Dead-Universe pisze: ↑03 maja 2018, 09:57
Jestem tu nowy, wiec witam wszystkich

Mam na oku gramofon Unitry G8010 i nie wiem jak dobrać do niego wzmacniacz. Myślałem nad YAMAHA A-450.
Mam również telewizor z wyjściem optycznym i czy istnieje jakaś opcja aby tak dobrać sprzęt abym mógł posłuchać gramofonu a w późniejszym czasie przerobić sprzęt pod kino domowe ?
Przyznaję się że dopiero wchodzę w te tematy i jestem zielony co do audio, więc proszę mocno nie krzyczcie

Czekam na waszą pomoc
Kolega od Unitry nie ma pojęcia o gramofonach, odpuść Unitrę

Musisz zdecydować co jest priorytetem jeżeli chcesz słuchać muzyki i tv ( kina domowego) na jednym torze odsłuchowym.
TV podłączysz optycznie pod każdy wzmacniacz stosując Dac-a, ale to będzie w stereo co wiadomo dla sluchanka muzyki bedzie tylko na +. Nie wiem, czy wiesz ale TV możesz podłączyć przez zwykłe 2xcinch, optczne wejscie to taki troszkę " chłyt matetingowy"... nie usłyszysz różnicy raczej w tej klasie sprzętu.
Jak chcesz np. 5.1 to kup taki wzmacniacz, jeżeli będzie miał wejście Phono to podepniesz gramofon, ale nie spodziewaj się super jakości. Ciężko będzie kupić wzmacniacz na 5.1 z dobrym preampem gramofonowym. Wówczas musisz dokupić do zestawu zewnętrzyny preamp gramofonowy.
Więc albo idziesz w stereo i dokupujesz daca do TV , albo idziesz w kino domowe i dokupujesz pre gramofonowe. Inaczej tego nie widzę.
Twoje pytanie brzmi tak, że Ty byś chciał robić masę i rzeźbę jednocześnie na siłowni.. tak sie nie da, możesz próbować, jednak każdy ci powie, że najlepszy efekt uzyskasz idąc w jednym konkretnym kierunku