To fakt,ale sam mam wzmacniacz Reloopa po drobnej modyfikacji i brzmi bardzo dobrze(jak za tą cenę) a te gramofony to są klony Technicsa,zresztą na tym forum temat często poruszany.kaczy pisze:Reloop to marka która mi się kojarzy raczej ze sprzętem do scratchowania, a nie do słuchania
Gramofon do 500 zł
-
Re: Dobry, używany gramofon do 500zł?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dobry, używany gramofon do 500zł?
No tak, Reloop RP-1000 istnieje i faktycznie jest to "coś nowego", ale Reloop, a Rotel to jednak różnica 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Sanyo q40
- Kontakt:
Mixer w domu niepotrzebny, jednak posiadając estradowe kolumny nie ma innego rozwiązania do podłączania pod nie czegokolwiek, jak jedynie przez owy mikser. Zupełnie inaczej też słucha się czegokolwiek korzystając np z 20 - 30% mocy głośników, a korzystając z ich 70-90%, z niekorzyścią oczywiście na tę drugą sytuację. Łączna moc w takim przypadku jednak ma znaczenie. O ile w zaciszu pokoju większa moc jest niepotrzebna, o tyle robiąc garden party przy domu, dźwięk bardzo szybko zanika
Wtedy owa 
Bardzo dziękuję Ci Wojtku za rozjaśnienie sytuacji z preampem. Odkopałem stare tematy i doczytałem, że w 2010 roku poradziłeś jednemu z forumowiczów preamp Vivanco do Sony PS-X35. Mam zamiar właśnie taki gramofon kupić...jednak zastanawiam się nad przedwzmacniaczem. Polecałeś mu właśnie taki model ze względu na forumowicza limit budżetowy, czy może faktycznie coś takiego wystarczy? Zastanawiałem się nad kupnem Art DJ PRE II. W co więc wejść lepiej?
Pozdrawiam

jest wskazana na nieco wyższym poziomiełączna moc

Bardzo dziękuję Ci Wojtku za rozjaśnienie sytuacji z preampem. Odkopałem stare tematy i doczytałem, że w 2010 roku poradziłeś jednemu z forumowiczów preamp Vivanco do Sony PS-X35. Mam zamiar właśnie taki gramofon kupić...jednak zastanawiam się nad przedwzmacniaczem. Polecałeś mu właśnie taki model ze względu na forumowicza limit budżetowy, czy może faktycznie coś takiego wystarczy? Zastanawiałem się nad kupnem Art DJ PRE II. W co więc wejść lepiej?
Pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
"Garden party" nieco zmienia postać rzeczy, ale tak czy siak lepiej byłoby chyba mieć "estrady" na "party", a do domowego odsłuchu coś bardziej HiFi.
Nie będę się sprzeczał.
Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się jeszcze nad Sanyo Q40 jako alternatywa do tego Sony, choćby ze względu na to, że na Sanyo zamontowana jest już fajna wkładka Shure M75, a sam gramofon jest mniej więcej na tym samym pułapie jakościowym co Sony PS-X35.
Nie będę się sprzeczał.
Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się jeszcze nad Sanyo Q40 jako alternatywa do tego Sony, choćby ze względu na to, że na Sanyo zamontowana jest już fajna wkładka Shure M75, a sam gramofon jest mniej więcej na tym samym pułapie jakościowym co Sony PS-X35.
To było raczej ze względu na ograniczenia budżetowe. Ogólny konsensus jest taki, że preamp Art DJ Pre jest lepszym jakościowo produktem od Vivanco.Pulek pisze:Polecałeś mu właśnie taki model ze względu na forumowicza limit budżetowy, czy może faktycznie coś takiego wystarczy? Zastanawiałem się nad kupnem Art DJ PRE II. W co więc wejść lepiej?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Kontakt:
Masz rację co do odmiennego zestawu do odsłuchu jedynie w domu. Jak będę miał fundusze, z pewnością o tym pomyślę
Sprawa preampa zamknięta, gdyż mój mikser ma wejście stereo phono.
Co do tego Onkyo, faktycznie wkładka mocno kusi. Jednak ja chcę gramofon, który jest albo automatem z funkcją przejścia na manual, aby po prostu w razie potrzeby mieć kontrolę nad wszystkim, lub półautomatem. Zależy mi głównie na funkcji auto-return. Nie mogę się zdecydować...ten Sony własnie chyba tej funkcji Return nie posiada...
Pozdrawiam!

