Zniekształcenia przy wokalu
-
Po pierwsze witam wszystkich jako nowy użytkownik.
Trafiłem tu bo wydaje mi się że coś jest nie tak z moim gramofonem.
Chodzi konkretnie o CS Dual 650RC. Jeżeli chodzi o mechanike chodzi super. Natomiast strasznie zniekształcony jest dzwięk (jakby przesterowany) ale słyszalny w przedziale tonów średnich a głównie na wokalu.
Co może być tego powodem? Igła? Regulacja?
Podłączany w różnych konfiguracja do różnych wzmacniaczy (jak i z wbudowanym preamp jak i z dodatkowym Monacor SPR6). Napewno wina w gramofonie tylko konkretnie gdzie?
Trafiłem tu bo wydaje mi się że coś jest nie tak z moim gramofonem.
Chodzi konkretnie o CS Dual 650RC. Jeżeli chodzi o mechanike chodzi super. Natomiast strasznie zniekształcony jest dzwięk (jakby przesterowany) ale słyszalny w przedziale tonów średnich a głównie na wokalu.
Co może być tego powodem? Igła? Regulacja?
Podłączany w różnych konfiguracja do różnych wzmacniaczy (jak i z wbudowanym preamp jak i z dodatkowym Monacor SPR6). Napewno wina w gramofonie tylko konkretnie gdzie?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Raczej wkładka/igła. Co tam masz?
Co do regulacji no to tak czy siak warto sprawdzić czy mamy odpowiednio ustawione ramię jak i nacisk + antyskating, tym bardziej jeśli nie jesteśmy pewni czy jest dobrze.
Co do regulacji no to tak czy siak warto sprawdzić czy mamy odpowiednio ustawione ramię jak i nacisk + antyskating, tym bardziej jeśli nie jesteśmy pewni czy jest dobrze.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
na wkładce pisze ortofon.
Zielony jestem jeszcze w tych sprawach wiec prosze o wyrozumiałość.
Szukam także instrukcji do Duala 650 żeby sprawdzić co najlepiej pasuje do niego bo na allegro jest tego pełno i w różnych cenach.
W dodatku z gramofonu poza kabelkami (zasilania, uziemienie, sygnał) jest gniazdo chinch. Ale nic na nim nie gra....po co ono może być?
Szukam także instrukcji do Duala 650 żeby sprawdzić co najlepiej pasuje do niego bo na allegro jest tego pełno i w różnych cenach.
W dodatku z gramofonu poza kabelkami (zasilania, uziemienie, sygnał) jest gniazdo chinch. Ale nic na nim nie gra....po co ono może być?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Na vinylengine.com znajdziesz serwisówkę do Duala CS 650RC. Na moje oko wygląda na to, że ma on ramię ULM, a więc tylko lekkie wkładki Ortofona chyba wchodzą w grę.
Gramofonom wejścia raczej nie są potrzebne.
Niezłe dziwactwo. Jakieś zdjęcie by się przydało. Może jakaś próba przeróbki przez jednego z poprzednich właścicieli?kaskaderr pisze:W dodatku z gramofonu poza kabelkami (zasilania, uziemienie, sygnał) jest gniazdo chinch. Ale nic na nim nie gra....po co ono może być?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- system2007
Re: Zniekształcenia przy wokalu
https://www.audioservicemanuals.com/d/d ... ice-manualkaskaderr pisze: ↑12 lis 2010, 10:41na wkładce pisze ortofon.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dzięki za wskrzeszenie tematu sprzed 10 lat 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- bumbum
- Gramofon: PL30LII+Hana EH
Skoro został wskrzeszony to dodam coś od siebie. Swego czasu miałem podobny problem. Owe przesterowanie to moze być niewłaściwa długość zamontowania wkładki. tzw. przesięg. dosłownie 2mm do przodu czy do tyłu powoduje dokładnie taki efekt. Byłem w szoku ale posłuchajcie na moim filmie https://www.youtube.com/watch?v=E2fV2-U4SJ4
-
Hej!
Witam wszystkich jako nowy użytkownik.
Niedawno kupiłem gramofon Auna Bella Ann. Mam problem z wokalem. Muzyka i wszystko jest ok z wyjątkiem dziwnego trzeszczenia na literce S w słowie. Nie wiem czy to wina igły. Płyty są nowe i wyczyszczone więc to nie wina płyt.
Będę wdzieczny za wskazówki.
Pozdr.
Baro
Witam wszystkich jako nowy użytkownik.
Niedawno kupiłem gramofon Auna Bella Ann. Mam problem z wokalem. Muzyka i wszystko jest ok z wyjątkiem dziwnego trzeszczenia na literce S w słowie. Nie wiem czy to wina igły. Płyty są nowe i wyczyszczone więc to nie wina płyt.
Będę wdzieczny za wskazówki.
Pozdr.
Baro
- gravediggie
- Gramofon: JVC & Schneider
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Milijon kabli..
-
-
Co to są Sybilanty?
Jestem zielony w temacie.
-
Pytałem o radę. Swoją ocene zachowaj dla siebie.
-
-
-
Wystarczyło odpisać,że to wina sprzętu i tyle.
Narazie taki mi wystarczy jak na 1 gramofon. Na szczęście moje płyty się poniszcza a nie Wasze