaki miałem to - Gramofon Unitra Fonica GS 424 Adam ,TECHNICS SL-B
Gramofon jaki miałem to - Gramofon Unitra Fonica GS 424 Adam ,TECHNICS SL-B