Well Tempered Lab – ciekawa ciekawostka

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
vain

Well Tempered Lab – ciekawa ciekawostka

Post autor: vain »

https://www.welltemperedlab.net/products/
https://www.youtube.com/watch?v=q0Ktfzf1IqY

Jestem ciekaw Waszych opinii na temat tego rodzaju zawieszenia?
-wpływu na dźwięk
-trudności w ustawieniu
- potencjalnemu rozkalibrowywaniu się
Innymi słowy – drogi bajer czy ciekawa propozycja (nie napiszę, że za rozsądne pieniądze, –bo taką chyba nie jest?)

Swoją drogą takie ramie jest do zmajstrowania.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Well Tempered Lab – ciekawa ciekawostka

Post autor: Wojtek »

OK, ale piszesz tylko o modelu Simplex czy też innych modelach gramofonów od Well Tempered Lab?
Cena to chyba okolice 2k USD?

Wpływ na dźwięk ciężko opisać choć samo to że ramię jest zawieszone w gęstej cieczy ma pozytywny wpływ na kontrolę rezonansu.
vain pisze:
01 sty 2019, 14:56
-trudności w ustawieniu
- potencjalnemu rozkalibrowywaniu się
Kręcisz przeciwwagą i ustawiasz nacisk, a jeśli nie ruszasz bazą ramienia to co ma się rozkalibrować?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
cobra
Gramofon: PS-T15, GS464

Post autor: cobra »

Teoretyzując, zastanawia mnie taka rzecz:
Ramię jest zawieszone w sposób podatny, więc opór (siła) styczny do rowka w miejscu kontaktu igły, ciągnie ramię - ramię jakby "wydłuża się". Siła ta zależna jest od oporów tarcia igły w rowku, a więc także od szlifu igły. Overhang nie jest zatem stały. To pewnie utrudnia trochę regulacje.
Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
vain

Simplex jest dla mnie przykładem reprezentatywnym, ale mam na myśli rozwiązania tej firmy również w innych modelach, – które to mam wrażenie, że są zbliżone do siebie. Jeżeli się mylę to proszę o poprawienie moje omylności :) przy modelu Royale jest napisane „The now purely mechanical LTD tonearm with 16” (400mm) arm tube.Symmetrex tone arm configuration with golf ball suspended in silicone fluid for optimum variable damping”
Nie do końca to rozumiem czy to oznacza mechanicznie statyczne i jedynie wytłumione płynem silikonowym? Czy też pływające w tym płynie jak w Simplex?
Tak czy inaczej mi chodzi o takie rozwiązanie jak w Simplex. Izolacja od drań zapewne zacne.
Ale co antyskatingiem? Przecież siłą, która działa na ramię działa też w miejscu gdzie ramie jest zamocowane ( piłka w płynie) tak, więc piłka musi się opierać o brzeg pojemnika, w którym jest piłka?
To zmienia dynamicznie punk, w którym jest zamocowane remie?
Pomijam, że regulacja antyskatingu w ogóle ty chyba nie występuje.?
Na ile rozwiązanie zawieszenie ramienia na takiej żyłce daje możliwość trwałego utrzymania konta ramienia i igły w płaszczyźnie bocznej? Itd…
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to działa i ktoś to kupuje i być może zacnie brzmi.
Ale zastanawiają mnie różne problemy wynikające z takie konstrukcji. Jaki jest bilans zysków i problemów z takiego rozwiązania.?
vain

"For instance whilst many manufacturers labor endlessly to design the perfect tonearm bearing, we simply eliminate it!" Jakie to proste - wszyscy powinni tak zrobić :)

http://www.aviq.eu/nasze-marki/52-gramo ... 5-wtl.html
Pojadę do pomacać i ręką okiem i uchem.
ODPOWIEDZ