Przemaglowałem już kilkukrotnie przyklejone wyżej linki - tj. wzmak w danym przedziale cenowym i na cichego faworyta wysuwa mi się powolutku wspomniana w nazwie tematu Yamaha CR-620.
Mam dosc spore przekonanie co do marki, podoba mi się funkcjonalnosc (mozliwosc podłączenie 2 par słuchawek i głośników) no i generalnie bajecznie prosty, ale bardzo urzekający wygląd. Nie trawie totalnie sprzętów z lat 80, nie mowiąc już o 90. Wiadomo, ze zawsze znajdą się jakies wyjatki od reguły, ale przeważnie ten wyjątek też swoje kosztuje... Moze rozsądnej byloby sięgnąc po sprzęt 20 zamiast 40 letni, ale jak to przy zakupach zazwyczaj bywa - o nabytku zdecydowanie najczęściej decyduje chwilowe zauroczenie towarem...

Zeby jednak zakup byl w miare rozsądny kilka pytan:
W podklejonych tematach aukcje są z różnych czasów i ceny mam wrazenie mimo wieku nadal troche się zmieniaja... Do jakiej kwoty ten amplituner warto kupic, przyjmnując b.dobry stan wizualny (bo w bebechy raczej cięzko zajrzeć przez internet) ?
Kolejne, właściwie najważniejsze: czy amp bedzie odpowiedni do rodzaju słuchanej przeze mnie muzyki... a jest tego sporo duzo progressive houseu i szeroko pojętej elektroniki - nowszej i starszej, do tego jazz, rock, jesl chodzi o wykonawców to beda to np. Paul Kalkbrenner, Jamie Woon, Moby, Faithless, Royskoop, mnej znane tutaj: Hernan Cattaneo, AKD, James Zabiela, stary Tiesto i Armin, Oakenfold, Moshic, do tego dojdze jakes U2, Sting itp.
Generalnie bardzo ważny jest dla mnie bass, ale bynajmniej - nie chodzi mi o to, aby amp/wzmacnacz mial przysłowiowe pierdolnięcie od ktorego zadrżą ściany - zależy mi na głębokim, ale, dosc dynamicznym bassie, ktory bedzie ladnie wszystko podkreslał, a nie tylko dudniił... no i koniecznie dobry vocal...
Wiadomo, ze duzą rolę odegrają tez głosniki, ale to zakup na za jakis czas, bo chcialbym wybrac juz cos porządniejszego do 2000 za parkę. Na ta chwile dyponuje Tonsilami ZG 30 i na nich, albo mimo ich obecnosci będę muzyki słuchał, czy do Yamahy pasują, czy tez nie

To co mnie jeszcze nteresuje: Stosunek jakosciowy CR 620 do np cr 600/820 (rozumiem, ze im wyzszy nr tym lepszy model?) ewentualnie co jeszcze z przedziału 300-500, choc raczej wolalbym sie trzymac tej nizszej granicy cenowej. Luxmany, Technicsy, Rotel raczej odpadaja, lubie Sony, ale nie wiem jak jest u nich z modelami Vintage, moglbym przygarnac jakiegos Marantza, moze Pioneera,
czy Kenwooda. Nie koniecznie musi byc to amp, moze byc sam wzmacniacz, byle prosty, srebrny/tytanowy kolor

JAk jest generalnie z tymi Yamahami, ktore wymienilem, często pojawiaja sie na allegro, czy raczej jest to kesia polowania? w tej chwili obie sztuki do wzięcia na aukcjach...