Rozgladam sie tu i tam, czytam o poszczegolnych gramofonach, nie jestem zrazony do uzywanych przegladam aukcje ale szczerze ciezko mi cos wybrac sensownego z używek bo zawsze cos mi nie pasuje. Do tego wiekszosc ofert, na ktore trafiam to handlarze. Wolalbym kupic cos od osoby prywatnej, ktora idze poziom wyżej. Wiec oglądam tez na nowe, wiadomo trzeba zaplacic wiecej, wiem ze na Debut lepiej nie patrzec itd itp

Ogolnie w zalozeniach mialem 2k na gramofon z wkladką, do tego myslelem nad pre do 1k) wiec w sumie do 3k. Ma to grać z Klipsch RP260 i Vincent T.A.C. KT-88. Po kolejnym dniu oglupiania się padło na takie zestawy
- gramofon Rega RP3 (ramie i inne podzespoly z P3) cena 2k PLN z wkladką Carbon. Cena wydaje sie dobra patrząc, ze P3 kosztuje ponad 3k
Jeśli chodzi o phono to nie planowalem Regi ale z tego co czytalem to są one dość dobre, dodatkowo podobno mają dosyć "ciepły" dzwięk co mi by odpowiadało. Tu mamy do wyboru dwa Rega Fono Mini ok 500zl i Rega Fono MM za 900zl.
No wiec finalnie w budzecie moglbym miec 2 opcje
1) RP3 + Carbon + Fono Mini ~ 2500
2) RP3 + Carbon + Fono MM ~ 2900zl
3) RP3 + Elys (500zl) + Fono Mini ~ 3000
lub pójscie na całość (bo podobno ta wkladka to duzy przeskok)
4) RP3 + Exact (1100zl) + Fono MM ~ 4000
lub przystopowac na Phono
5) RP3 + Exact + Fono Mini ~ 3600
Czy ktoś coś doradzi między 1-5 czy moze w ogole to sie nie zgra z moim sprzetem ? Czy moze lepiej zupełnie cos innego kupic ? Dzieki za Pomoc