kriss pisze: ↑25 wrz 2018, 22:13
Po pierwsze offtop.
W tym wątku, tak. Tylko co z tego?
Po drugie czemu ma służyć taka lista???
1. Odsyłaniem do niej wszystkich, którzy pytają o nowe gramofony. Zdarzają się tutaj raz na tydzień. Wszyscy dostają linka do listy "starych" i mówią "ale ja przecież chciałem nowy". A tak, dostaliby listę nowych, z cenami zaczynającymi sie (zgaduję) od 5 tys., to może łatwiej by dotarło.
2. Sam jestem ciekaw, jakie są dostępne w sklepach nowe dobre gramofony. I ile kosztują.
Po trzecie stosunek jakości do ceny będzie zawsze na plus dla gramofonów z epoki więc nowe nie są "polecane".
A to już zależy jaką wagę przykładasz do "chcę nowy".
Po czwarte jak kogoś stac na nowy gramofon za kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy, to raczej nie sugeruje sie listą z forum,
gdzie ktoś sobie coś "pomacał".
A czym sie ma sugerować?
Opinią sprzedawcy?
Recenzją w sieci od anonimowego autora?
Nowego Technicsa dało się kupić chyba za 5-6 tys. A chyba był polecany?
Z tym "macaniem", to chciałem uniknąć zamknięcia dyskusji stwierdzeniem "Nie mam w domu, to nic nie napiszę". Są tutaj ludzie, którzy dysponują ogromną wiedzą. I jak napiszą "Byłem w salonie audio, obejrzałem, posłuchałem 5 ulubionych płyt. Fajny gramofon, ale kosztuje x, więc go nie kupie. Ale jak ktoś ma x, to niech bierze", to dla innych miałoby wartość. Albo napiszą "fajny gramofon, ale z x, to w sklepie obok mają lepszy". Mam dalej mnożyc przykłady?
I jeszcze wątek osobisty.
Jak postanowiłem kupic gramofon, to zupelnie przypadkiem odkryłem koło biura salon audio. Zajrzałem do środka, zapytałem o gramofony. Sprzedawca zaprowadził mnie do półki, a tam stała karteczka z ceną AFAIRC 13.999. Grzecznie próbowałem się wycofać, że to nie moja półka cenowa. No to pokazali mi niższy model, którego używali do odsłuchów i zaproponowali mi, że mi go puszczą za 4 tys. Odmówiłem i kupiłem tutaj na forum gramofon za 250 zł. Ale do dziś nie wiem, może to była życiowa okazja:)?