Pomoc w wyborze wkładki - Shure DM95/Pickering v15/Clearaudio alpha
-
Pomoc w wyborze wkładki - Shure DM95/Pickering v15/Clearaudio alpha
Cześć,
chciałbym zapytać o 3 wkładki, zdjęcia w załącznikach.
1. Czy ta wkładka Shure DM95 type G będzie działała tylko w Dualu ? Ma mocowanie 1/2" ale jak o niej czytam to wszędzie piszą, że to Dualowska wkładka a chciałem ją zamontować w Luxmanie.
2. Pickering V15. Tutaj chciałbym potwierdzić czy to faktycznie ta wkładka bo nie mam na niej żadnych oznaczeń i jedynie po igle doszedłem do wniosku że to może być ona.
Jaka jest różnica między Pickeringiem V15 a XV15?
3. clearaudio alpha - napisane jak byk, nie mogę znaleźć info o niej bo wyskakuje głównie aurum w drewnie... Może ktoś może napisać coś więcej o niej.
Nie wiem czy mogę tutaj ale spróbuję. W jakiej kolejności ustawilibyście je do muzyki rock/progresywny rock/blues/funk jazz.
Słucham głównie Pink Floyd, Dire straits, Led Zeppelin, Deep Purple, Yes, Genesis, Clapton, Oldfield
chciałbym zapytać o 3 wkładki, zdjęcia w załącznikach.
1. Czy ta wkładka Shure DM95 type G będzie działała tylko w Dualu ? Ma mocowanie 1/2" ale jak o niej czytam to wszędzie piszą, że to Dualowska wkładka a chciałem ją zamontować w Luxmanie.
2. Pickering V15. Tutaj chciałbym potwierdzić czy to faktycznie ta wkładka bo nie mam na niej żadnych oznaczeń i jedynie po igle doszedłem do wniosku że to może być ona.
Jaka jest różnica między Pickeringiem V15 a XV15?
3. clearaudio alpha - napisane jak byk, nie mogę znaleźć info o niej bo wyskakuje głównie aurum w drewnie... Może ktoś może napisać coś więcej o niej.
Nie wiem czy mogę tutaj ale spróbuję. W jakiej kolejności ustawilibyście je do muzyki rock/progresywny rock/blues/funk jazz.
Słucham głównie Pink Floyd, Dire straits, Led Zeppelin, Deep Purple, Yes, Genesis, Clapton, Oldfield
Ostatnio zmieniony 12 lip 2018, 18:32 przez jjw89, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Pomoc w wyborze wkładki
Wydzieliłem temat bo wpis totalnie nie pasował do "Jaka to wkładka?"

Zrozumiałbym tego typu pytanie jakbyś się zastanawiał co kupić.
Zamiast tego niespecjalnie rozumiem dlaczego pytasz skoro sam możesz organoleptycznie wszystko posprawdzać i ocenić
To najlepszy sposób.
Bo jednemu bardziej przypasi Pickering, innemu Shure, a jeszcze innemu AT
Jeśli ma uszy na 1/2'' to możesz ją sobie przełożyć.
Tak, to Pickering V15 / Stanton 500.
Zupełnie inny model. Igły niekompatybilne. V15 to MM, a XV-15 to MI.
A masz jakieś konkretne pytanie?
Już kiedyś odpowiedziałem Tobie na to pytanie

Więc? Która lepiej Tobie pasuje?
Zamiast tego niespecjalnie rozumiem dlaczego pytasz skoro sam możesz organoleptycznie wszystko posprawdzać i ocenić

To najlepszy sposób.
Bo jednemu bardziej przypasi Pickering, innemu Shure, a jeszcze innemu AT

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Pomoc w wyborze wkładki - Shure DM95/Pickering v15/Clearaudio alpha
Dzięki za wydzielenie tematu.Wojtek pisze: ↑12 lip 2018, 14:40Już kiedyś odpowiedziałem Tobie na to pytanie
Więc? Która lepiej Tobie pasuje?
To najlepszy sposób.
Bo jednemu bardziej przypasi Pickering, innemu Shure, a jeszcze innemu AT![]()
Tak, zdaję sobie sprawę z tego że indywidualny odbiór i odsłuch da mi więcej. Problem tylko w tym że w Shure poszła igła

