Tutaj poczytaj:
viewtopic.php?f=11&t=7555
Porad udzielał mi wtedy nieodżałowany "esdarek"
Może coś sie przyda chociaż jak już wcześniej pisałem moje ramie jest trochę inne.
Powodzenia

Wiesz... dziwne by było gdyby wygląd oprawki nie był identycznyMaciej_a1975 pisze: ↑13 wrz 2018, 22:31Udało mi sie chyba znaleźć typ igły jaka jest zamontowana we wkładce a przynajmniej wygląda identycznie.
Jest to coś innego niż Ty masz
Ja bym założył 2.5g.
Ta specyfikacja dotyczy oryginalnej igły XLM mk3, a Ty takiej nie maszMaciej_a1975 pisze: ↑13 wrz 2018, 22:31Wstępnie założyłem 1,75g bo gdzieś znalazłem taką informację w necie ale w specyfikacji jest informacja o nacisku 0,75-1,5g.
Ustaw zgodnie z naciskiem.Maciej_a1975 pisze: ↑13 wrz 2018, 22:312. Antyskating. Ustawione jest na 0 a ramię podczas ustawienia ramienia na czyste miejsce płyty stoi czyli tak jakby było OK. Czy możliwe że nie potrzeba żadnej korekty?
Tak ramię jest w równowadze i jak na razie ustawiłem nacisk 2g.
Nie bez sprzętu laboratoryjnego lub drogi prób i błędów.Maciej_a1975 pisze: ↑14 wrz 2018, 10:10Czy jest jakiś sposób określenia wartości nacisku jeżeli nie ma się pewności co to za igła jest zamontowana do wkładki
Wbij to sobie do głowy - nacisk wyznacza igła, a nie wkładka.Maciej_a1975 pisze: ↑14 wrz 2018, 10:10jeżeli nie wiem 100% czy wkładka jest II czy III generacji gdyż wartości podawane są różne ale to pewnie zależy od konfiguracji jaka wkładka z jaką igłą
Balans boczny. W praktyce - nie powinno się tego ruszać.Maciej_a1975 pisze: ↑14 wrz 2018, 20:10kolejne pewnie banalne pytanie... Do czego służy ten element w ramieniu?
Azymut, antiskating, overhang, okablowanie - przyczyny mogą być różne.Maciej_a1975 pisze: ↑14 wrz 2018, 20:10I jeszcze jedno.... Mam nieodparte ważenie że jeden kanał (lewy) gra troszkę głośniej. Na kolumnach tego tak nie słychać ale jak założę słuchawki to jakby wszystko było lekko przesunięte w lewo
Azymut OK. Ramię wypoziomiowane i jakby lewituje. Im bardziej zwiększam wartość antyskatingu tym szybciej odjeżdża na zewnątrz. Praktycznie dopiero przy wartości 2 reaguje delikatnie i odsuwa się. Tak powinno być? Zostaje jeszcze okablowanieWojtek pisze: ↑15 wrz 2018, 01:11Balans boczny. W praktyce - nie powinno się tego ruszać.Maciej_a1975 pisze: ↑14 wrz 2018, 20:10kolejne pewnie banalne pytanie... Do czego służy ten element w ramieniu?
Azymut, antiskating, overhang, okablowanie - przyczyny mogą być różne.Maciej_a1975 pisze: ↑14 wrz 2018, 20:10I jeszcze jedno.... Mam nieodparte ważenie że jeden kanał (lewy) gra troszkę głośniej. Na kolumnach tego tak nie słychać ale jak założę słuchawki to jakby wszystko było lekko przesunięte w lewo
Fajny gramofon kupiłeś