Jestem tutaj nowy, więc proszę o wyrozumiałość i nie palić mnie na stosie, jak coś spierniczę

Także, jeszcze raz witam wszystkich forumowiczów, a w tym wątku zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze kolumn do +-1000 i +- 2000zł.
I konkrety, szukam kolumn wysokich max 90cm, reszta wymiarów obojętna, mogą to być i monitory, i podłogówki, byle nie przekraczały podanej wysokości. Mogą to być kolumny vintage, ale i też nowsze wypusty, stylistyka raczej nie gra roli, a zawsze można "poprawić" wizję producenta

Odnośnie dźwięku, to nie lubię analitycznego, chudego i ostrego, ma być naturalnie, bardzo dynamicznie i realistycznie, dźwięcznie, instrumenty mają mieć swoją masę i grać żywo, wokal ciepły i angażujący, perkusja ma kopać, mam ją czuć, nie tylko słyszeć. Przy czym muszę zaznaczyć, że nie lubię podkreślonej wyższej średnicy, nie chcę szlifierki i tłuczonego szkła, wysokie też umiarkowane, ogólnie brzmienie wyrównane, z mocną, grającą pierwsze skrzypce średnicą.
Ostatnie kolumny, jakie miałem, to MA RS6, ogólnie niezłe, aczkolwiek nie spełniły moich oczekiwań, gdyż brzmiały typowo konsumencko, czyli dźwięk płaski, mały i bez wygaru, brakowało mu wolumenu, rozmachu. Bas szybki, ale nie miał masy/kopa, średnica czysta, rozdzielcza, ale chuda i bez życia, a wyższa czasami drażniąca, wysokie dość gładkie, ale zbyt jednostajne.
Ok, wymiary mamy, preferencje brzmieniowe też, oczekiwania też, to może teraz pomieszczenie odsłuchowe, metraż ok. 15m2, zaadaptowane akustycznie, panele pt80 na ścianach i pułapki basowe (superchunk) we wszystkich rogach, na podłodze gruba wykładzina, jeszcze brak dyfuzorów, ale to już niedługo się zmieni

Słucham dosłownie wszystkiego, rock, pop, jazz, klasyka, elektronika, metal, disco w polu

Jakiś czas temu, byłem w posiadaniu JBL 4312D, i mniej więcej o takie coś mi chodzi, zarówno budową, jak i prezentacją dźwięku, natomiast nie podobały mi się dwie rzeczy, szklista wyższa średnica i brak wysokich tonów, hmm... na upartego, to też za nisko nie schodzily. Ale ogolnie dźwięk koncertowy, dobitny, realistyczny i bardzo wciągający, czyli to, czego szukam, a co jest zupełnym przeciwieństwem obecnie produkowanych kolumn/słupków.
Oczywiście, nie znam wszystkiego na rynku, więc moja teoria może nieco mijać się z prawdą, ale po dotychczas przetestowanych kolumnach, właśnie taki mam obraz tego typu i nowych konstrukcji.
Z kolumn, które miałem możliwość posłuchać, a które (powiedzmy) "zrobiły" na mnie dobre wrażenie, to B&W 604 S3 i Dali Ikon 7, jeszcze model z niższej półki Dali 8008.
Ps.
Wiem, że nie jest to miarodajne, ale po obejrzeniu filmiku na YT

Kwestia wzmacniacza obecnie wygląda następująco, Yamaha AX-870 i Teac A-H500i, ale to jest do rozważenia i nie koniecznie docelowe klocki.

No, to by było na tyle, mam nadzieję, że wszystkie potrzebne informacje zawarłem w powyższym opisie, a jeżeli nie, to proszę zwyczajnie dopytać

Oczywiście, za wszelką pomoc i sugestie, będę niezmiernie wdzięczny

Pozdrawiam
Etherique