Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.
- Reymont
Dzisiaj będę walczył z okablowaniem. Lutownica już jest, nowe kable też. Gramofon sl-1500 mk2.
Czy macie jakieś wskazówki w tym temacie?
Gdzieś przeczytałem, że powinno się lutować w ten sposób, że podgrzewamy styk i kabelek i dopiero wtedy przykładamy cynę. Prawda to?
Właśnie, cynę. Jaką kupić?
Czy macie jakieś wskazówki w tym temacie?
Gdzieś przeczytałem, że powinno się lutować w ten sposób, że podgrzewamy styk i kabelek i dopiero wtedy przykładamy cynę. Prawda to?
Właśnie, cynę. Jaką kupić?
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2012, 14:03 przez Reymont, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bergen
Kupujesz pastę lutowniczą i tinol - cynę z topnikiem. Rozgrzewasz dobrze lutownicę, grotem roztapiasz pastę, zanurzasz w roztopionej paście styk i przewód. Potem pokrywasz cyną styk i przewód. Następnie dodajesz w lutowane miejsca jeszcze troszeczkę pasty i z dodatkiem cyny lutujesz wszystko razem. Zlutowane elementy muszą wystygnąć same, lut musi być pewny, wykonany gorącą lutownicą. Powodzenia.
Fonica G-8010, AT-95E, Audioquest Sidewinder, Onkyo Integra A-8250, AKG K270 Playback
- Reymont
Re: Wymiana kabli sygnałowych. Wskazówki.
Klęska. Jeden głośnik nie pracuje. Igła pogięta.
Ja chcę Technicsa ze sklepu
Ja chcę Technicsa ze sklepu

-
Napisz może precyzyjniej , które kable wymieniasz i w jaki sposób.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
I jakim cudem igła się pogięła? 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Reymont
No te co wychodzą z gramofonu i kończą się dwoma cinchami. Rozgrzaną lutownicą je odlutowałem z płytki i zastąpiłem nowymi. Dziwną kwestią jest natomiast mostek jakby dodany, niefabryczny. Łączył miejsca przyłączenia mas z czerwonym sygnałowym. To jest taki sprytnie wygięty drucik podlutowany do tych miejsc. Niby podłączyłem tak samo jak było a tu lipa.ahaja pisze:Napisz może precyzyjniej , które kable wymieniasz i w jaki sposób.
Chciałem ją zdjąć, żeby się nie uszkodziła i mój niezdarny paluch się omsknąłWojtek pisze:I jakim cudem igła się pogięła?

-
Zerknij sobie tam raz jeszcze.
kable z ramienia:
czerwony - sygnał kanału prawego
zielony - masa kanału prawego
biały - sygnał lewego kanału
niebieski - masa lewego kanału
Skoro zwarłeś czerwony wychodzący z ramienia z masą, to zwarłeś sygnał prawego kanału do masy - dźwięku nie będzie z tego kanału.
Zrób może jakieś zdjęcie tego miejsca z tymi kablami. To pomoże w diagnozie.
Jak się grzebie w gramofonie to powinno się dopiąć headshell z wkładką ... tak dla spokojności.
kable z ramienia:
czerwony - sygnał kanału prawego
zielony - masa kanału prawego
biały - sygnał lewego kanału
niebieski - masa lewego kanału
Skoro zwarłeś czerwony wychodzący z ramienia z masą, to zwarłeś sygnał prawego kanału do masy - dźwięku nie będzie z tego kanału.
Zrób może jakieś zdjęcie tego miejsca z tymi kablami. To pomoże w diagnozie.
Jak się grzebie w gramofonie to powinno się dopiąć headshell z wkładką ... tak dla spokojności.

- Reymont
OK niby tak, ale jak bez tego mostka podłączałem to buczało. Więc czy ja go źle wlutowałem ponownie? Czy powinien łączyć tylko masy? Po co?
Na szczęście jest fotka zrobiona przed rozlutowaniem stanu pierwotnego. Chyba czułem, że coś spartolę..
Wrzucę później.

Na szczęście jest fotka zrobiona przed rozlutowaniem stanu pierwotnego. Chyba czułem, że coś spartolę..
Wrzucę później.
na to nie wpadłemJak się grzebie w gramofonie to powinno się odpiąć headshell z wkładką ... tak dla spokojności

-
W 1500 II powinno to wyglądać tak jak na rysunku.
-
... Ale co tam kabelki ... najważniejsze że Polacy zwyciężyli z resztą świata
.

- Reymont
Tak to wyglądało przed wymianą.
http://i40.tinypic.com/4cd4.jpg
Więc chyba coś poknociłem.
Po co jest ten mostek?
http://i40.tinypic.com/4cd4.jpg
Więc chyba coś poknociłem.
Po co jest ten mostek?
-
Zdjęcie jest średnie ale z tego co widzę to po prostu spina wszystkie masy razem.
Czyli nie masz dodatkowego przewodu wyjściowego jako uziemienie?
Licząc od prawej masz na pcb:
masa lewego, sygnał lewego, sygnał prawego, masę prawego i GND czyli mase gramofonu/ramienia.
Jeśli tego mostka nie będzie to od lewej ścieżki GND musisz wyprowadzić osobny przewód do zacisku GND w preampie. I musi być cisza.
Czyli nie masz dodatkowego przewodu wyjściowego jako uziemienie?
Licząc od prawej masz na pcb:
masa lewego, sygnał lewego, sygnał prawego, masę prawego i GND czyli mase gramofonu/ramienia.
Jeśli tego mostka nie będzie to od lewej ścieżki GND musisz wyprowadzić osobny przewód do zacisku GND w preampie. I musi być cisza.
- Reymont
na to wyglądaZdjęcie jest średnie ale z tego co widzę to po prostu spina wszystkie masy razem.
brakCzyli nie masz dodatkowego przewodu wyjściowego jako uziemienie?
czy to jest fabryczne rozwiązanie?Jeśli tego mostka nie będzie to od lewej ścieżki GND musisz wyprowadzić osobny przewód do zacisku GND w preampie. I musi być cisza.
-
Fabryczne rozwiązanie jest na rysunku od ahaja.Nie jest problemem dołożenie dodatkowego przewodu i wyrzucenie mostka.Reymont pisze:czy to jest fabryczne rozwiązanie?
W sumie w tej całej operacji którą przeprowadziłeś trudno cokolwiek spaprać i sprawić żeby jeden z kanałów nie grał.Jedyne co przychodzi mi do głowy to to ,że przy lutowaniu mostka przegrzałeś izolację na którymś z przewodów doprowadzając do zwarcia

-
Jeśli sygnał ma wychodzić kablem zakończonym DIN, to łączy się masy w gramofonie i jedna masa leci takim kablem.
Jeśli sygnał wychodzi kablami rca to mas nie powinno się łączyć. Lewa, prawa i GND osobno. GND jak pisałem osobnym kablem.
I tak jest na rysunku z serwisówki.
Jeśli sygnał wychodzi kablami rca to mas nie powinno się łączyć. Lewa, prawa i GND osobno. GND jak pisałem osobnym kablem.
I tak jest na rysunku z serwisówki.