Sklepy płytowe - Polska
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Re: Sklepy płytowe - Polska
zapa, nie ma się co dziwić. To tak jak korzystanie z oferty typu "skup aut" - oferta dla desperatów. Ci którzy nie mają noża na gardle i są gotowi poczekać na klienta, zgarniają uczciwą stawkę.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Może ktoś wie, czy w Krakowie są jakieś antykwariaty bądź stoiska targowe, gdzie można dostać winyle? Zależy mi głównie na polskich płytach... Oczywiście sklepy stricte z płytami na Dobrego Pasterza, Joselewicza i Podbrzeziu są mi dobrze znane 

- cooledit
- Gramofon: Acoustic Solid
Proponuję sprawdzić na Grzegórzeckiej pod Halą Targową i na terenie dawnej giełdy elektronicznej na Balickiej.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
-
Na Miodowej jest Paul’s Record Boutique. Można tam trafić fajne rzeczy.
-
zbyszek1982 pisze: ↑13 cze 2018, 00:25Na Miodowej jest Paul’s Record Boutique. Można tam trafić fajne rzeczy.
Dziękuję za propozycje

- cooledit
- Gramofon: Acoustic Solid
W obu proponowanych miejscach miałem na myśli raczej kolesi sprzedających płyty jako 'świeży' towar czyli wprost ze skrzynki. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i przepatrzeć sztuka po sztuce a może coś się znajdzie. Przypuszczam, że na Balickiej jest większy wybór ale dawno nie odwiedzałem tych miejsc, więc gwarancji żadnej nie daję.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
-
Hej. Czy ktoś zna sklepy z płytami w okolicach Międzyzdrojów, Świnoujścia, a może jakieś giełdy płytowe w tych okolicach? Mogą być też te po niemieckiej stronie.
• Technics SL-5200 + Ortofon FF15 XE MkII / Audio Technica AT13 EaV • Marantz 2216B •
-
Na Balickiej jest średnio, choć panuje większy porządek niż pod Halą Targową. Generalnie oba miejsca tak sobie, choć zdarzają się pojedyncze okazje. W tym drugim miejscu miałem ostatnio "ciekawe" spotkanie ze sprzedawcą płyt, który był chyba bardzo sfrustrowany, że nie sprzedają się jego poszarpane płytycooledit pisze: ↑14 cze 2018, 00:26W obu proponowanych miejscach miałem na myśli raczej kolesi sprzedających płyty jako 'świeży' towar czyli wprost ze skrzynki. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i przepatrzeć sztuka po sztuce a może coś się znajdzie. Przypuszczam, że na Balickiej jest większy wybór ale dawno nie odwiedzałem tych miejsc, więc gwarancji żadnej nie daję.

Szukam pewnych unikatów, więc przeglądam i takie miejsca...a tu pan sprzedawca zaczął na mnie po dłuższej chwili przeglądania bez zamiaru kupna - krzyczeć, że za długo oglądam i odkładam płyty

Trudno było to skomentować.
- mrz
W temacie knajpianym zrobiłem zajawkę ale, że (również wg. właścicieli) to raczej sklep przede wszystkim to tutaj przybywam z obszerniejszą zapowiadaną relacją.
Dla przypomnienia sklep LongPlay na Polnej 22 w Poznaniu: https://www.facebook.com/LongplayVinylShop/
Wybrałem się na tam na chwile dzisiaj - z zewnątrz:
i już w przytulnym środku:
Można sobie powiększyć i zobaczyć menu. Skromne ale kawa i piwo są więc wszystko o czym mogę marzyć przy przeglądaniu placków jest. Jest też miejsce, światło i dwa gramofony od odsłuchu. Wybór płyt może nie zatrważający ale przyzwoity. Mają też chyba najlepsze ceny w Poznaniu - cena zależy od stanu płyty. Używane i nowe, z przewagą tych pierwszych.
Wypiłem kawę, przejrzałem płyty, porozmawiałem, nabyłem dwie płyty: Za Janis z epoki dałem 25 złotych - okładka właściwie się zdezintegrowała ale płyta nówka cewka i właśnie leci po umyciu
Reasumując - fajne miejsce bez zadęcia. Z Poznańskich sklepów równie dobrze czułem się na Garncarskiej i fajnie, że jest kolejne takie miejsce. Dawajcie pyry wspierać fizyczny sklep poprzez zakup kontrolowany
Dla przypomnienia sklep LongPlay na Polnej 22 w Poznaniu: https://www.facebook.com/LongplayVinylShop/
Wybrałem się na tam na chwile dzisiaj - z zewnątrz:
i już w przytulnym środku:
Można sobie powiększyć i zobaczyć menu. Skromne ale kawa i piwo są więc wszystko o czym mogę marzyć przy przeglądaniu placków jest. Jest też miejsce, światło i dwa gramofony od odsłuchu. Wybór płyt może nie zatrważający ale przyzwoity. Mają też chyba najlepsze ceny w Poznaniu - cena zależy od stanu płyty. Używane i nowe, z przewagą tych pierwszych.
Wypiłem kawę, przejrzałem płyty, porozmawiałem, nabyłem dwie płyty: Za Janis z epoki dałem 25 złotych - okładka właściwie się zdezintegrowała ale płyta nówka cewka i właśnie leci po umyciu

