darkman .Masz oczywiście rację co do nomenklatury.Określenia "głowa" i "paczka" są mi oczywiście znane
To taki skrót myślowy..jakoś nie lubię nazwy "kolumny" ,sam nie wiem dlaczego
Chociaż w moim zestawie jest trochę z "paczki"

Bas zamknąłem w pełnej skrzyni o wymiarach około 100x50x50 cm.
średni i wysoki Saby pozostały otwarte.
Bas wisi jakieś 25 cm nad podłogą . A skrzynia stoi bezpośrednio na podłodze bez żadnych kolców lub podstawek .
Front z 4cm ,fornirowanego MDFu . skrzynia MDF, polakierowana na czarno.
Skrzynia basowa "asymetrycznie' wygłuszona (podpatrzone w starych Altecach ) czyli ścianki przeciwległe-jedna wygłuszona ,druga surowy MDF.
U mnie ,eksperymentalnie " obudowa nie jest całkowicie zamknięta ,ma pod basem wywiercone dwa otwory na froncie, (Inspirowane paczką do gitary basowej,po konsultacji z muzykiem i odsłuchem jego własnej muzy na tym zestawie )
W zwrotnicy ,w porównaniu z tą ze strony Lampizatora dołożone dwa rezystory na średnicy i wysokim. Robił to osobiście Lukasz ,już u mnie w domu (drobna korekta ,ale z korzyścią dla basu)
Napędzane to wszystko lampą, gra tak że nie mam pomysłu na zmianę.. OK,może zdecydowałbym się na wymianę głośników na jakiegoś Alteca i wstęgę na górę(choć Saba jest naprawdę godna polecenia),ale na pewno w takiego rodzaju obudowie..
To ,oczywiście bardzo subiektywne ,ale mi taki dźwięk odpowiada i mogę wyłącznie zachęcić.. koszty są relatywnie niewielkie.