Co po Ortofon VM White ?
-
Co po Ortofon VM White ?
Witajcie. Odświeżę nieco temat dotyczący wkładek Vinyl Master jako, że potrzebuję informacji i proszę o pomoc. Obecnie gram za pomocą Ortofon VM White, Technics SL-1200, Lehmannaudio BlackCube SE. Poza wkładką/igłą nie planuję zmiany reszty sprzętu. Czy iść w kierunku zmiany igły na VM Blue, ew. Silver (Red pomijam celowo bo to chyba nie nazbyt znaczący krok naprzód, chyba, że się mylę), albo Ortofon 2m Bronze, albo w ogóle próbować czegoś innego? Tylko czego, bo nie mam pojęcia, co by tu pasowało. Nie ukrywam, że z lenistwa w pierwszej kolejności skłaniałbym się ku wymianie igły na wyższy model. Chyba, że można taniej, a lepiej, bo po rozeznaniu rynku widzę, że ceny samych igieł, które wskazałem wyżej przebijają ceny popularnych wkładek typu np. AT 440Mlb.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Co po Ortofon VM White ?
Napisałeś w temacie zakupu wkładki Ortofon OM i nic tam nie było o wkładkach serii VM 
Dlatego też teleportowałem temat na swoje miejsce.
Podstawowa sprawa to co chcesz osiągnąć poprzez zmianę?
Osobiście posiadam VM Silver.
Igła prawie zawsze jest najdroższym elementem zestawu wkładka+igła.

Dlatego też teleportowałem temat na swoje miejsce.
Podstawowa sprawa to co chcesz osiągnąć poprzez zmianę?
Osobiście posiadam VM Silver.
Spoko, ale co to ma do rzeczy?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dziękuję za umiejscowienie pytania we właściwym miejscu. Oczekuję większej transparentności, naturalności, najmniej destrukcyjnego oddziaływania na płytę i długiej żywotności igły
Ale sprzęt odpalam w weekendy więc chyba każda igła będzie miała u mnie długie życie. Czy grałeś na niższych od Silver wkładkach tej serii? Silver to odpowiednik 540 Mk II bodajże?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No to celuj w igłę Silver.
Tak - mam jeszcze igłę Red.
Tak. Jest to też Ortofon Super OM 40 w innej budzie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Reasumując, w linii VM Ortofona to, co najważniejsze jest poza budą, czyli jakąkolwiek zmiana uzależniona jest od wymiany modułu z igłą? Pytam w kontekście linii 2m gdzie buda Red/Blue jest inna niż Bronze/Black.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wszystkie korpusy VM są jednakowe (podobnie jak korpusy OM czy Super OM), więc poszczególne modele różnią się jedynie igłą.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
OK. Noto fajnie. Seria 5xx chyba też powinna być kompatybilna z VM. Tak czytałem w którymś z wcześniejszych postów. Wizualnie to to samo.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
5xx i VM to jest to samo. Ortofon nie wprowadził żadnych zmian konstrukcyjnych.
Ot po prostu marketingowa zmiana nazwy serii, dzięki czemu dzisiaj linia MMek to 2M, OM i VM. Przy czym dystrybucja serii VM jest nieco ograniczona względem pozostałych.
Tutaj napisałem o tym szerzej: viewtopic.php?p=233087#p233087
Ot po prostu marketingowa zmiana nazwy serii, dzięki czemu dzisiaj linia MMek to 2M, OM i VM. Przy czym dystrybucja serii VM jest nieco ograniczona względem pozostałych.
Tutaj napisałem o tym szerzej: viewtopic.php?p=233087#p233087
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum