Gramofon telefunken s 600-kilka pytań technicznych
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Re: Gramofon telefunken s 600-kilka pytań technicznych
Gdy ramie jest w stanie równowagi, przytrzymaj przeciwwagę ręką, od tyłu. Z przodu przesuń drugą ręką skalę z podziałką tak, by wskazywała zero. Cała przeciwwaga musi pozostać nieruszona, a ramie nadal ma być w równowadze. Gdy to zrobisz, przesuń całą przeciwwagę tak, by skala (ta wcześniej wyzerowana) wskazała tyle ile ma być ustawiony nacisk (gdy chcesz nacisk np 2g, skala na przeciwwadze ma wskazywać 2g). I to tyle, zobacz jak by co na yt, na pewno są filmy.
-
- Gramofon: telefunken s 600
Dzięki. Czy faktycznie jedna mała kreska na podziałce to 0,5 grama? Gdzieś wyczytałem, że to 0,25 ...
- Peliks
- Gramofon: Składak
Nie tak dawno miałem ten model i w moim (według wagi) jedna kreska oznaczała 0,23 grama. Dziwne ale prawdziwe. Ta podkowa to AS (antyskating)grzegorz44 pisze: ↑17 lis 2018, 06:49Witam wszystkich ponownie. Mam jeszcze pytanie odnośnie mojego telefunkena...
Nie mam wagi do ustawienia ramienia, więc , tak jak piszecie ustawiłem ramię w stan bezwładności i próbowałem dokręcać przeciwwagę. Jeśli mam rozumieć, że skala na ciężarku; jedna kreska to 0,5 grama, podkręciłem go aż na 4 gramy. Niestety ramię nie chce przejść na kolejny utwór przede wszystkim przy końcowych utworach, czyli przy końcu płyty.
Nie wiem co jeszcze mogę zrobić. Boję się bardziej docisnąć igłę, by czegoś nie uszkodzić. Ale widać, że igła chce się ślizgać przy końcu płyty. Tak na moje oko ledwo jej dotyka.
Jest tam jeszcze taka podkowa z blaszką do regulacji. Pisze + i -. Ale zupełnie nie wiem do czego służy.
Z góry dzięki za podpowiedzi..
Gdy wyważasz ramię ustawiasz tą blaszkę na "0" czyli maksymalnie w prawo, po wyważeniu na wartość nacisku igły. Pozdrawiam. Marek.
Sony/Denon/ADC/Ortofon/Micro Seiki PreamPD Entre Cayin A-88T MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
-
- Gramofon: telefunken s 600
Bardzo dzięki za podpowiedź. Po Twoich wskazówkach jest wszystko jak najbardziej ok. Gramofon gra ''pełna parą''....