Nie zakładam póki co żadnej sumy, gdyż potrzebuję i tej informacji w jakim przedziale cenowym poruszać się, aby i to, co mam mnie nie ograniczało, i sam gramofon też nie był najsłabszym elementem.
Sprzęt, którym dysponuję to:
- Cambridge Audio Azur 351A
- Monitory Pylon Audio Opal
- składam preamp gramofonowy na lampach (ze strony skarabo), mam za sobą gitarowy 100W dwukanałowiec, toteż kompletnym laikiem nie jestem.
Jakie gramofony proponujecie, aby z czystym sumieniem móc podłączyć je do powyższego, skromnego zestawu?
Zdaję sobie sprawę, że to nie rzuca na kolana, ale to mam.
Muzyki słucham dużo, czy wręcz bardzo dużo - także pod kątem jakości nagrania. Akurat w moim zestawie odtwarzacz CD Azur 351C uważam za najsłabszy element, jeżeli ma to stanowić jakiś punkt odniesienia (brzmi dość "chudo", jak dla mnie). Szczególnie metal wydaje się jakiś "zabawkowy". Stareńki tuner zjada go od razu

Oczywiście biorę pod uwagę starocie po remoncie i nie mam ambicji do błyszczenia w towarzystwie posiadanym sprzętem.
Jeżeli ktoś uważa, że wystarczy dać parę stówek za podstawową maszynę i nawet później dokupić przyzwoitą wkładkę, to czemu nie.
Jeżeli nie ma się co oglądać za sprzętem tańszym, powiedzmy, niż np. 2 kPLN, to też mogę wziąć pod uwagę.
Choć przy rozpoczynaniu przygody wolałbym oswoić się na czymś niezbyt drogim, ale adekwatnym do reszty toru.
Raczej przewiduję automat/półautomat, nie boję się grzebania, kręcenia, modyfikowania i regulowania (ale w sprawnym sprzęcie).
Muzyka: jazz, blues, funk, rock, metal. Czasem tzw. poważna.
Lubię wyraźny, chrupiący bas, czytelność i melodyjność brzmienia.
No i nie spieszy mi się - na pewno nie będę nic kupował szybko, na łapu capu i spokojnie mogę zabrać się do tego za miesiąc, dwa...