Reasumując - fajne miejsce bez zadęcia. Z Poznańskich sklepów równie dobrze czułem się na Garncarskiej i fajnie, że jest kolejne takie miejsce. Dawajcie pyry wspierać fizyczny sklep poprzez zakup kontrolowany

Główny tor: Luxman PD-291+ AKAI AM-2400 + IFI Zen Phono + AKAI GX 725D + Chario Syntar 200
W pracy: Akai AP-B20 + Infinity RS 10b
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
mrz`et ile stolików jest? (widać 3-4).. czemu nie wziałeś procol harum z dolnej półki - fajna płyta (mam)
- mrz

Stolików 4 plus dwa zadki przy barze się zmieszczą a Procol harum nie wziąłem bom nieobyczajny jeszcze
Główny tor: Luxman PD-291+ AKAI AM-2400 + IFI Zen Phono + AKAI GX 725D + Chario Syntar 200
-
- Gramofon: Audio-Technica AT-LP
A jazzu lub bluesa coś mają? Może wpadnę kiedyś. Polecam dobry sklep na ul. Taczaka (Poznań) - u Masłowskiego - gość prowadzi tez audycje w radio Afera.
-------
- Audio Technica AT-LP120 (mod.) + Schiit Mani + Shure M447(N55e Jico) + AT440MLb
- Marantz CD 6006
- Rotel RA 930AX (tuning)
- Tonsil Space '94 (Wilk-Audio-Projekt mod.)
- Audio Technica AT-LP120 (mod.) + Schiit Mani + Shure M447(N55e Jico) + AT440MLb
- Marantz CD 6006
- Rotel RA 930AX (tuning)
- Tonsil Space '94 (Wilk-Audio-Projekt mod.)
- mrz
Mają trochę i tego i tego. Masłowski ma fajny wybór i większy chyba poki co, ale dla mnie komfort przeglądania jest w Longplayu nieporównywalnie lepszy. Ja tam filigranowy nie jestem a tam jak jest 2 klientów to jest walka na łokcie

- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Też go polecam. Gość jest obcykany w temacie. Bardzo miła obsługa. Ceny super przystępne.
Kupowałem już dawno, ładnych kilka lat temu kiedy studiowałem. Mam nadzieję, że sklep nadal trzyma poziom.
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
Jak już się uaktywniłem w innym wątku to zareklamuję sklep w mojej okolicy:
"Retro Elektro" w Otwocku, ul. Andriollego.
https://www.facebook.com/retroelektrootwock/
Ceny są w miarę ok, handlują też kasetami i sprzętem.
A i niezbyt daleko od domu - godzinka pieszo.
Selekcja spora i nieźle pokatalogowana.
Oczywiście jak na malutkie miasto pod Warszawą.
Udało mi się znaleźć tam m.in. "Sukces" Niemena.
Pierwsze wydanie, monofoniczne. Stan F (igła przeskakuje kilka razy) ale gra spoko.
(Dla mnie F z automatu jak przeskakuje)
Ale i tak gra lepiej niż egzemplarz poojcowski z "Z Archiwum Polskiego Beatu", który też przeskakuje.
No i kupiony za 20 czy 25 zł.
"Retro Elektro" w Otwocku, ul. Andriollego.
https://www.facebook.com/retroelektrootwock/
Ceny są w miarę ok, handlują też kasetami i sprzętem.
A i niezbyt daleko od domu - godzinka pieszo.

Selekcja spora i nieźle pokatalogowana.
Oczywiście jak na malutkie miasto pod Warszawą.
Udało mi się znaleźć tam m.in. "Sukces" Niemena.
Pierwsze wydanie, monofoniczne. Stan F (igła przeskakuje kilka razy) ale gra spoko.
(Dla mnie F z automatu jak przeskakuje)
Ale i tak gra lepiej niż egzemplarz poojcowski z "Z Archiwum Polskiego Beatu", który też przeskakuje.
No i kupiony za 20 czy 25 zł.