Wkładka do Onkyo CP-1400A
-
Wkładka do Onkyo CP-1400A
Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum, ale sporadycznie czytałem to i owo co tutaj zostało naprodukowane.
Jestem na etapie poszukiwań nowej wkładki z igłą do mojego gramofonu. Przekopałem połowę Internetu by zasięgnąć jak największej ilości informacji z różnych źródeł.
Mam gramofon Onkyo CP-1400A z oryginalną wkładką. Nie znalazłem nigdzie instrukcji konsumenckiej ani instrukcji serwisowej. Z tego co wyczytałem to modele od CP1100A do CP1400A to tak naprawdę te same gramofonu. Po prostu zmieniali numerację. Wszystkie elementy są identyczne i specyfikacje techniczne są te same. W serwisówce do CP1200A jest wzmianka, że najlepiej jakby wkładki miały wagę w granicach 5-9 gram.
Posiada on lekkie ramie (low-mass tonearm), a w instrukcji jest zaznaczone, że optymalny nacisk igły to równe 2 gramy. Poczytałem na waszym forum, że moje ramie klasyfikuje się do rangi lekkich ramion i teoretycznie najlepiej pasujące wkładki to te z podatnością (Cu) powyżej 20. Jest to lekkie ramie, ale optymalny nacisk to 2 gramy, czyli coś co się spotyka przy ramionach bliżej średniej wagi.
Mam na oku trzy modele wkładek - ORtofon OM5, Grado Black2 i Audio-Technica AT95, choć najbardziej skłonny jestem do wyboru AT95. Rozważam również nad nową linią Audi-Technica (w szczególności AT-VM95E), które na dniach będą dostępne. Która wkładka powinna najlepiej współgrać z moim gramofonem?
W załączniku przesyłam jak wygląda ramie do tego gramofonu razem z oryginalną wkładką.
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc w doborze, bo mam mały mętlik w głowie.
Jestem na etapie poszukiwań nowej wkładki z igłą do mojego gramofonu. Przekopałem połowę Internetu by zasięgnąć jak największej ilości informacji z różnych źródeł.
Mam gramofon Onkyo CP-1400A z oryginalną wkładką. Nie znalazłem nigdzie instrukcji konsumenckiej ani instrukcji serwisowej. Z tego co wyczytałem to modele od CP1100A do CP1400A to tak naprawdę te same gramofonu. Po prostu zmieniali numerację. Wszystkie elementy są identyczne i specyfikacje techniczne są te same. W serwisówce do CP1200A jest wzmianka, że najlepiej jakby wkładki miały wagę w granicach 5-9 gram.
Posiada on lekkie ramie (low-mass tonearm), a w instrukcji jest zaznaczone, że optymalny nacisk igły to równe 2 gramy. Poczytałem na waszym forum, że moje ramie klasyfikuje się do rangi lekkich ramion i teoretycznie najlepiej pasujące wkładki to te z podatnością (Cu) powyżej 20. Jest to lekkie ramie, ale optymalny nacisk to 2 gramy, czyli coś co się spotyka przy ramionach bliżej średniej wagi.
Mam na oku trzy modele wkładek - ORtofon OM5, Grado Black2 i Audio-Technica AT95, choć najbardziej skłonny jestem do wyboru AT95. Rozważam również nad nową linią Audi-Technica (w szczególności AT-VM95E), które na dniach będą dostępne. Która wkładka powinna najlepiej współgrać z moim gramofonem?
W załączniku przesyłam jak wygląda ramie do tego gramofonu razem z oryginalną wkładką.
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc w doborze, bo mam mały mętlik w głowie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Wkładka do Onkyo CP-1400A
Czego słuchasz? Do czego podpinasz gramofon (ogólnie jak wygląda reszta toru)?
Rozważ dopłatę do Ortofon OM 10.
Rozważ dopłatę do Ortofon OM 10.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dot87
- Gramofon: Akai AP D33/Technics
Tak jak Wojtek napisał : jeżeli już Ortofon to raczej 10 (bardziej się opłaca z tego co mi wiadomo, sam swego czasu się polasilem na 5 i później trochę żałowałem bo to tylko ok 50-60 zł różnicy). Nie wiem jaką tam masz wkładkę ale jeżeli fabryczna jest taka sama jak w Onkyo CP 1015a to wystarczy wymienić igłę na ATN 95E (ok 100 za oryginał) i masz AT 95e.
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
-
@Wojtek Głównie słucham rockowe brzmienia od klasycznego hard'n'heavy do piekielnego i bardziej undergroundowego brzmienia. Jednakże od czasu do czasu sobie odpalę jakąś klasykę czy ambient w stylu Jarre'a. W moim przypadku tor audio nie jest ani spektakularny ani wyszukany. Gramofon jest podpięty pod przedwzmacniacz ART DJPRO2 i na końcu jest zestaw głośnikowy z osobnym wzmacniaczem. Mam taki tor, bo jest to dla mnie kompaktowe rozwiązanie i na dzień dzisiejszy najlepsze. W przyszłości mam w planach rozwinięcie systemu i stworzenie zestawu hi-fi z prawdziwego zdarzenia, ale to plan na przyszły rok.
@Dot87 W tym gramofonie nie ma takiej samej wkładki jak w CP1015A. Także pozostaje zmiana na zupełnie inną.
@Dot87 W tym gramofonie nie ma takiej samej wkładki jak w CP1015A. Także pozostaje zmiana na zupełnie inną.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No to spróbowałbym z Shure M44G.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Patrzę na to Shure i fajna wkładka, ale w tym roku zaprzestali produkcję. Jak teraz kupię to jeszcze ok, ale pytanie co z igłami. Czy nie będę zmuszony do tanich zamienników lub kupowanie z Jico.
Najbardziej do mnie przemawia Ortofon Om10. Zależy mi na neutralnym brzmieniu, nie przepadam za mocno basowym. Wolę dźwięk bardziej w stronę tonów wysokich, ale również bez przesady.
Najbardziej do mnie przemawia Ortofon Om10. Zależy mi na neutralnym brzmieniu, nie przepadam za mocno basowym. Wolę dźwięk bardziej w stronę tonów wysokich, ale również bez przesady.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No i?
Może tak być, ale pierw musi się skończyć potężny zapas magazynowy.
Eliptyczny zamiennik JICO to nawet lepsza igła niż oryginalna N44G więc to serio nie jest taki problem

No to OM 10 powinien się spisać skoro tak

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- songo
Też popieram tę kandydaturę w Twoim przypadku. Tylko stwierdzenie: „w stronę wysokich” to względne pojęcie. Nie licz na jakąś wyrafinowaną górę przy tej wkładce (a raczej igle). W zależności od tego, jak u Ciebie odtwarzane są wysokie tony, może być OK, a może być ich jednak za mało. IMO, rewelacji pod tym względem jednak nie ma co oczekiwać. Ale przy tej wkładce masz niezłe możliwości upgrade.

-
Dzięki wielkie za pomoc. Mam na oku te dwie wkładki tylko muszę dla.pewności kupić wagę jubilerską by zważyć efektywną masę ramienia w fabrycznej konfiguracji. Jak poważę i policzę rezonans to dokonam ostateczną decyzję.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt: