Unitra Fryderyk g-620
-
Unitra Fryderyk g-620
Witam,
ostatnio robiąc porządki w domu u babci odnalazłem sprzęt, którym chciałbym się zaopiekować. Sprzętem między innymi jest gramofon Unitra Fryderyk g-620. Chciałbym ten sprzęt zreanimować ale okazuje się że brakuje w nim pewnych elementów. Po pierwsze nie ma igły. Niestety nie mam pojęcia jak się dobiera taką igłe do danego modelu itp. Prawdopodobnie trzeba wymienić cała wkładkę bo jest oryginalna. Największym problemem jest że po włączeniu słychać było że sprzęt działa ale talerz się nie kręci. Po podniesieniu okazało się że "pasek napędowy"(gumowy) pękł. To są elementy które na 1 rzut oka są potrzebne żeby uruchomić gramofon.
Po pierwsze jestem ciekaw jaki byłby mniej więcej koszt takich części. Kolejna sprawa to taka czy polecacie jakiś serwis, czy teoretycznie jest to na tyle nie skomplikowane że sam dam radę to wymienić.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
ostatnio robiąc porządki w domu u babci odnalazłem sprzęt, którym chciałbym się zaopiekować. Sprzętem między innymi jest gramofon Unitra Fryderyk g-620. Chciałbym ten sprzęt zreanimować ale okazuje się że brakuje w nim pewnych elementów. Po pierwsze nie ma igły. Niestety nie mam pojęcia jak się dobiera taką igłe do danego modelu itp. Prawdopodobnie trzeba wymienić cała wkładkę bo jest oryginalna. Największym problemem jest że po włączeniu słychać było że sprzęt działa ale talerz się nie kręci. Po podniesieniu okazało się że "pasek napędowy"(gumowy) pękł. To są elementy które na 1 rzut oka są potrzebne żeby uruchomić gramofon.
Po pierwsze jestem ciekaw jaki byłby mniej więcej koszt takich części. Kolejna sprawa to taka czy polecacie jakiś serwis, czy teoretycznie jest to na tyle nie skomplikowane że sam dam radę to wymienić.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
- Michal35
Re: Unitra Fryderyk g-620
Odczytaj albo daj fotkę wkładki jaka tam wisi to się igłę dobierze.
Zamów pasek i załóż jak kolega radzi
Zamów pasek i załóż jak kolega radzi

Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
-
Dzięki za odpowiedź.
Wkładka to Mf-101 unitra.Fotki mogę ogarnąc niedługo.
Wkładka to Mf-101 unitra.Fotki mogę ogarnąc niedługo.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Igła:
https://allegro.pl/igla-gramofonowa-mf1 ... 14926.html
natomiast za 59 zeta kupisz całą wkładkę.
Pasek napędowy to koszt kilkunastu złotych.
Wszystko powinieneś dać radę zrobić sam. Poszukaj sobie tematów o Fryderyku w dziale gramofonów u nas na forum - coś zapewne znajdziesz. Poczytaj, potem pytaj jak już będziesz miał potrzebne rzeczy.
https://allegro.pl/igla-gramofonowa-mf1 ... 14926.html
natomiast za 59 zeta kupisz całą wkładkę.
Pasek napędowy to koszt kilkunastu złotych.
Wszystko powinieneś dać radę zrobić sam. Poszukaj sobie tematów o Fryderyku w dziale gramofonów u nas na forum - coś zapewne znajdziesz. Poczytaj, potem pytaj jak już będziesz miał potrzebne rzeczy.
-
- appel
ostrezgam tylko, że igła "parzysta", tzn mf100 mf102, mf 104 nie wejdzie do wkładki mf101 - nieco szerszy trzpień. Odwrotnie owszem (igła mf101, mf103) wjedzie do wkładki mf100, 102, 104. W Twoim przypadku być może opłacalniejsze będzie kupienie całej wkładki.
-
Mam jeszcze pytanko. Gdzie kupie i jak szukać tej taśmy napędowej pod talerz?
Dziękuje
Dziękuje
- Peter007
- Gramofon: Dual 721