Wkładka do Pioneer PL-1200A
- Matim
- Gramofon: Pioneer PL-1200A
Re: Wkładki MM i MC do lekkich ramion
Witam,
Pozwolę sobie odświeżyć temat, prosząc jednocześnie o poradę.
Zakupiłem ostatnio gramofon Pioneer PL-1200A. Ramię typu S o zasięgu 221mm. Overhang 15.5mm Rekomendowany zakres wagi wkładki 4-14g.
Słucham dużo rocka progresywnego, jazzu czy bluesa. Jestem zwolennikiem cieplejszego brzmienia, niżeli analitycznego.
Jaką wkładkę MM byście polecili do tego typu ramienia? Budżet powiedzmy do 1000 zł.
Z góry dziękuję.
Pozdrowienia!
Pozwolę sobie odświeżyć temat, prosząc jednocześnie o poradę.
Zakupiłem ostatnio gramofon Pioneer PL-1200A. Ramię typu S o zasięgu 221mm. Overhang 15.5mm Rekomendowany zakres wagi wkładki 4-14g.
Słucham dużo rocka progresywnego, jazzu czy bluesa. Jestem zwolennikiem cieplejszego brzmienia, niżeli analitycznego.
Jaką wkładkę MM byście polecili do tego typu ramienia? Budżet powiedzmy do 1000 zł.
Z góry dziękuję.
Pozdrowienia!
Mick Jagger czy Eric Clapton nie zostali gwiazdami, grając na puzonie. Czy Jimmy Hendrix albo Pete Townsend rozwalali na scenie puzon? Nie ma mowy. Wszyscy z zasady rozwalają gitary elektryczne. Jakby człowiek rozwalił puzon, to by go wyśmiali.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Matim
Wkładka do Pioneer PL-1200A
Hej Myszor, dzięki za propozycję.Myszor pisze: ↑21 maja 2018, 23:26Trochę nagnij i będzie ok
http://allegro.pl/wkladka-gramofonowa-n ... 16686.html
Masz ją? Miałeś? Coś więcej powiesz o wrażeniach "odsłuchowych?"
Ja z kolei słyszałem kiedyś parę ciepłych słów o Nagoce JT-555, ale podobno trudna do dostania na polskim podwórku.
Mick Jagger czy Eric Clapton nie zostali gwiazdami, grając na puzonie. Czy Jimmy Hendrix albo Pete Townsend rozwalali na scenie puzon? Nie ma mowy. Wszyscy z zasady rozwalają gitary elektryczne. Jakby człowiek rozwalił puzon, to by go wyśmiali.
- Myszor
Miałem MP110 i już było bardzo dobrze. No ale jak masz większy budżet to żal nie spróbować wyższego modelu 

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Bo nieprodukowana już, zatem tylko 2hand lub nos.. raczej trudno trafić. Bardzo.
Rynek nasz czy nie nasz to dziś jedno i to samo praktycznie.
Opinie pochodzą sprzed jakiegoś czasu (wówczas było mniej znacznie tych nowszych konstrukcji na rynku, BTW są też osoby niezadowolone z triple five, nawet na naszym forum), to bdb wkładka ale nie sądzę byś usłyszał jakieś diametralne różnice w stosunku do MP110, która w zupełności da Tobie zadowolenie moim zdaniem. Proponuję nie wchodzić w drogą wkładkę na start czyli średnio budżetową de facto. BTW, igły są w tym wypadku wymienne.
A wzmacnieacz to masz Pan zgodnie z podpisem Eric Clapton (Fender Tweed), a kolumny Jimi Hendrix (Marshalle czy Leslie?)... bo to różnica

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Wkładka do Pioneer PL-1200A
Skoro tak to tak jakby pomyliłeś tematy, bo nie masz lekkiego ramienia tylko typowe średnie

Wyciągam posty do oddzielnego wątku.
Poszperaj na forum - jest kilka recenzji MP-110.
Trudna do dostania w ogóle. Zresztą, ograniczanie się tylko do tego co jest dostępne w Polsce to niestety bardzo srogie ograniczenie jeśli chodzi o wkładki i igły. Niemniej słyszałem ją i nie sądzę by to było to czego szukasz. Nagaoka MP już bardziej.
Jak zaimportujesz MP-150 z Japonii to wyjdzie korzystniej.
To co zawsze powtarzam: świetnych wkładek jest pierdyliard, a nie parę sztuk.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Matim
Nic czym możnaby się chwalić niestety. Mam amplituner Kenwooda KR-5200 po remoncie i do tego kolumny ITT IF 1-130. W planach mam wymianę na coś konkretniejszego, ale żyję trochę na walizkach ostatnio i tak się jakoś nie składa.
Wybacz

