USZKODZONA PŁYTA
-
USZKODZONA PŁYTA
Dzień dobry,
Zakupiłem na allegro reedycję płyty Czesława Niemena "Dziwny jest ten świat". Płyta sprzedawana prywatnie, jako nigdy nie odtwarzana, zafoliowana. Jak się okazuje płyta posiada wadę fabryczną w postaci wgniotki o której użytkownik nie poinformował. Podejrzewam że jest to uszkodzenie fabryczne o którym doskonale wiedział a jednak płyta została wystawiona jako nowa nie uszkodzona (zdjęcie wgniotki poniżej). Pomijam fakt iż była cała zakurzona z odciskami palców ( to akurat by mi nie przeszkadzało gdyby nie fakt uszkodzenia) oraz w jednym miejscu zarysowana z dodatkami kopertówek. Czy ktoś posiadał podobny problem? Jak dochodzić swoich praw/ zwrotu pieniędzy? Dodam że kontakt ze sprzedającym zaniknął.
Zakupiłem na allegro reedycję płyty Czesława Niemena "Dziwny jest ten świat". Płyta sprzedawana prywatnie, jako nigdy nie odtwarzana, zafoliowana. Jak się okazuje płyta posiada wadę fabryczną w postaci wgniotki o której użytkownik nie poinformował. Podejrzewam że jest to uszkodzenie fabryczne o którym doskonale wiedział a jednak płyta została wystawiona jako nowa nie uszkodzona (zdjęcie wgniotki poniżej). Pomijam fakt iż była cała zakurzona z odciskami palców ( to akurat by mi nie przeszkadzało gdyby nie fakt uszkodzenia) oraz w jednym miejscu zarysowana z dodatkami kopertówek. Czy ktoś posiadał podobny problem? Jak dochodzić swoich praw/ zwrotu pieniędzy? Dodam że kontakt ze sprzedającym zaniknął.
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu z 2018-03-09 19-42-28.png (171.75 KiB) Przejrzano 2280 razy
- Michal35
Re: USZKODZONA PŁYTA
W zakładce "wsparcie pozakupowe" załóż dyskusję. Moze wtedy typ się odezwie.
Jest na forum temat o nieuczciwych sprzedawcach możesz go tam "udustępnić" ku przestrodze.
Jest na forum temat o nieuczciwych sprzedawcach możesz go tam "udustępnić" ku przestrodze.
Gramofon: Sony PS-X 60, AT 440 Mlb, AT 33ML i wiele innych
Nuda dual mono.
Hitachi HMA 7500 + HCA 7500 MK II
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Skoro była zafoliowana to skąd miał wiedzieć o wadzie ?
Chyba ze sam zafoliował.
Chyba ze sam zafoliował.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- zelazny
-
Takie pytanie dodatkowe: jakie są szanse reklamacji takiej płyty u wydawcy? Czy jest to w ogóle możliwe?
- Michal35
A masz dowód zakupu?
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
-
- Michal35
To szanse są marne.
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
-
Czyli jakieś są, czy wie Pan może w jaki sposób można skontaktować się z wydawcą?
- Michal35
Chciałem powiedzieć że nie ma.
Zakładaj dyskusję na Allegro i oddaj płytę sprzedawcy. To nic trudnego.

Zakładaj dyskusję na Allegro i oddaj płytę sprzedawcy. To nic trudnego.
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
Nuda dual mono.
Dali Ikon 6
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Dokładnie , oddaj temu od kogo kupiłeś, najprostsza droga. Prawo do 2 tyg. zworu towaru kupionego na odległość obowiązuje u osób prywatnych na Allegro? Ktoś wie?
Tak czy inaczej towar nie zgodny z opisem. Być może kupuje okazyjnie płyty ze zwrotów w sklepach i sam nie zna ich stanu... można gdybać, maszynę do foliowania można dorwać wszędzie.
Tak czy inaczej towar nie zgodny z opisem. Być może kupuje okazyjnie płyty ze zwrotów w sklepach i sam nie zna ich stanu... można gdybać, maszynę do foliowania można dorwać wszędzie.
- blispx
Nie obowiązuje, tylko reklamacjaPrawo do 2 tyg. zworu towaru kupionego na odległość obowiązuje u osób prywatnych na Allegro? Ktoś wie?
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
-
najpierw sprawdź czy go usłyszysz. płyta bez kraterów, pozornie idealna, moze strzelac i pykać dużo gorzej.
krater to częsty defekt (drobinka kurzu / pecherzyk powietrza pod matrycą) - krater ostry/krótki może spowodować przeskok igły, tymczasem taki jak na zdjęciu - przy 33 rpm powinien dodać do miksu ledwie słyszalne "puknięcie" ok. 200-300 hz,
na EP nie byłby słyszalny, natomiast na LP, gdzie ktoś upycha ok. 25 min materiału na stronie, nacięcie jest tak płytkie -> ciche, że słychać każdego mikro babola (dlatego osobiście unikam LP)
sprawdź jak to gra, ze zwrotem zaczekałbym do momentu upolowania faktycznie lepszego egzemplarza.
_ _ _
możesz wrzucić zdjęcie etykiety? chodzi o odcisk pierścieni - ciekawi mnie, gdzie puszczają takie płyty do pakowania..
krater to częsty defekt (drobinka kurzu / pecherzyk powietrza pod matrycą) - krater ostry/krótki może spowodować przeskok igły, tymczasem taki jak na zdjęciu - przy 33 rpm powinien dodać do miksu ledwie słyszalne "puknięcie" ok. 200-300 hz,
na EP nie byłby słyszalny, natomiast na LP, gdzie ktoś upycha ok. 25 min materiału na stronie, nacięcie jest tak płytkie -> ciche, że słychać każdego mikro babola (dlatego osobiście unikam LP)
sprawdź jak to gra, ze zwrotem zaczekałbym do momentu upolowania faktycznie lepszego egzemplarza.
_ _ _
możesz wrzucić zdjęcie etykiety? chodzi o odcisk pierścieni - ciekawi mnie, gdzie puszczają takie płyty do pakowania..
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Pewnie Ci sami, co puszczają macane wcześniej płyty - ale, z tego co zauważyłem, nie odpowiedziałeś na moje pytanie z innego wątku (pewnie przez przeoczenie) - do odpowiedzi na jakie sam się zdeklarowałeś...