Witam, miesiąc temu z pomocą forum zakupiłem pierwszy gramofon Grundig PS 4500. Przymierzam się do wymiany wkładki (sprzedący poinformował mnie że jest to AT-71). Zdecydowałem się na wkładke At-95E. Chciałem się upewnić, że dobrze rozumiem co muszę zrobić aby wkładkę wymienić.
1. Wydaje mi się, że ramie w moim gramofonie nie ma wymienialnego headshell'a. Jest tylo jedna śrubka "od dołu" ramienia, ciężko byłoby ją odkręcić. Chyba, że trzeba użyć siły i mamy tu doczynienia z wyciągalnym headshellem? Jak rozumiem utrudnia to wymianę, bo mamy utrudniony dostęp do wkładki. Drugi minus to nie mamy możliwości mieć kilku wkładek ustawionych na kilku headshellach i szybko je wymieniać. Czy to prawda?
2. Po wymianie wkładki zaczynam od wyważenia ramienia. Pytanie, czy w przypadku mojej wymiany jest to potrzebne? Wydaje mi się, że oba modele ważą tyle samo. Z drugiej strony proces wydaje się być prosty, może lepiej zawsze wyważać po zmianie, szczególnie, że mam ustawiony nacisk 1,5g a AT-95 muszę ustawić na 2g.
3. Przeglądałem instrukcję tego gramofonu. Nie widzę tam parametrów takich jak długość ramienia, overhang.. Czy mogą być one gdzieś jeszcze do znalezienia? Jeśli nie to jak rozumiem powinienem użyć uniwersalnego szablonu, np Baerwald alignment z vinylengine. Jeśli zaś istnieje szansa poznania tych parametrów, móglbym wygenerować szablon na ich podstawie? Czy dobrze to rozumiem.
Po takim procesie wkładka powinna być ustawiona poprawnie i można zacząć słuchaćm, a może coś pomijam?
Zdjęcie gramofonu:
Pozdrawiam i z góry dzięki.