Czy na moim obecnym sprzęcie, o którym wspomniałem powyżej ta wkładka "wybrzmi"? Obecnie mam AT-91, której możliwości są mocno ograniczone, ale i jej półka cenowa by na to wskazywała. Macie może pomysł na jakąś opcję pomiędzy tymi dwiema wkładkami? Poczytałem trochę o ortofonie 2M RED i wydaje się na pierwszy rzut oka nienajgorszym wyborem?
- Myszor
- blispx
Dla MP150, sztywna wkładka, odpowiednie będzie ramię o masie efektywnej 18-20g. Niestety nie wiem jaką ma ramię w twoim grajku coś mi się kiedyś obiło o uszy że bez headshella ma 12g zsumuj masę koszyka jeszcze
Czy na moim obecnym sprzęcie, o którym wspomniałem powyżej ta wkładka "wybrzmi"?
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Matim
Mam infera mini MM na kablach melodiki.
Mój grajek to japoński odpowiednik modelu PL-51A. Poza danymi, które podałem w pierwszym poście trudno jest coś więcej wynaleźć.
- blispx
http://audiokarma.org/forums/index.php? ... ge.669106/
tu gość jakiś napisał że odpowiednie będą wkłady z podatnością 10-17um (MP150 ma jakieś 8-9um @10hz) więc ta Nagaoka odpada ale nie bierz na razie tego za wyrocznie
Sam pre z tego co czytam ma dość niskie wzmocnienie (pewnie taki urok zasilacza wtyczkowego) więc pod tym kątem także warto patrzeć co się dobiera
tu gość jakiś napisał że odpowiednie będą wkłady z podatnością 10-17um (MP150 ma jakieś 8-9um @10hz) więc ta Nagaoka odpada ale nie bierz na razie tego za wyrocznie
Sam pre z tego co czytam ma dość niskie wzmocnienie (pewnie taki urok zasilacza wtyczkowego) więc pod tym kątem także warto patrzeć co się dobiera
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Bez przesady.
Tak.
Tak czy siak, skoro kolega prosi o "coś pomiędzy" gdzie mamy z jednej strony najtańszą AT-91, a z drugiej MP-150...
To może M97xE?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Matim
Zainspirowalem się tymi propozycjami Wojtku i poszperałem trochę na forum. Otóż w którymś z wątków kolega podesłał namiar na pewnego azjatę z YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCKNKJ_ ... ryRCvbmfNg
Obejrzałem jego recenzję następujących wkładek:
1. Shure M97xE
2. Ortofon 2M Blue
3. Goldring 2100
4. Nagoka MP110
5. Grado Red
Według pana azjaty Nagoka w tym zestawieniu wypapada najlepiej razem z Grado Red.
Będę wdzięczny za jakiś komentarz w tej sprawie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Drogi panie europejczyku, problem w tym że ja nie wiem co tak właściwie mam skomentować.
Upodobania wkładkowe recenzenta z youtube?
Hm, jedno co wydaje się być pewne to to ze preferuje wkładki MI nad MM, a przynajmniej tak wychodzi z zestawienia
Nie chce mi się zgadywać. Wolałbym konkretne pytanie
Hm, jedno co wydaje się być pewne to to ze preferuje wkładki MI nad MM, a przynajmniej tak wychodzi z zestawienia

Nie chce mi się zgadywać. Wolałbym konkretne pytanie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Matim
Azjata nie miał tutaj charakteru pejoratywnegoWojtek pisze: ↑24 maja 2018, 19:06Drogi panie europejczyku, problem w tym że ja nie wiem co tak właściwie mam skomentować.
Nie chce mi się zgadywać. Wolałbym konkretne pytanie![]()

Moje konkretne pytanie brzmi: Czy bazując na doświadczeniu Szanownego Pana - Nagoka MP110 faktycznie może być w tym wypadku uznana za najbardziej wszechstronną wkładkę z wyżej wymienionego zestawienia, zachowując kazus "ciepłego" brzmienia?