ATN95EX vs ATN95E
-
ATN95EX vs ATN95E
Dzień dobry,
Ponieważ obecnie używana igła w AT95E "dokonywa żywota" (a w zasadzie już odeszła), muszę nabyć drogą kupna igłę nową.
Okazuje się, że mogę kupić ATN95E i ATN95EX. Ponieważ w parametrach liczbowych one się nie różnią (a przynajmniej ja takiej różnicy nie znajduję), chciałby zapytać kolegów czy ktoś je porównywał i czy są jakieś różnice w parametrach "słuchowych". Podobno jest jakaś różnica w szlifie na korzyść tej z X na końcu , ale nie widać tego w wymiarach igły, ani w cenie - nie jest to poziom jakiś Shibat, czy innych MicroLine'ów. Czyżby ten X tyczył tylko innego koloru body?
Ponieważ obecnie używana igła w AT95E "dokonywa żywota" (a w zasadzie już odeszła), muszę nabyć drogą kupna igłę nową.
Okazuje się, że mogę kupić ATN95E i ATN95EX. Ponieważ w parametrach liczbowych one się nie różnią (a przynajmniej ja takiej różnicy nie znajduję), chciałby zapytać kolegów czy ktoś je porównywał i czy są jakieś różnice w parametrach "słuchowych". Podobno jest jakaś różnica w szlifie na korzyść tej z X na końcu , ale nie widać tego w wymiarach igły, ani w cenie - nie jest to poziom jakiś Shibat, czy innych MicroLine'ów. Czyżby ten X tyczył tylko innego koloru body?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: ATN95EX vs ATN95E
Z grubsza tak.
Kupiłbym tańszą z dwóch identycznych opcji lub wyłożył kasę na jakąś inną wkładkę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Na razie nie ma mowy o zmianie wkładki - ostatnio kupiłem nowe głośniki, więc nowy zakup może mieć niski WAF
Po drugie mam do tej AT95E dość dobrą igłę normalnorowkową, po trzecie, ta AT do mojego drapaka to chyba max tego co tam jest sens pakować...

Po drugie mam do tej AT95E dość dobrą igłę normalnorowkową, po trzecie, ta AT do mojego drapaka to chyba max tego co tam jest sens pakować...
Z grubsza nie, bo nie tylko kolor ale i szlif inny, choć oczywiście niewiele, ale i cena niewiele się różni, wiec brałbym tą lepszą.
-
Mam pytanie: tylko w czym lepszą... bo różnica w cenie jest za mała aby ten szlif był zdecydowanie inny, a parametry liczbowe ma takie same - ja mam takie inżynierskie zboczenie, że wierzę liczbom, dlatego pytam czy w sferze metafizyki słuchowej jest jakaś istotna różnica
.

W E jest 04x07, w Ex jest 03x07, z tego co podaje Internetryba_82 pisze: ↑22 paź 2018, 12:47Mam pytanie: tylko w czym lepszą... bo różnica w cenie jest za mała aby ten szlif był zdecydowanie inny, a parametry liczbowe ma takie same - ja mam takie inżynierskie zboczenie, że wierzę liczbom, dlatego pytam czy w sferze metafizyki słuchowej jest jakaś istotna różnica.
Dziwne, bo at95e, odkłąd pamiętam miała szlif 04x07
Byłoby bezsensu, aby różniły się tylko kolorem obudowy.
Hmm..?
-
Podobno kiedyś tak było, (tak podają różne zagraniczne fora), ale mam ksero jakiejś starej instrukcji do AT95E i tam też jest 0.3. To jest właśnie powód mojego zapytania o to, czy ktoś słyszał obie igły.
Zgadza się, że różnica w kolorze byłaby bez sensu, chociaż z tego co pamiętam, wkładka EX była oferowana tylko do gramofonu AT-LP5. Może zabieg marketingowy?
-
Chyba znalazłem różnicę, ale ona tyczy się wkładek:
AT95E ma pasmo do 20kHz, a AT95EX do 22kHz,
Możliwe, że pociąga to za sobą drobne zmiany w konstrukcji igły - nieco inne zawieszenie, może inny cantilever i to był cel tego rozróżnienia? Ale to jest takie moje gdybanie...
Wychodzi, że w sumie jest to takie trochę bicie piany, i że w sumie miał rację Wojtek.
AT95E ma pasmo do 20kHz, a AT95EX do 22kHz,
Możliwe, że pociąga to za sobą drobne zmiany w konstrukcji igły - nieco inne zawieszenie, może inny cantilever i to był cel tego rozróżnienia? Ale to jest takie moje gdybanie...
Wychodzi, że w sumie jest to takie trochę bicie piany, i że w sumie miał rację Wojtek.
Wiesz, różnica to 10 tylko Euro, więc ja bym brał tą droższą, no ale to ja

Są też inne kolory

https://www.lpgear.com/product/LPGATN95VL.html
pzdr
-
O tych innych kolorach z LPGear wiem, ale jak już pisałem wyżej:
Reszta systemu też jest budżetowa, więc... trzeba grać w totkata AT do mojego drapaka to chyba max tego co tam jest sens pakować...

-
Wstyd się przyznać: unitra gs464, po "tjuningu" : przerobiony zasilacz i układ stabilizacji, wyważony talerz, wymienione okablowanie, odrobina prędkość 78rpm, no i wystawiona at95e, przetoczona przeciwwaga. Dostałem go za free 20lat temu, miałem szczęście że został dość dobrze wykonany i to że przeróbki robiłem sam, poza toczeniem i wyważaniem. Tak więc widać, że szlify contact Line to jak skórzane fotele do malucha, da się, tylko po co.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z grubsza obydwie igły są eliptykami 3x7.
Kiedyś tak było.
Na wielu rynkach nawet nie można kupić AT-95EX luzem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum