Dualek pisze: ↑29 gru 2018, 20:03
Po prostu spotkałem się z opiniami że shibata, FG to już zaawansowane szlify i wymagają dużo precyzyjniejszego ustawienia do, którego ten głupi szablon nie wystarczy, więc zgłębiam zagadnienie, szukam odpowiednich.
Wymagają większej precyzji przy ustawianiu, tak, ale nawet "głupek" jest wystarczająco "precyzyjny".
Teraz rozumiesz?
Są oczywiście szablony z którymi łatwiej bądź trudniej dokonuje się ustawienia, ale to osobna sprawa.
Dualek pisze: ↑29 gru 2018, 20:03
Teraz za gramanicą znalazłem kogoś kto ustawiał to w Dualu takim jak mój i przerobił temat, szablon, który idealnie pasuje do parametrów tego gramofonu to Lofgren A którego nie wiem jak nabyć...
To zdanie świadczy tylko o tym, że bardzo kiepsko u Ciebie z nauką czy korzystaniu z wiedzy innych i nadal nic nie rozumiesz
Pisanie że istnieje szablon który "idealnie pasuje do gramofonu" jest durnotą sprzeczną z tym co pisałem w poprzednim poście o "jedynej słusznej" geometrii.
A teraz kwintesencja.
Szukasz szablonu opartego o geometrię Lofgren A, bo tak gdzieś wyczytałeś że ktoś uzyskał "idealny rezultat".
Fajnie.
Lofgren A to innymi słowy geometria Baerwalda.
Serio. Dwie różne nazwy na jedną i tą samą geometrię.
Wiesz na jakiej geometrii oparty jest "głupek" ze strony RCM, którego tak bardzo nie chcesz używać do nowej igły?
Na geometrii Baerwalda, vel Lofgren A.
I co teraz?