Co po Ortofon VM White ?

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
bojaco

Co po Ortofon VM White ?

Post autor: bojaco »

Witajcie. Odświeżę nieco temat dotyczący wkładek Vinyl Master jako, że potrzebuję informacji i proszę o pomoc. Obecnie gram za pomocą Ortofon VM White, Technics SL-1200, Lehmannaudio BlackCube SE. Poza wkładką/igłą nie planuję zmiany reszty sprzętu. Czy iść w kierunku zmiany igły na VM Blue, ew. Silver (Red pomijam celowo bo to chyba nie nazbyt znaczący krok naprzód, chyba, że się mylę), albo Ortofon 2m Bronze, albo w ogóle próbować czegoś innego? Tylko czego, bo nie mam pojęcia, co by tu pasowało. Nie ukrywam, że z lenistwa w pierwszej kolejności skłaniałbym się ku wymianie igły na wyższy model. Chyba, że można taniej, a lepiej, bo po rozeznaniu rynku widzę, że ceny samych igieł, które wskazałem wyżej przebijają ceny popularnych wkładek typu np. AT 440Mlb.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Co po Ortofon VM White ?

Post autor: Wojtek »

Napisałeś w temacie zakupu wkładki Ortofon OM i nic tam nie było o wkładkach serii VM :)
Dlatego też teleportowałem temat na swoje miejsce.

Podstawowa sprawa to co chcesz osiągnąć poprzez zmianę?

Osobiście posiadam VM Silver.
bojaco pisze:
19 gru 2018, 19:11
Chyba, że można taniej, a lepiej, bo po rozeznaniu rynku widzę, że ceny samych igieł, które wskazałem wyżej przebijają ceny popularnych wkładek typu np. AT 440Mlb.
Spoko, ale co to ma do rzeczy? :) Igła prawie zawsze jest najdroższym elementem zestawu wkładka+igła.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
bojaco

Dziękuję za umiejscowienie pytania we właściwym miejscu. Oczekuję większej transparentności, naturalności, najmniej destrukcyjnego oddziaływania na płytę i długiej żywotności igły :) Ale sprzęt odpalam w weekendy więc chyba każda igła będzie miała u mnie długie życie. Czy grałeś na niższych od Silver wkładkach tej serii? Silver to odpowiednik 540 Mk II bodajże?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

bojaco pisze:
20 gru 2018, 07:16
Oczekuję większej transparentności, naturalności, najmniej destrukcyjnego oddziaływania na płytę i długiej żywotności igły :)
No to celuj w igłę Silver.
bojaco pisze:
Czy grałeś na niższych od Silver wkładkach tej serii?
Tak - mam jeszcze igłę Red.
bojaco pisze:
Silver to odpowiednik 540 Mk II bodajże?
Tak. Jest to też Ortofon Super OM 40 w innej budzie :)
Wsparcie finansowe forum
bojaco

Reasumując, w linii VM Ortofona to, co najważniejsze jest poza budą, czyli jakąkolwiek zmiana uzależniona jest od wymiany modułu z igłą? Pytam w kontekście linii 2m gdzie buda Red/Blue jest inna niż Bronze/Black.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wszystkie korpusy VM są jednakowe (podobnie jak korpusy OM czy Super OM), więc poszczególne modele różnią się jedynie igłą.
Wsparcie finansowe forum
bojaco

OK. Noto fajnie. Seria 5xx chyba też powinna być kompatybilna z VM. Tak czytałem w którymś z wcześniejszych postów. Wizualnie to to samo.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

5xx i VM to jest to samo. Ortofon nie wprowadził żadnych zmian konstrukcyjnych.
Ot po prostu marketingowa zmiana nazwy serii, dzięki czemu dzisiaj linia MMek to 2M, OM i VM. Przy czym dystrybucja serii VM jest nieco ograniczona względem pozostałych.

Tutaj napisałem o tym szerzej: viewtopic.php?p=233087#p233087
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