Oj tego nie wiedziałem. Ale możliwe nie będę się kłócił. Z tego co mi wiadomo Kolega Dante gra ta igłą (dokładnie dość dobrze dostępnym zamiennikiem z north.pl) Jest cały temat o igłach do pickeringa v 15/stantona 500. Zainteresowanym polecam lekturę:)
Pokaż mi swoją wkładkę
- dot87
- Gramofon: Akai AP D33/Technics
Re: Pokaż mi swoją wkładkę
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie trzeba nic przycinać, spokojnie.
To prawda że nominalnie D71EE to igła do Stanton L720EE, ale było to nic innego jak Stanton 500 pod T4P
To prawda że nominalnie D71EE to igła do Stanton L720EE, ale było to nic innego jak Stanton 500 pod T4P

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Technics SL1300
Jaki nacisk dla tej wkładki? Jak założyłem do Technicsa to musiałem na koszyku położyć 10gr. żeby ramię opadło
Edit: Płyta testowa (tzw. Nieszkoda), w dodatku gramofon pewnie z wystawki, stąd kusz, no.

Edit: Płyta testowa (tzw. Nieszkoda), w dodatku gramofon pewnie z wystawki, stąd kusz, no.
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
0.75-1.5, czyli optymalnie okolice 1.1g.
Nie wiem o jakim Technicsie piszesz ani jaki headshell użyłeś, ale lekka wkładka + lekki headshell = może być problem na nielekkich ramionach

Niemniej ja mogę powiedzieć ze na SL1600 mk2 i z wykorzystaniem standardowych headshelli Technicsa (7.5g) nie miałem problemu z wyważeniem wkładek serii ADC XLM.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Post Latro coś mi przypomniał...
Jakiś czas temu wisiała sobie na niemieckim eBayu ADC VLM/XLM w dość rzadkiej, pierwszej wersji (1971 do ok. 1972).
Można ją rozpoznać tym że nie ma okrągłych pinów z tyłu tylko płaskie, nietypowe.
Wszystko w komplecie z oryginalnym lekkim headshellem ADC (nowszym niż wkładka, ale mniejsza o to).
Poleciłem tą ofertę kiedyś jednemu forumowiczowi.
Sam byłem już na tym etapie w posiadaniu XLM mk2, XLM mk3, Super XLM mk2, więc po co mi kolejna?
Tak myślałem bo wiedziałem że pierwsza wersja XLM nie różni się wiele od XLM mk2 (różnica leży w igle, mk2 były odrobinę sztywniejsze).
Forumowicz podziękował za poradę... ale minął miesiąc, drugi... a wkładka na eBay nadal wisiała sobie w dobrej cenie.
W końcu dostałem powiadomienie od eBay że sprzedawca obniżył cenę o jakieś 20%.
"OK, to jest znak, widocznie muszę się nad nią zlitować" i kupiłem
Śmiga elegancko, ale... poprzedni właściciel musiał chyba mieć podobny problem co Latro jeśli chodzi o wyważenie
Tylko spójrzcie na tą wesołą konstrukcję:
Co tu mamy? Długie śruby z grubą główką, na każdej 4 nakrętki + metalowa (sic!) podkładka, całość na górze zwieńczona jakimś plastikowym dystansem

Uznałem że podzielę się tą ciekawostką z Wami zanim rozkręcę to ustrojstwo by zminimalizować narzut wagowy
PS (dla ciekawskich):
W tle widać rozmazane 2 egzemplarze wkładki Grace F-8L, jedna na headshellu Grace HS-3, druga siedzi sobie w oryginalnym cylindrze.
Jakiś czas temu wisiała sobie na niemieckim eBayu ADC VLM/XLM w dość rzadkiej, pierwszej wersji (1971 do ok. 1972).
Można ją rozpoznać tym że nie ma okrągłych pinów z tyłu tylko płaskie, nietypowe.
Wszystko w komplecie z oryginalnym lekkim headshellem ADC (nowszym niż wkładka, ale mniejsza o to).
Poleciłem tą ofertę kiedyś jednemu forumowiczowi.
Sam byłem już na tym etapie w posiadaniu XLM mk2, XLM mk3, Super XLM mk2, więc po co mi kolejna?
Tak myślałem bo wiedziałem że pierwsza wersja XLM nie różni się wiele od XLM mk2 (różnica leży w igle, mk2 były odrobinę sztywniejsze).
Forumowicz podziękował za poradę... ale minął miesiąc, drugi... a wkładka na eBay nadal wisiała sobie w dobrej cenie.
W końcu dostałem powiadomienie od eBay że sprzedawca obniżył cenę o jakieś 20%.
"OK, to jest znak, widocznie muszę się nad nią zlitować" i kupiłem

