Jak ustawić ramię w gramofonie?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nasiaka

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie

Post autor: nasiaka »

Wojtek pisze: Krótko mówiąc, nie ta kolejność przy obracaniu kółka skali nacisku, jak już Jaskier zdążył wyjaśnić.
Nieświadomie próbowałaś słuchać płyty z naciskiem niewiele ponad 0g... a to wiązało się z odpowiednim efektem :)
Właśnie, źle to robiłam, na całe szczęście załapałam później :D I super
Dziękuje Wam
Magda

Jak ustawić ramię w gramofonie

Post autor: Magda »

Ustawiłam ramię w swoim gramofonie Technics Sl-B3 - wydaje mi się, że prawidłowo (według instrukcji forumowych ).
Jednak pod koniec płyty zaczyna przeskakiwać muzyka. Powtarza się to na każdej płycie, przy jednych trochę bardziej, przy innych mniej - płyty nowe, bez żadnych uszkodzeń, więc to na pewno nie ich wina.
Co może być przyczyną - czy ramię jest jednak źle ustawione?
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Post autor: Sindsoron »

jeżeli wszystkie problemy pojawiają się przy końcu płyty to może być to coś z automatyką, może gdzieś lekko chaczyć, albo ciężko chodzić
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Automatyka w trakcie odtwarzania płyty nie jest aktywna, więc tu raczej nie upatrywałbym problemu.

Czy ramię zostało wyważone i skala nacisku dostosowana przed ustawieniem nacisku igły?
Antyskating jest na dobrą wartość ustawiony?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Post autor: Sindsoron »

Sindsoron pisze:Automatyka w trakcie odtwarzania płyty nie jest aktywna, więc tu raczej nie upatrywałbym problemu.
chyba źle się wyraziłem... w starym gramofonie mojego ojca ramię było "zastane" i nie dochodziło do końca płyty
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
eenneell

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie

Post autor: eenneell »

Magda pisze:Ustawiłam ramię w swoim gramofonie Technics Sl-B3 - wydaje mi się, że prawidłowo (według instrukcji forumowych ).
Jednak pod koniec płyty zaczyna przeskakiwać muzyka. Powtarza się to na każdej płycie, przy jednych trochę bardziej, przy innych mniej - płyty nowe, bez żadnych uszkodzeń, więc to na pewno nie ich wina.
Co może być przyczyną - czy ramię jest jednak źle ustawione?
czy przy poniesionym ramieniu jak przesuwasz ramię to w tym miejscu gdzie przeskakuje, czuć jakiś opór!??
Magda

Post autor: Magda »

ustawiłam wszystko jeszcze raz na spokojnie na nowo - nacisk i antyskating ustawiony na 1,75 - i teraz jest wszystko ok.
najprawdopodobniej, ramie haczyło w pewnym momencie, dlatego muzyka przeskakiwała.
Dzięki za pomoc :)
Qkazu

Post autor: Qkazu »

Witam, mam prośbę odnośnie ustawienia nacisku i antiskatingu w moim Dualu- 1249 wkładka Shure D105 ED.
Nie znalazłem nigdy instrukcji do niego, a jeżeli już coś było to w całości po niemiecku. Jestem w tym temacie zielony dlatego błagam Was forumowicze o pomoc, próbowałem samemu to ustawić lecz niestety ciągle mi igła "skacze"...
eenneell

Zacznij od wypoziomowania gramofonu!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

A przeczytałeś pierwszą stronę tego wątku? Tam już była podana ogólna instrukcja ustawiania ramienia.
Qkazu pisze:Nie znalazłem nigdy instrukcji do niego, a jeżeli już coś było to w całości po niemiecku.
Jeśli to coś pomoże, tu znajdziesz dwujęzyczną instrukcję obsługi (angielski i niemiecki): http://www.vinylengine.com/library/dual/1249.shtml

W skrócie to wygląda tak: wyważasz ramię, a potem ustawiasz nacisk (pokrętło ze skalą na ramieniu) i antyskating (pokrętła przy podstawie ramienia).

Wkładka Shure D105 ED to to samo co Shure M95 ED (można powiedzieć, że D105 to nomenklatura Dualowska).
Dla tej świetnej wkładki zaleca się nacisk z przedziału 0.75-1.5 gram, czyli optymalnie 1.25g.

Antyskating dla tej wkładki na tym Dualu ustawiasz patrząc na środkową skalę, dla szlifów eliptycznych.
Wsparcie finansowe forum
Qkazu

Jest wypoziomowany tak jak tylko mój pokój konstrukcyjnie na to pozwala z tego co mi poziomica pokazuje, w ostateczności mogę zawiesić półkę na ścianie(?)
eenneell

A masz czystą igłę :?:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pierw niech będzie poprawnie ustawione ramię, a później będziemy się ewentualnie martwili o igłę :)
Wsparcie finansowe forum
eenneell

To prawda!
Qkazu pisze: próbowałem samemu to ustawić lecz niestety ciągle mi igła "skacze"...
do "przodu" czy do 'tyłu" :?:
Qkazu

A więc, idąc wg. instrukcji ze strony 1 udało mi się (na moje oko przynajmniej) ustawić ramię tak że faktycznie wisi równolegle do talerza, nie chwieje się ani raczej nie jest odchylone w żadną stronę. Więc ten krok chyba jest odpowiednio przeprowadzony tak? Następnie ustawiłem nacisk na proponowane 1.25g ale co do antiskatingu mam pytanie jak go dokładnie ustawić, powinien być też ustawiony na 1.25 tak? I tu rodzi się pytanie gdyż tam są trzy cyferki (np. trzy numery 1) i schodkowo rosną od lewej do prawej, do której mam się stosować?
ODPOWIEDZ