Wiele razy widziałem na ebayu zastrzeżenie, że sprzedający nie wysyła płyt do niektórych krajów i ani razu nie zauważyłem wśród wymienionych Polski. Najczęściej pojawiają się Włochy i część krajów Ameryki Południowej.kielek pisze: Problem bardziej chyba dotyczy zagranicznych sprzedających okazjonalnym kupującym rodem z Polski,gdyż na taki przekręt wpadli zapewne nasi rodacy "cwaniacy"
eBay vs Allegro - spory
- krolix
Re: eBay vs Allegro - spory
- Krzyś
niedługo będzie i Polska (;krolix pisze:Wiele razy widziałem na ebayu zastrzeżenie, że sprzedający nie wysyła płyt do niektórych krajów i ani razu nie zauważyłem wśród wymienionych Polski. Najczęściej pojawiają się Włochy i część krajów Ameryki Południowej.
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
-
eBay vs Allegro - spory
Zgadza się,tyle że te zastrzeżenie dotyczy przesyłek a właściwie ich ubezpieczenia.Jack wspomniał o pewnym procederze wyłudzenia pieniędzy z paypal.Przypuszczam,że jak ktoś robi taki przewał to nie na płycie,tylko na czymś bardziej wartościowym.krolix pisze:Wiele razy widziałem na ebayu zastrzeżenie, że sprzedający nie wysyła płyt do niektórych krajów i ani razu nie zauważyłem wśród wymienionych Polski. Najczęściej pojawiają się Włochy i część krajów Ameryki Południowej.
- wojciech06
- Gramofon: Dual model CS 721
eBay vs Allegro - spory
I tu kolega się myli. O takim problemie pisałem na forum w listopadzie, gdy poruszałem sprawę konta paypal (zakup na eBay), którego do tej pory nie mam. Pisałem, że mój znajomy (Polak) sprzedający na eBay został w ten sposób wyrolowany przez kupujących spoza naszego kraju (Polski). Sprzedaje często na eBay i straty wrzucił w ryzyko.kielek pisze:Problem bardziej chyba dotyczy zagranicznych sprzedających okazjonalnym kupującym rodem z Polski,gdyż na taki przekręt wpadli zapewne nasi rodacy "cwaniacy"
W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
To akurat jest związane z tym że sprzedawcy na ebay w zdecydowanej większości wysyłają towar przesyłkami nierejestrowymi, a poczty z krajów Ameryku Południowej są znane z nierzetelności. To samo dotyczy Włoch gdzie Włoska Poczta wygląda rozpaczliwie zwłaszcza w wielkich miastach. Zdecydowanie odstaje od reszty Europy pomimo rozpaczliwych prób jaj reanimacji.krolix pisze: Wiele razy widziałem na ebayu zastrzeżenie, że sprzedający nie wysyła płyt do niektórych krajów i ani razu nie zauważyłem wśród wymienionych Polski. Najczęściej pojawiają się Włochy i część krajów Ameryki Południowej.
Natomiast co do narodowości potencjalnych złodziei wykorzystujących politykę ochrony kupujących którą serwuje eBay to wcale nie przodują nasi rodacy, mechanizm ten wykorzystują różni krętacze chyba ze wszystkich krajów w jakich są narodowe oddziały eBay. Na przykładzie firmy w której pracuje widzę że najwięcej strat generują nam Niemcy, inna rzecz że najwięcej towaru właśnie oni też rzetelnie kupują.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
eBay vs Allegro - spory
Ok,tyle że Polacy są tak rozrzuceni po świecie,że niedługo na naszych ziemiach będzie ich najmniejwojciech06 pisze:Pisałem, że mój znajomy (Polak) sprzedający na eBay został w ten sposób wyrolowany przez kupujących spoza naszego kraju (Polski). Sprzedaje często na eBay i straty wrzucił w ryzyko.