Śmiga elegancko, ale... poprzedni właściciel musiał chyba mieć podobny problem co Latro jeśli chodzi o wyważenie

Tylko spójrzcie na tą wesołą konstrukcję:
Co tu mamy? Długie śruby z grubą główką, na każdej 4 nakrętki + metalowa (sic!) podkładka, całość na górze zwieńczona jakimś plastikowym dystansem

Uznałem że podzielę się tą ciekawostką z Wami zanim rozkręcę to ustrojstwo by zminimalizować narzut wagowy

PS (dla ciekawskich):
W tle widać rozmazane 2 egzemplarze wkładki Grace F-8L, jedna na headshellu Grace HS-3, druga siedzi sobie w oryginalnym cylindrze.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
SL 1300, headshell oryginalny, ten z wkładką EPC 207 ma dołożony oryg. ciężarek i pewnie ten z ADC też będzie musiał mieć. Czekam na wagę od Peliksa, to sobie dorobię ciężarek, groszy ci u mnie dostatek

Dzięki

Jeszcze dopisze, że ta wkładka (ADC) wisiała na ramieniu Lenco L 85, a to ramię oprócz przeciwwagi ma dodatkowe obciążenie ramienia.
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2018, 22:56 przez Latro, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Wojtek, patrząc na fotkę przyszło mi coś na myśl .... "Massive Attack" 
Swoją drogą fajna stopa na heady

Swoją drogą fajna stopa na heady

-
- Gramofon: Technics SL Q2
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wybacz, ale to jest guzik, a nie informacja

Cyknij foto może?
Widać na foto które wrzuciłeś

Te ADC były swego czasu jednymi z najbardziej podatnych wkładek na rynku.
Pierwsza ADC XLM z oryginalną igłą nosi swego rodzaju koronę w tej konkurencji, bo miała podatność 60cu (!).
W praktyce najlepiej się zgrywały tylko z ultra-lekkimi ramionami... produkowanymi ówcześnie przez ADC

Niemniej u większości klientów... zawieszenia tych igieł żyły krótko.
Dlatego firma ADC cichaczem wypuściła jakoś w okolicach 1973 nową odmianę igły XLM... o podatności 50

Kombinacja ta była na tyle dobra, że jak firma wypuściła XLM mk2 w 1975 roku... po prostu wykorzystano tą samą "poprawioną" igłę

Tak na prawdę jest to Technicsowy dynks pomagający ustawić fabryczny overhang

"Stopa" ma długość 52mm.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wracamy do firmy Grace, przedstawiając pierwszy model serii wkładek Grace F-8, czyli F-8L (L od "Luminal Trace")
W 1966 była to jedna z pierwszych na świecie wkładek typu MM z generatorem posiadającym nie dwie, a cztery cewki.
Powstała w kooperacji z japońskim NHK (podobnie jak Denon DL-103 w 1962).
Produkowano ją aż do roku 1988.
Parę stron wcześniej pokazałem Wam wkładkę Grace F-8C (C od "Custom").
Foto dla przypomnienia:
F-8C była nieco późniejszą (1969), jeszcze bardziej zaawansowaną konstrukcją, z igłą o większej podatności.
W praktyce, F-8C gra nieco jaśniej i trochę bardziej detalicznie od F-8L.
Obydwie wkładki miały igły o takim samym szlifie (eliptyk 0.2 x 0.8 mm - dość nietypowy).
W 1966 była to jedna z pierwszych na świecie wkładek typu MM z generatorem posiadającym nie dwie, a cztery cewki.
Powstała w kooperacji z japońskim NHK (podobnie jak Denon DL-103 w 1962).
Produkowano ją aż do roku 1988.
Parę stron wcześniej pokazałem Wam wkładkę Grace F-8C (C od "Custom").
Foto dla przypomnienia:
F-8C była nieco późniejszą (1969), jeszcze bardziej zaawansowaną konstrukcją, z igłą o większej podatności.
W praktyce, F-8C gra nieco jaśniej i trochę bardziej detalicznie od F-8L.
Obydwie wkładki miały igły o takim samym szlifie (eliptyk 0.2 x 0.8 mm - dość nietypowy).
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Trochę się zagalopowałem z tą oryginalnością bo koszyk wraz z wkładką pochodzi z SL Q3. Miałem też SL 5310 i tam również przy wkładce 207 było takie samo dociążenie
Czy igły z XLM pasują do VLM i czy przy ew. zakupie trzeba zwracać uwagę, które to mk?
Już nawet dla samego opakowania warto mieć

Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To nie ciężarek tylko dystans. Jesteś pewien że potrzebny?
Mocno podwyższasz sobie wkładkę w ten sposób, więc trzeba by ocenić czy VTA jest OK wtedy.
W czasach premiery SL-1300 nie było jeszcze headshelli tego typu (najpopularniejszym od Technicsa był SH-98) i nie stosowano tam tego typu dystansów przy EPC-207 czy 205.
Body XLM i VLM są jednakowe, dlatego często piszę "wkładka XLM/VLM", bo sama igła wyznacza model w tym momencie.
Niestety tak, choć igła mk3 w body mk2 zagra (i vice versa). Parametry generacji 2. i 3. jednak na tyle się różnią (blisko dwukrotnie wyższa indukcyjność i 25% wyższa rezystancja w mk3), że stosowanie "nieodpowiednich" igieł da zupełnie inny dźwięk niż powinien być.
U Ciebie załóżmy że masz mk2, ale gdyby nie napis na igle dający wskazówkę - jedynym sposobem by z pewnością rozróżnić body mk2 od mk3 to pomiar miernikiem. To samo dotyczy niższej serii ADC QLM.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
Dziś tak nie typowo
Wrócił do mnie wzmacniacz na 6S4S po małych modyfikacjach, (dwa transformatory amorficzne, inne audio zasilające i nowa płytka zasilacza -3K)
I już cena wzrosła z 3K do 6k, ale to morderca wszystkiego do 20K
Ale to inny wątek więc do rzeczy. Na 12" SME wisi Denon 103 z wczesnych wersji i po naprawie u Tomka. Gra z mini nudą i 6s4s.
I niestety nie jest to SPU. Jako modyfikacje zapakowałem go na koszyk Orsonika
co podniosło cenę o połowę, ale nie wniosło nic dla Denona.
Słucha się dobrze ale nie dosyt pozostaje. Najsmutniejsze dla tej wkładki to im krótsze ramię tym gorzej. Próbowałem na dociążonym AS212 i 9'' SME, co daje dość dobry obraz możliwości. Wspomniałem o SPU ponieważ często piszę się '' tam gdzie kończy się Denon zaczyna się SPU" i nie widzę do końca tego połączenia. Głowy do góry, ciężko coś w cenie Denona kupić no chyba, że wyświechtany koszyczek SPU G.

Wrócił do mnie wzmacniacz na 6S4S po małych modyfikacjach, (dwa transformatory amorficzne, inne audio zasilające i nowa płytka zasilacza -3K)
I już cena wzrosła z 3K do 6k, ale to morderca wszystkiego do 20K

Ale to inny wątek więc do rzeczy. Na 12" SME wisi Denon 103 z wczesnych wersji i po naprawie u Tomka. Gra z mini nudą i 6s4s.
I niestety nie jest to SPU. Jako modyfikacje zapakowałem go na koszyk Orsonika

Słucha się dobrze ale nie dosyt pozostaje. Najsmutniejsze dla tej wkładki to im krótsze ramię tym gorzej. Próbowałem na dociążonym AS212 i 9'' SME, co daje dość dobry obraz możliwości. Wspomniałem o SPU ponieważ często piszę się '' tam gdzie kończy się Denon zaczyna się SPU" i nie widzę do końca tego połączenia. Głowy do góry, ciężko coś w cenie Denona kupić no chyba, że wyświechtany koszyczek SPU G.
-
No tak...dystans

Dzięki Wojtek, chyba trzeba będzie na ebaju konto założyć.
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów

- dot87
- Gramofon: Akai AP D33/Technics
Nie to żebym się czepiał czy coś ale przypuszczam że chodziło Ci o headshell a nie handshell (chyba że to złośliwa autokorekta to w takim razie przepraszam:))
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27