Bardzo urokliwy model,który otrzymałem od pierwszego właściciela.Kolumny z zestawu niestety nie dotrwały.
Ma posłużyć jako drugi zestaw,a później może powędruje do córki.Jest już nieźle wkręcona

Kriss pisał,że gramofon to w sumie najważniejszy element,lecz dla mnie w tym zestawie wszystkie elementy są równe.
Dlatego chciałbym aby wszystko śmigało jak należy.
Zestaw pasków jest chyba dostępny o ile się nie mylę.
Również proszę bardziej obytych o info nt wkładki i igieł o niej.
To najpierw kilka zdjęć. No i teraz problem.
Talerz jest za nisko.Szpindel był zapieczony lub zastojały w tulejce.Nie obracał się.
Dało się rozruszać.Na samym dole tej tulejki była stara,stwardniała masa.Sama tulejka od dołu jest otwarta,widać tam tylko zawleczkę. Na tulejce jest śrubka która zabezpiecza przed wydostaniem się ośki ze szpindlem.
na ośce jest wycięcie,więc jest zakres ruchu góra-dół. Tutaj widać,że jak ośka jest za nisko to kółko zębate zapiera o mechanizm(poprawcie jak co)powrotu ramienia.
To jest zakres ruchu z wkręconą śrubką.Szpindel obraca się. Teraz sobie przypomniałem jak córka kiedyś mówiła <najlepsza do naprawy jest plastelina>.
Czy aby tam na dole tej tulejki nie powinien być jakiś wypełniacz?
Dodam,że na dole w środku nie znalazłem żadnych części luzem jedynie tą twardą masę na płytce.
Nie ma też starych otarć od talerza.
Talerz, wkładka i przeciwwaga na czas transportu były zdjęte.
Jakieś pomysły bym poprosił

Jeszcze reszta zdjęć.