Jak zdiagnozować uszkodzenie płyty przez gramofon?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Merockfor

Jak zdiagnozować uszkodzenie płyty przez gramofon?

Post autor: Merockfor »

Szanowni użytkownicy, forumowicze.

Zwracam się do Was z pytaniem o diagnostykę uszkadzania płyty przez gramofon. Szukałem odpowiedzi na problem w necie na zagranicznych forach i na tym, ale nie znalazłem nic co by pasowało... a że jestem jeszcze żółtodziobem w tym świecie, to zwracam się do Was. Już śpieszę tłumaczyć:

Kupiłem w tygodniu nową, zapakowaną oryginalnie, płytę (Johnny Cash, ale ta tam mało ważne). Odtwarzałem ją sobie na moim Pionnerku PL-990 (wiem, wiem nic specjalnego, ale to był prezent, który mnie wciągnął w płyty, więc na razie starcza). Udałem się do przyjaciela z tą płytą - ma Unitre Cyryla (doczytałem na forum, że ma tendencję do uszkadzania płyt, ale własnie - w jaki sposób się to objawi to to o co pytam). Przez to, że zostawił otwartą skrzynkę patrzałem sobie jak płyta się kręci i cieszyło to oko. Po jakiejś minucie zauważyłem (akurat takie oświetlenie), że ścieżka, która igła już przejechała, odbija światło w zupełnie inny sposób. Cała od początku piosenki. Zatrzymałem odtwarzanie w połowie pierwszego utworu i różnica jest widoczna. Myślałem, że to złudzenie, ale test pokazał, że po tym jak igła przejedzie po fragmencie płyty - ta zaczyna odbijać światło na tym polu inaczej. Przetarliśmy ją szczoteczką, w zasadzie bez zmian. Nie widziałem żadnych rys, ale też nie miałem nic poza szkłem powiększającym do dyspozycji. Wróciłem do siebie i odtworzyłem płytę u siebie - nie słyszę żadnej różnicy w jakości dźwięku.
Czy różnice w kącie odbicia światła świadczą o uszkodzeniu płyty, np poprzez poszerzenie ścieżki? czy to może brud (mam tylko szczoteczkę, bez profesjonalnych narzędzi do czyszczenia).
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2019, 14:00 przez Merockfor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Biogon
Gramofon: składak

Re: Jak zdiagnozować uszkodzenie płyty przez gramofon?

Post autor: Biogon »

po jednym przejechaniu nic nie powinno się stać, no chyba że nacisk na płytę wynosił 10g+ :lol:
Merockfor

Nie wiem, żeby Cyryl miał regulacje nacisku, ale jest użytkowany bez modyfikacji. Zastanawia mnie to bardzo - co jest powodem innego odbijania światła. To musi być jakaś zmiana w szerokości czy wytarciu brzegów bocznych ścieżki, skoro kąt odbicia światła jest inny. A może to brud, albo wręcz jego brak? Ale na nowej płycie?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Stara igła Cyryla przetarła rowek z wierzchu i już mamy zmianę fizyczną :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Merockfor

To groźne? Ponowne odtwarzanie będzie dalej niszczyło płytę?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Każde odtwarzanie płyty ją niszczy, bo jest to jednak kontakt fizyczny igły z powierzchnią płyty.
Możemy co najwyżej starać się minimalizować zużycie się rowka poprzez odpowiednią igłę, ustawienie/stan techniczny gramofonu, czystość płyty itd.

Nieprzypadkowo przeczytałeś że na Cyrylu można sobie szybko płyty zajechać :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Merockfor

Rozumiem. Ma to sens. Dziękuję za informację :)
ODPOWIEDZ