Co do tego Onkyo, faktycznie wkładka mocno kusi. Jednak ja chcę gramofon, który jest albo automatem z funkcją przejścia na manual, aby po prostu w razie potrzeby mieć kontrolę nad wszystkim, lub półautomatem. Zależy mi głównie na funkcji auto-return. Nie mogę się zdecydować...ten Sony własnie chyba tej funkcji Return nie posiada...
Pozdrawiam!

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pisałem o Sanyo, nie OnkyoPulek pisze:Co do tego Onkyo, faktycznie wkładka mocno kusi.

Praktycznie każdy automat można bez przeróbek używać jak półautomat. Wystarczy nie wciskać przycisku "start"Pulek pisze:Jednak ja chcę gramofon, który jest albo automatem z funkcją przejścia na manual, aby po prostu w razie potrzeby mieć kontrolę nad wszystkim, lub półautomatem. Zależy mi głównie na funkcji auto-return.

Błąd. Każdy pełny automat (a takim jest Sony PS-X35) ma funkcję auto-powrotu.Pulek pisze:Nie mogę się zdecydować...ten Sony własnie chyba tej funkcji Return nie posiada...
Nie ma gramofonów, które mają auto-start, ale nie mają auto-stopu

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Kontakt:
No widzisz. W tym momencie doceniam istnienie forum
Jestem laikiem jeśli chodzi o gramofony... Więc każde zdanie, które w swoim ostatnim poście napisałeś, jest dla mnie wręcz na wagę złota!!
I nieco ułatwia mi to poszukiwania...które zaczynam od nowa, bogatszy o kilka Twoich wskazówek
Dziękuję
Teraz muszę jeszcze raz zwrócić uwagę na gramofony, o których mówiliśmy....
Jeszcze tylko jedno pytanko.... Mówisz, że wystarczy nie przyciskać START i wtedy automat staje się manualem. W jaki sposób wtedy zaczyna się kręcić talerz? Czy przycisk START nie jest połączony z uruchomieniem talerza?

Jeszcze tylko jedno pytanko.... Mówisz, że wystarczy nie przyciskać START i wtedy automat staje się manualem. W jaki sposób wtedy zaczyna się kręcić talerz? Czy przycisk START nie jest połączony z uruchomieniem talerza?
- kaczy
Nie wiem jak to dokładnie działa (pewnie jakaś magia), ale po odchyleniu ramienia talerz po prostu zaczyna się kręcićPulek pisze:Jeszcze tylko jedno pytanko.... Mówisz, że wystarczy nie przyciskać START i wtedy automat staje się manualem. W jaki sposób wtedy zaczyna się kręcić talerz? Czy przycisk START nie jest połączony z uruchomieniem talerza?

DENON DP-300F (Silver)
-
- Kontakt:
Wielkie dzięki wszystkim za pomoc
Przed momentem kupiłem Sanyo PLUS Q40 z wkładką Shure M-75B za 475 zł + przesyłka. Zobaczymy czy taki zestawik zda egzamin
Zakładając temat, po zakupie gramofonu miałem w planach pytań o kupowanie i wymianę systemu. Jednak w tym wypadku, jest to raczej zbędne
Na dobry początek taka wkładka z nową igłą wystarczy 

-
Witam,
Zastanawiam się nad kupnem gramofonu tak do 500 zł. Preferuje Łódź ponieważ przy takich zakupach wolę podjechać zobaczyć, dotknąć i posłuchać.
W tej chwili na allegro nic specjalnego nie znalazłem, oczywiście mogę się mylić bo jestem laikiem w tych sprawach. Jedynie co to wpadł mi w oko sprzęt
Fisher MT-8355
http://allegro.pl/fisher-mt-8355-najwyz ... 77273.html
Parę stron wyżej Wojtek, dla mnie wielki guru, wymienił go jako wart kasy. Ja przewertowałem sieć i nie znalazłem informacji na temat tego Fishera.
Proszę o rade czy sprzęt jest dobrej klasy i czy wart jest tej kasy.
Z góry dzięki
Zastanawiam się nad kupnem gramofonu tak do 500 zł. Preferuje Łódź ponieważ przy takich zakupach wolę podjechać zobaczyć, dotknąć i posłuchać.
W tej chwili na allegro nic specjalnego nie znalazłem, oczywiście mogę się mylić bo jestem laikiem w tych sprawach. Jedynie co to wpadł mi w oko sprzęt
Fisher MT-8355
http://allegro.pl/fisher-mt-8355-najwyz ... 77273.html
Parę stron wyżej Wojtek, dla mnie wielki guru, wymienił go jako wart kasy. Ja przewertowałem sieć i nie znalazłem informacji na temat tego Fishera.
Proszę o rade czy sprzęt jest dobrej klasy i czy wart jest tej kasy.
Z góry dzięki

