Wojtek pisze: ↑16 gru 2018, 22:09
charliez88 pisze: ↑16 gru 2018, 19:58
Jakiś czas temu w pakiecie używanych wkładek dostałem Ortofona 530 z igłą o nieznanym przebiegu. Niezły to gratis bo spośród posiadanych MMek to jedna z najlepszych jakie miałem okazję słuchać.
Niemniej mialem juz u siebie super OM 30, LM30, 530, VMS 30mk2, 2m bronze i trzeba powiedziec, że te drugie od góry MMki Ortofona grają naprawdę dobrze i jak się zapnie do tego klasowy preamp to można w niektórych gatunkach śmiało zapomnieć o MC

Bogaty w powyższą wiedzę/świadomość - jestem ciekaw jak porównasz sonicznie swoją Super OM 30 z 530
IMG_0880.JPG
Chwilowo będzie problem, bo pozbyłem się wszystkich wzmacniaczy z domu
Inna kwestia, że SOM30 mam od nowości i jej przebieg jest stosunkowo niewielki, z kolei trudno powiedzieć to samo o 530, chociaż na tyle co jej słuchałem to brzmi całkiem rześko.
Swoją drogą te wkładki sporo potrafią zyskać na dobrych ramionach - SOM30 na Kenie to król analityki, gra bardzo MCkowo na MA 505 ma bardzo bogatą górę i ciekawszy bas, możnaby zresztą tych wniosków wyciągnąć jeszcze więcej, trzeba by jednak więcej czasu poświęcić tym zabawom.
Generalnie uwielbiam MA505 za regulację siły nacisku i VTA w locie - mozna kapitalnie obserować sobie pracę zawieszenia pod różnymi naciskami i obserwować wpływ tych parametrów na brzmienie. Do tego obłędnie wygląda
A 530 od 530mk2 czym się różnią ?