Pickering ma teraz DJską igłę DI507DJ i z tego co doczytałem to potrzebuje dosyć dużego nacisku. Teraz mam ustawione 2g.
Czy to trzeszczenie na wysokich partiach wokali może być spowodowane za małym dociskiem?
Więc w tym momencie chciałbym poprosić o pomoc w wyborze igły do Shura i Pickeringa a dziś założę clearaudio do Luxmana.
Kupowanie nowej wkładki typu Ortofon 2m Red albo Shure M97xE sobie odpuściłem.
EDIT:
przeczytałem wątek o Shure M95 i zamówię igłę eliptyczna z wamatu.
Do Pickeringa narazie odpuszczam i poprubuje z większym naciskiem, może szumienie zniknie
- dot87
- Gramofon: Akai AP D33/Technics
Na pewno przestanie:) co do pickeringa to nie mam porównania z shurem ale moim zdaniem gra całkiem spoko. Co do igły do V 15 możesz jeszcze kupić igłę od stantona 500(z tego co mi wiadomo wkładki są tożsame, igły na pewno pasują) np d 5100e (kosztuje ok 75 zł) ale to eliptyk grający raczej na dużym nacisku (u mnie 3 g) ewentualnie d71ee z northern (ok 100 zł) nacisk 0,75-1,5g
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
-
Dzięki za info!dot87 pisze: ↑12 lip 2018, 19:12Na pewno przestanie:) co do pickeringa to nie mam porównania z shurem ale moim zdaniem gra całkiem spoko. Co do igły do V 15 możesz jeszcze kupić igłę od stantona 500(z tego co mi wiadomo wkładki są tożsame, igły na pewno pasują) np d 5100e (kosztuje ok 75 zł) ale to eliptyk grający raczej na dużym nacisku (u mnie 3 g) ewentualnie d71ee z northern (ok 100 zł) nacisk 0,75-1,5g
Zwiększyłem nacisk na 3g w Pickeringu z D1507DJ (już sam nie wiem czy to DI507DJ czy D1507DJ) i faktycznie przestała trzeszczeć na wokalach, bas się fajnie wypełnił, zdecydowanie poprawiła się jakość nagrań, wszystko jest wyraźniejsze ale nie wyostrzone.

chyba zainwestuje w te dwie igły do Shure m95 bo się skrzywiła

- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Hola hola tylko nie popełnij tu błędu. Do tej swojej wkładki musisz kupić igły pasujące do Shure M75 a nie Shure M95.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
-
Dzieki @olsza84. Drugi raz poprawiłeś ten sam błąd. Tym razem już zapamiętam

To teraz się zastanawiam, skoro DM95 jest odpowiednikiem M75, czy nie zainwestować w Shura M44G i później przejść na eliptyczna igle. Brzmienie DM95 podobało mi się z Dualem, Pickering gra też przyjemnie ale szkoda płyt z tym dociskiem... Niekończąca się opowieść...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wkładka nie "umiera". Jak ginie to masz w zamian głuchą ciszę, na jednym lub dwóch kanałach.
Tak więc jeśli już to tylko wpływ igły.
Brawo.
To jest w tej chwili najlepsza opcja z łatwo dostępnych.
Tak. Mi się zawsze myli ten DM95G z M95G-LM (faktyczna M95 w wersji Dualowskiej)

M75 i M95 mają inne oprawki igieł - po tym też można poznać.
A czym ta strategia jest podyktowana?
M44G to stary model, choć nadal produkowany.
Ta sama liga co Twój Pickering V15 (i Stanton 500, bo to to samo).
Shure M75 i M91 to następna generacja. Po nich była M95. Itd.
Zmień igłę i po temacie. Tania sprawa. Dyskotekowego sferyka zostawisz sobie do gorszych płyt

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Igły do szczura (N75E II) i Pickeringa (D71EE) zamówione.
Kolejny krok to zmiana Pre
Dzięki za rady. Napiszę coś więcej jak przyjdą.
Pozdrawiam
Kolejny krok to zmiana Pre
Dzięki za rady. Napiszę coś więcej jak przyjdą.
Pozdrawiam