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Sprzedawca źle spisał numer modelu
To jest Fisher MT-6355, a nie MT-8355 (który raczej nie istnieje).
Istnieje także odmiana półautomatyczna, model MT-6350.
Co tu dużo mówić, porządny japoński gramofon od Sanyo (właściciel marki Fisher).
Od podobnych gramofonów wyróżnia go m.in. zastosowanie świetnego napędu liniowego, który zapewnia bardzo stabilne obroty.
Moim zdaniem cena na pułapie 400-500 złotych to dobra kwota za ten sprzęt.

Istnieje także odmiana półautomatyczna, model MT-6350.
Co tu dużo mówić, porządny japoński gramofon od Sanyo (właściciel marki Fisher).
Od podobnych gramofonów wyróżnia go m.in. zastosowanie świetnego napędu liniowego, który zapewnia bardzo stabilne obroty.
Moim zdaniem cena na pułapie 400-500 złotych to dobra kwota za ten sprzęt.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wojtek, dzięki za odpowiedź.
Będę umawiał się ze sprzedawcą. Oczywiście dam znać co i jak.
Będę umawiał się ze sprzedawcą. Oczywiście dam znać co i jak.
-
Gościu do tego Fishera nie odpowiada, więc pewnie sobie daruje.
Znalazłem Yamaha P520
http://allegro.pl/yamaha-p520-mega-klas ... 15467.html
Na razie cena jest niska, sprzedający pisze, że gramofon po podłączeniu pod wzmacniacz cicho gra i sprzedaje jako uszkodzony.
Jak dla mnie to podłącza gramofon pod zwykłe wejście i stąd taki efekt.
Co myślicie?
Jak sprawny to myślę, że jest wart jakieś 400-500 PLN.
Kurcze, a może jednak zapolować na Technicsa SL-Q2 bądź Q3. Już sam nie wiem.
Znalazłem Yamaha P520
http://allegro.pl/yamaha-p520-mega-klas ... 15467.html
Na razie cena jest niska, sprzedający pisze, że gramofon po podłączeniu pod wzmacniacz cicho gra i sprzedaje jako uszkodzony.
Co myślicie?
Kurcze, a może jednak zapolować na Technicsa SL-Q2 bądź Q3. Już sam nie wiem.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak kupisz to raczej odpowiejlodz pisze:Gościu do tego Fishera nie odpowiada, więc pewnie sobie daruje.

Bardzo prawdopodobne.jlodz pisze:Na razie cena jest niska, sprzedający pisze, że gramofon po podłączeniu pod wzmacniacz cicho gra i sprzedaje jako uszkodzony.
Ja bym go tak drogo nie wyceniał. Dobry sprzęt, ale to już jest jeden z tych plastikowych lekkoduchów z połowy 80's.jlodz pisze:Co myślicie?
To jest najwyższy model z serii P-x20, w której skład wchodziły modele P-220 i P-320, dość często spotykane na allegro.
Jak dla mnie to jest 300 złotych max.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Można prosić o aktualizację listy aukcji.? Niestety większość z nich jest już zakończona, a Pioneera pl-600 nie udało się wylicytować pomimo tego że podniosłem limit do 500zł. Bardzo spodobało mi się jednak jego surowe, metalowe wykończenie, i chyba szukam czegoś równie ciężkiego i z pozoru niezniszczalnego.
http://allegro.pl/technics-sl-bd3-nowa- ... 68459.html wart uwagi?
http://allegro.pl/technics-sl-bd3-nowa- ... 68459.html wart uwagi?