Też mam takie wrażenie ...
PS. PH108-ED jest aktualnie u Eda za 7 dolców
Zamienniki mimo różnych cen potrafią zagrać dokładnie tak samo. W przypadku Astatic ja już ostrożnie operuję stosunkiem jakości do ceny więc wolę się upewnić czy sprawdzałeś czy tylko "aproksymujesz"
Widać gdzieś mi uciekła Twoja recenzja porównawcza. Rzucisz linkiem?
Nie chodziło o porównanie ED do QD (oczywista różnica) tylko dwóch pasujących ED. Próbuję dojść do jakiś wniosków i zastanawiałem się czy robiłeś takie porównanie. Na razie próbuję obalić (lub potwierdzić) dwie tezy dotyczące Astatic:
Poniekąd robię to przy okazji i jakoś specjalnie dużo to nie kosztuje
Chodzi o igły w ramach jednej serii (czyli tak jak wyżej PH108/109/110) czy różnie igły które "przypadkiem" również pasują do innych wkładek niż dedykowane?
Nie, uważam że niższy numer niekoniecznie oznacza starszą igłę Astatic, choć zwyczajowo (patrząc na całokształt) oznacza np. starszy model wkładki.
Na pewno nie mam aż tyle igieł Astatic co Ty
Ja bym się nie ograniczał ...
Dobry przykład. A konkretnie zastępcze do XL45 i do XL25 wrzucone do body XL15/25
Masz jakieś dowody? Najlepiej informacje o uwalonym zawieszeniu. Bo zakładam, że to jest związane z wiekiem. Inna sprawa, że "niekoniecznie" to ostrożne określeniu. Powiedzmy, że ja powiem "z reguły". Lepiej?
Jak z ciekawości kupię kilka tych ED za 7 USD to jedna jest dla Ciebie
Wiesz, to są fajne eksperymenty, ale jednak jak dwa rodzaje generatorów dość drastycznie się różnią, a każda igła (także zamiennik) jest strojona pod dany generator czy rodzinę generatorów, to potem wychodzi "coś czego nikt nie przewidział", a nie aproksymacja do oryginałów
No widzisz, a przy oryginałach takie opcje nie przechodziły
Tak. Chociażby pudełka. Są starsze i nowsze. To że jakiś model igły jest oferowany dłuższy czas (bo model wkładki jest starszy) nie znaczy że dana igła nie mogła być produkowana przez 2 dekady np.
Szczęśliwie nie trafił mi się jeszcze taki egzemplarz z Astaticów.
Zachowaj sobie, skoro tyle tego potrzebujesz
Ale że czego nie wiem? Bo już się pogubiłem
Wybacz ale płacąc tak mało za igiełkę z epoki chyba nie ma co płakać jeśli potem okaże się że jest już uwalona.
To miło że udało się je tak spopularyzować
Tego co mnie interesowało
Wydawało mi się, że wytłumaczyłem o co chodzi. Chce zakupić większą partię do szuflady zanim się skończą. Maksymalnie pewnych, tanich i dobrych. Wszystkich przecież nie kupię. Nie wiem co w tym trudnego do zrozumienia? Chciałem sprawdzić czy wiesz coś więcej niż ja. Po prostu