Nielot Poleca Soniacze. W skrócie - NPS

Aby ułatwić sobie robotę to podzieliłem gramofony na osiem grup.
Autorsko i umownie

Pierwsza grupa to moim zdaniem najtańsze, nadające się do "spożycia" Soniacze na rynku. W zasadzie spokojnie powinny lądować w grupie cenowej poniżej 500 zł, a znalezienie całkiem korzystnych ofert w okolicach 200 zł również nie jest wielkim wyzwaniem. Charakteryzują się lekkim ramieniem wyposażonym w zdejmowaną ale zintegrowaną z koszykiem wkładką (IH). Warto o tym pamiętać bo w przypadku chęci przejścia na lepszą wkładkę (oczywiście najlepiej z tych lżejszych) musimy dokupić headshell kątowy. Modele LX3/LX4/LX5 mają cięższą plintę SBMC. Różnią się stabilizacją kwarcową i automatyką. To chyba najciekawsi przedstawiciele tej grupy.
Druga grupa to w zasadzie sprzęt z podobnej półki cenowej. Podstawowa różnica to zastosowanie wkładek typu T4P. Większość z rekomendowanych ma stabilizację kwarcową i tangencjalne ramię (LN). Nie ma co specjalnie się rozpisywać, bo sprzęt nie występuje u nas zbyt często. A szkoda.
Trzecia grupa to wejście w sprzęt klasy średniej. Uniwersalne ramiona, silniki z i bez stabilizacji kwarcem. Plinty w różnych kategoriach wagowych. Najczęściej w przyrodzie występują w cenach gdzieś pomiędzy 400 a 800 zł. Przyzwoity uniwersalny sprzęt w rozsądnej cenie.
Czwarta grupa to sprzęt podobnej klasy i ceny co poprzednia. Odzieliłem je ze względu na wyróżnik T w nazwie. Są u nas popularne i warto je brać pod uwagę szukając nieco tańszego sprzętu, który ogarnie większość popularnych wkładek na rynku. W obydwu grupach warto zerknąć na modele sygnowane marką WEGA. Często można je kupić sporo taniej niż identyczne z napisem Sony.
W grupie piątej umieściłem tańsze iksy. Wyróżnik X wskazuje na stabilizację kwarcową, ale nie wszystkie modele można nazwać topowymi. Poniższe znajdziemy w okolicach cen 800-1200 zł. Oczywiście są wyjątki. Najczęściej ramiona uniwersalne, pełna automatyka, niezłe zawieszenie.
W szóstej grupie dałem gramofony z wyższej półki wprowadzone przed silnikami stabilizowanymi kwarcem i oznaczeniem X. Wysoka jakość ramion, silników i plint. Najpopularniejszy jest u nas model PS-4300. Poniżej 1000 zł praktycznie nie bywają, a ceny dobrych egzemplarzy tych mniej popularnych potrafią być mocno "kolekcjonerskie".
Grupa siódma to tzw topowe iksy na grawitacyjnych ramionach. W tym moje ulubione z PUA-7. Ceny potrafią poszybować powyżej 2000 zł. Studyjny PS-X9 z PUA-9 ma ceny typowe dla technologii kosmicznych. Pozostałe są popularne i lubiane. Ale portfel może znacząco schudnąć.
W ostatniej, ósmej grupie dałem nieco nowsze modele z dociskiem elektromagnetycznym (BT) w tym modele tangencjalne. Rozpiętość cen duża. Ceną wyróżnia się X800. Taki okaz technologiczny dla zbieraczy ...
Zdjęcia i dokładniejsze informacje można szukać w innych wątkach:
Modele X: viewtopic.php?f=64&t=10937
Modele T: viewtopic.php?f=64&t=11539
Modele LX: viewtopic.php?f=64&t=11344
Modele WEGA: viewtopic.php?f=64&t=11677
Na pewno błędów jest sporo więc jak ktoś coś dojrzy albo zaproponuje jakieś zmiany to proszę na priv.
Ceny należy traktować orientacyjnie. A zmieniają się błyskawicznie ...

Podziękowania za korektę: Zeroqll