Przejechałem po niego pół Polski, mam nadzieję że nie będzie wtopy. Gramofon działa i generalnie jest ok, niemniej jednak jak to przy tak wiekowym sprzęcie pojawiają się wątpliwości. Mam nadzieję że pomożecie je rozwiać.

Wszystkie przyciski pracują, diody świecą. Wszystkie funkcje działają prawidłowo.
1 do czego służy przyklejony czarny krążek jakby z gumy obok ramienia (po prawej stronie od ramienia, widać na fotce)?
2 regulacja wkładki: odwróciłem talerz, a tam dwa punkty odniesienia. Regulację przeprowadziłem w punkcie gdzie przy podziałce była wartość 235. Dobrze? Do czego służy skala z wartością 216,5?
3 Po ustawieniu wkładki w headshellu według schematu wartość 49 mm od igły musiałem w zasadzie cofnąć wkładkę do końca (a w zasadzie początku). Coś mi się nie wydaje aby tak miało być. Co robię źle? A z góry wygląda to tak:

4 Gramiak był z wkładką sony xl 25a z oryginalną igłą.

Igła dosyć mocno siada na płycie i wkładka pracuje tuż tuż nad płytą. Nie haczy, ale jest blisko

Na forum ktoś napisał że może do niej pasować igła z linku: https://allegro.pl/nd-45-e-igla-gramofo ... 94125.html
Zawsze to eliptyk, na początek mógłbym zaryzykować o ile pasuje. Pasuje? Obecnie wkładka jedzie środkiem i basem, brakuje dynamiki i szczegółów. AT 120 gra znacznie przyjemniej choć nie tak potężnie jak sony No i nad płytą wygląda inaczej:

5 Po zakupie ramię opadało powoli wręcz dostojnie. Teraz jakby przyspieszyło. Nie jest źle ale wyraźnie szybciej. Powinienem się niepokoić?
6 Stroboskop widać, pięknie trzyma obroty,

można też je regulować ręcznie. Powtórzenie odtwarzania płyty też działa. Tylko po powrocie ramienia na podpórkę ramię od razu znajduje się na tej podpórce a nie opada na nią. Tak jak by od razu było na pozycji spoczynkowej. Tak ma być?
7 To był chyba egzemplarz na rynek japoński, bo ma wtyczkę japońską i zasilacz 110 V, pracuje za pośrednictwem transformatora. Czy to nie wada? Powinienem się tym martwić, coś kombinować?
Generalnie wszystko jest OK, gra, nie brumi, automat to wygoda. Oby dalej było nie gorzej. Jeśli możecie rozwiejcie moje wątpliwości proszę.