-
eBay vs Allegro - spory
Dla mnie to wystarczająca pointa tej dyskusjiJacK pisze:na przykładzie firmy w której pracuje widzę że najwięcej strat generują nam Niemcy, inna rzecz że najwięcej towaru właśnie oni też rzetelnie kupują.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
eBay vs Allegro - spory
Ostatnio szukając informacji nt. administracyjnej zmiany adresu e-mail do konta eBay trafiłem na ciekawą dyskusję między polskim sprzedawcą, a polskim działem obsługi klienta eBay. Sytuacja była taka, że nie doszło do transakcji, kupujący się rozmyślił po wygraniu aukcji, sprzedawca robił mu problemy, kupujący wystawił negatyw.
Sprzedawca zgłosił się do obsługi eBay z zażaleniem dlaczego kupujący może mu wystawić negatywną notę, a on mu nie i że to jest "niepoważne", że "sprzedawcy nie mają żadnych praw" na eBay
Śmiechu warte krótko mówiąc. Facet to wszystko upublicznił na forum eBay (łącznie z zrzutami ekranu pokazującymi wymianę zdań między kupującym, nim i obsługą eBay). Jako że do transakcji w końcu nie doszło, bardziej z winy kupującego, eBay z automatu parę dni później usunął negatywny komentarz, ale i tak temu sprzedawcy to było mało.
I teraz tak sobie myślę... co to by było jakby allegro poszło w ślad eBaya i "odebrało prawa" sprzedawcom... Sodoma i Gomora chyba
Właśnie dlatego, jak już o tym dyskutowaliśmy, Allegro raczej prędko takiej rewolucji nie wprowadzi.
Sprzedawca zgłosił się do obsługi eBay z zażaleniem dlaczego kupujący może mu wystawić negatywną notę, a on mu nie i że to jest "niepoważne", że "sprzedawcy nie mają żadnych praw" na eBay

Śmiechu warte krótko mówiąc. Facet to wszystko upublicznił na forum eBay (łącznie z zrzutami ekranu pokazującymi wymianę zdań między kupującym, nim i obsługą eBay). Jako że do transakcji w końcu nie doszło, bardziej z winy kupującego, eBay z automatu parę dni później usunął negatywny komentarz, ale i tak temu sprzedawcy to było mało.
I teraz tak sobie myślę... co to by było jakby allegro poszło w ślad eBaya i "odebrało prawa" sprzedawcom... Sodoma i Gomora chyba

Właśnie dlatego, jak już o tym dyskutowaliśmy, Allegro raczej prędko takiej rewolucji nie wprowadzi.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Boguś
eBay vs Allegro - spory
Może wtrącę swoje trzy grosze: na ebayu tylko raz spotkała mnie niemiła niespodzianka, kiedy nie dostałem płyty którą kupiłem (tak na marginesie, to szkoda, a bo mi kurde zależało na niej, do dziś nie mogę się z tym pogodzić
), zamówiłem kilka płyt wtedy, więc do ceny wysyłki pierwszej sprzedawca doliczył kilka dolców za wysyłkę każdej następnej.
Sprawę udało się zakończyć pozytywnie: przelał mi należność za płytę i wysyłkę na moje konto paypal, a w ramach rekompensaty i jeszcze wysłał jakiś kod rabatowy, którego zapomniałem wprowadzić w trakcie następnych zakupów u tego sprzedawcy :/. to była jakaś zniżka na wysyłkę chyba czy coś takiego.
Jeden jedyny raz spotkało mnie coś takiego, ale to jest mój zaufany sprzedawca, czasami się z nim dogadam, że zapłacę mu po skompletowaniu całego zamówienia i bywa, że trwa to około miesiąca, zaraz po przelaniu należności na jego kont paypal mam wystawiony pozytywny komentarz, a nie że jakieś pieprzenie jak na allegro: "wystawiam komentarz jako drugi", co to w ogóle ma znaczyć
?
Naprawdę, allegro to jakiś syf, nie dość, że nie ma tam praktycznie żadnej ochrony kupujących, to jeszcze ich pracownicy są debilami.

Sprawę udało się zakończyć pozytywnie: przelał mi należność za płytę i wysyłkę na moje konto paypal, a w ramach rekompensaty i jeszcze wysłał jakiś kod rabatowy, którego zapomniałem wprowadzić w trakcie następnych zakupów u tego sprzedawcy :/. to była jakaś zniżka na wysyłkę chyba czy coś takiego.
Jeden jedyny raz spotkało mnie coś takiego, ale to jest mój zaufany sprzedawca, czasami się z nim dogadam, że zapłacę mu po skompletowaniu całego zamówienia i bywa, że trwa to około miesiąca, zaraz po przelaniu należności na jego kont paypal mam wystawiony pozytywny komentarz, a nie że jakieś pieprzenie jak na allegro: "wystawiam komentarz jako drugi", co to w ogóle ma znaczyć

Naprawdę, allegro to jakiś syf, nie dość, że nie ma tam praktycznie żadnej ochrony kupujących, to jeszcze ich pracownicy są debilami.
(∞).