Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych
- gravediggie
- Gramofon: JVC & Schneider
Re: Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych
The Band - Cahoots
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- Dziadek
- Kontakt:
- gravediggie
Zagadka opisowa. Jest taka piosenka w języku angielskim o mniej więcej takiej treści:
Było sobie za dzieciaka dwóch przyjaciół. Chodzili na stację kolejową oglądać przyjeżdżające pociągi. Kiedy dorośli jeden obrabował bank a ten drugi go aresztował (niezły przyjaciel, co?
)
Proszę podać wykonawcę i album oraz tytuł piosenki o której mowa. Album pierwotnie wydany oczywiście na LP, doczekał się też wznowienia na CD.
Było sobie za dzieciaka dwóch przyjaciół. Chodzili na stację kolejową oglądać przyjeżdżające pociągi. Kiedy dorośli jeden obrabował bank a ten drugi go aresztował (niezły przyjaciel, co?

Proszę podać wykonawcę i album oraz tytuł piosenki o której mowa. Album pierwotnie wydany oczywiście na LP, doczekał się też wznowienia na CD.
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- gravediggie
Podpowiedź 1: Płyta wydana na początku lat 60-tych.
Podpowiedź 2: Wykonawca miał fajne wąsy (ale to już później w swoim tzw. "prime") Dobre, czarne wąsy, jak trzeba.
Podpowiedź 2: Wykonawca miał fajne wąsy (ale to już później w swoim tzw. "prime") Dobre, czarne wąsy, jak trzeba.
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Dobre wąsy ale siwe to Sam Eliot, ale on nie śpiewa i dobrze strzela w westernach, za to.
A czarne to Kirstofferson. Powinien wygrać w zagadkach, bo ma fajnego autorskiego Gibsona L-45. Z drugiej strony, dobre czarne wąsy to Wayatt Earp w Wajacie Earpie, brat Theresy Russel.
Ogólnie to Johnny Cash się łapie, choć z wąsami słabo.
Pat Garrett Dylana ale to lata 70-te.
A czarne to Kirstofferson. Powinien wygrać w zagadkach, bo ma fajnego autorskiego Gibsona L-45. Z drugiej strony, dobre czarne wąsy to Wayatt Earp w Wajacie Earpie, brat Theresy Russel.
Ogólnie to Johnny Cash się łapie, choć z wąsami słabo.
Pat Garrett Dylana ale to lata 70-te.

- gravediggie
Gibsony, westerny, no blisko, blisko, widzę że wiesz jak mnie podejść Darek
.
ps. żaden z wymienionych ale robi się ciepło myślę.

ps. żaden z wymienionych ale robi się ciepło myślę.
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- darkman
- Kontakt:
Konrad jak lata 60te i czarne wąsy, to Andrzej i Eliza się łapią też. Andrzej nie zgolił w karierze solowej potem. W sumie to i ja się łapię, ale śpiewam dopiero tak od połowy drugiej flaszki. No i nie mam takich bee kumpli.
Ale tak patrzę na fotkę Jon`a Lord z Parpli? Wczesny okres i ten z Sarabandy, jest wąsiur sumiasty jak u Marszałka i czarny. Czasem śpiewał chórki z Riczim pod Iana. To na pewno Riczi go podkablował.
Ale tak patrzę na fotkę Jon`a Lord z Parpli? Wczesny okres i ten z Sarabandy, jest wąsiur sumiasty jak u Marszałka i czarny. Czasem śpiewał chórki z Riczim pod Iana. To na pewno Riczi go podkablował.
- gravediggie
Wczesny Andrzej miał przerwę po środku wąsa. Ale późny Andrzej to już wąs pełny, gruby, godny - bardzo podobny do mojego bohatera. Poczekam jeszcze z dodatkowymi wskazówkami ale jestem pewien że zagadka jak najbardziej do rozwiązania.
Parple i Riczi - zimno. A ma być ciepło. Poza tym Parple już byli. A mój bohater jeszcze nie wyskakuje w forumowej wyszukiwarce. Ale to się już niebawem zmieni, muhahahaha....!!!!
Parple i Riczi - zimno. A ma być ciepło. Poza tym Parple już byli. A mój bohater jeszcze nie wyskakuje w forumowej wyszukiwarce. Ale to się już niebawem zmieni, muhahahaha....!!!!
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- darkman
- Kontakt:
No co TY? Zimno? Na której płycie

dobra spadam na roboty, bawcie się..
- gravediggie
Podpowiedź nr 3 - Nancy Sinatra - może nie w linii prostej ale Nancy to dobry trop. Powinno być już z górki.
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Lee Hazlewood z nią śpiewał. Miał wąsa i to lata 60.
Na forum wstawiałem ich płyty co mam. Pewnie tylko nie opisałem i dlatego się nie wyszukało.
Na forum wstawiałem ich płyty co mam. Pewnie tylko nie opisałem i dlatego się nie wyszukało.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- gravediggie
No to dokończ dzieło zniszczenia: Wykonawca/tytuł płyty/tytuł piosenki.
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- Myszor
Lee Hazlewood/Trouble in a Lonesome Town/Long Black Train
- gravediggie

Mała korekta: Trouble is a Lonesome Town ale jak najbardziej zaliczone. Twoja kolej!
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- Myszor
To ja podobnie.
Na płycie tego zespołu znajduje się utwór opowiadający historię pewnego gentelmana z NewJersey, który zakochał się w dość niebezpiecznym dzikim zwierzęciu. Obsesja zawładnęła w nim w takim stopniu, że przemycił zwierzę do USA i trzymał w klatce w swoim mieszkaniu.
Odwrócił się od znajomych, słyszał w swojej głowie jej głos, a dnie spędzał na podziwianiu jej piękna i wspominaniu dni kiedy zobaczył ją po raz pierwszy. Oczywiście historia się wydała, policja włamała się do mieszkania i aresztowała mężczyznę.
Użyto wielkiego dźwigu by klatkę ze zwierzęciem usunąć z mieszkania i ustawić na ciężarówce transportowej czemu przyglądali się zebrani gapie.
Wszczęto też międzynarodowe śledztwo by wyjaśnić tę tajemniczą sprawę.
O jaki zespół/płytę/utwór się rozchodzi ?
Ps. Winyl z 2011 jest właściwie nie do kupienia i na rynku wtórnym osiąga kosmiczne wprost ceny. Nawet reedycja z 2014 niebezpiecznie zmierza w kierunku tysiaka.
Na płycie tego zespołu znajduje się utwór opowiadający historię pewnego gentelmana z NewJersey, który zakochał się w dość niebezpiecznym dzikim zwierzęciu. Obsesja zawładnęła w nim w takim stopniu, że przemycił zwierzę do USA i trzymał w klatce w swoim mieszkaniu.
Odwrócił się od znajomych, słyszał w swojej głowie jej głos, a dnie spędzał na podziwianiu jej piękna i wspominaniu dni kiedy zobaczył ją po raz pierwszy. Oczywiście historia się wydała, policja włamała się do mieszkania i aresztowała mężczyznę.
Użyto wielkiego dźwigu by klatkę ze zwierzęciem usunąć z mieszkania i ustawić na ciężarówce transportowej czemu przyglądali się zebrani gapie.
Wszczęto też międzynarodowe śledztwo by wyjaśnić tę tajemniczą sprawę.
O jaki zespół/płytę/utwór się rozchodzi ?
Ps. Winyl z 2011 jest właściwie nie do kupienia i na rynku wtórnym osiąga kosmiczne wprost ceny. Nawet reedycja z 2014 niebezpiecznie zmierza w kierunku tysiaka.