Gwiazda wieczoru, a może miesiąca, a może …
Pickering XLZ 3500E
Ostatnie dziecko przed epoką CD. Wkładka MC!!! z igłą wymienną kompatybilną z modelami XUV, XSV oraz Stantonem i igłami D91,D81
Mam TH981 Stantona i XUV4500 Pickeringa z oryginalnymi igłami i niestety XLZ jest oczko wyżej, czyli gra klasę lepiej. No może nie klasę ale lepiej.
Nie ma jednak niczego za darmo. Wkładka jest unikalna(kilka razy w roku na eBayu), igła nawet zamiennik jest drogi(najtaniej Vivid Line 100$, ja gram obecnie na Electro Voice -nos od Eda 300zł) i chyba najbardziej unikalna rzecz Pre-pre Pickeringa P-20 dedykowane do tej linii wkładek(w środku parowane elementy i zasilanie 3xR20)
Ciężko wycenić całość choć kupiłem to za 150EUR

, zapłata tylko przelewem

, a sprzedawca zachwalał towar jako cacko

. Po uzbrojeniu na gramofonie okazało się, że to generator szumu !!! Muzyka i dobre wzmocnienie pojawiło się po wymianie chu….igły od XV-15 na normalną shibatę od XUV. Dobrze, że reszta nie wymagała extra zabiegów.
Mając oryginalne pudełka i igłę Stereohedrona myślę, że taki komplet to 1k USD
To o pre-pre
The Pickering PLZ is made in USA especially to match the quality of the Pickering XLZ Hybrid range and takes your existing phono stage up to Moving Coil sensitivity, this enables you to use your amplifiers normal 47k MM "phono" input for MC and will work with most MC cartridges.
Features...
Fully screened all metal housing
4 gold plated phono connectors
Totally discreet circuitry - no IC's
Pure DC powered by 2 AA batteries.
Common earth point
Specifications are...
Gain 27db
S/N ratio 85db
Freq Response 5 - 150k
dimensions - 155x30x95mm
To o wkładce
Pickering XLZ-3500E :
Type MM low output - MC
Output Voltage: 0,33mV
Frequency Response: 10 Hz - 40.000 Hz
Tracking Force: 0.75-1.5g
Channel Separation : 35dB/ 1000 Hz
Channel Balance < 1 dB
Load Impedance: 100 ohms/ pF unKnown
Induktion: 1mH (1 kHz)
Dynamic Compliance 25 µm/mN
Nadeltyp: natural Elliptical Diamond Stereohedron Stylus: D3500E.
Cartridge weight: 5grams
The Pickering XLZ3500E combines a low-impedance MM body (you will need a step-up transformer or gain stage into a conventional MM phono input,
or a phono stage for low-output moving coil cartridges) with the 0.2 x 0.7 mil elliptical tip, on the same stylus cantilever as on the XSV3000 which had a Stereohedron tip.