Gramofon do 200 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
gacek87

Gramofon do 200 zł

Post autor: gacek87 »

Ok dzieki Wojtku. Przyszedł phillips i jest sliczny:D Na mikserze wszystko gra czysto tylko sygnał jest bardzo słaby, wiec nie obejdzie sie bez preampa. Teraz co do kalibracji, ustawilem nacisk według wagi z gramofonu (choc podobno kłamie) z tego co wyczytałem anty skating ma miec ta sama wartosc co nacisk wiec ok tak ustawiłem. Mam pytanie co do overhang'u. Czy regulacja wkładki w headshellu (chyba) powinna bys wzdłuz ramienie czy w poprzek? i jak znaleźć, sprawdzic gdzie jest to własciwe miejsce na płycie w ktorym powinna znajdowac sie igła? Nie znalazłem nigdzie wiec pytam, czy zła kalibtacja moze uszkodzic igłe, wkładke lub płyte?

EDIT: Raczej nie wpakowałbym sie w ten gramofon gdybym wiedzial ze jest niekompatybilny z tą wkładka, podkreslam jednak ze jestm zielony:P
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 200 zł

Post autor: Wojtek »

gacek87 pisze:ustawilem nacisk według wagi z gramofonu
Czyli już wiesz jaki to model wkładki, skoro wiesz jaki nacisk jest wymagany?
gacek87 pisze:(choc podobno kłamie)
Nie wiem kto twierdzi, że skala na przeciwwadze jest kłamliwa. Większość posiadaczy wag jubilerskich twierdzi inaczej :)
gacek87 pisze:Mam pytanie co do overhang'u. Czy regulacja wkładki w headshellu (chyba) powinna bys wzdłuz ramienie czy w poprzek?
Wzdłuż. Jeśli zajrzałeś do wątku wita to pewnie widziałeś zdjęcie jego samorobnego headshella z odpowiednimi otworami do zmiany pozycji wkładki :)
gacek87 pisze:i jak znaleźć, sprawdzic gdzie jest to własciwe miejsce na płycie w ktorym powinna znajdowac sie igła?
W Twoim przypadku, szablonem :) http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12&t=1032
gacek87 pisze:Nie znalazłem nigdzie wiec pytam, czy zła kalibtacja moze uszkodzic igłe, wkładke lub płyte?
Na wkładkę to nie ma wpływu. Może mieć wpływ na nieco większe zużycie igły, płyty oraz nieco inne brzmienie niż powinno być.
Prawidłowy overhang zapewnia poprawną styczność igły do rowka, dlatego jest to takie ważne.

Skoro już kupiłeś gramofon to nie chciałbym ciągnąć tego tematu w tym wątku :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
gacek87

Gramofon do 200 zł

Post autor: gacek87 »

Tak wiem jaki to model:) Ok teraz juz wszystko w miare kapuje. Sprawdze ten overhang i pomysle nad headshellem moze by zamienic otwory na śrubki w rowki:) Dziekuje Wojtku. Jak bede mial jeszcze jakies problemy załoze temat:)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 200 zł

gacek87 pisze:Sprawdze ten overhang i pomysle nad headshellem moze by zamienic otwory na śrubki w rowki:)
No jeśli miałbyś możliwość takiej solidnej przeróbki otworów na rowki to możesz to zrobić, nie widzę przeszkód. Wszak to tak naprawdę tylko o to chodzi :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dalmatyn
Gramofon: Grundig PS3500
Kontakt:

Re: Gramofon do 200 zł

Post autor: dalmatyn »

Witam

Z gramofonami nie miałem wcześniej za bardzo do czynienia. Tylko za młodu słuchałem płyt na Fonice WG-500. Fajny lampowy sprzęt, potem do niego kaseciaka podłączałem. Nie pamiętam co się z nim stało, chyba się popsuł...

Zamierzam odnowić kontakt z winylem (mam nawet Scorpiosów Tokio Tapes) ;) Pytanie. Mój wzmacniacz http://www.vintage-audio.com.ua/en/cat/ ... l?begin=21 ma wejście Phono (MM): 83dB. Czy będę potrzebował jakiegoś dodatkowego preampu? Czy typ wkładki określa konstrukcja gramofonu? Od jakiej kwoty wśród używek startować przy zakupie? Nie musi być od razu audiofilski, bardziej zależy mi na poprawnym działaniu, w miarę wiernej reprodukcji dźwięku i możliwości późniejszej odsprzedaży żeby przejść na wyższy poziom.

Są ładne dwa Sony, ale od złotówki i aukcje kończą się za kilkanaście dni...
http://allegro.pl/gramofon-sanyo-tp220-i2117563443.html
http://allegro.pl/gramofon-akai-ap-x1-i2117564133.html śmieć czy okazja?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 200 zł

dalmatyn pisze:Czy będę potrzebował jakiegoś dodatkowego preampu?
Nie.
dalmatyn pisze: Czy typ wkładki określa konstrukcja gramofonu?
Poniekąd tak, gdyż preamp wbudowany w wzmacniacz jest zestrojony pod wkładki MM, czyli magnetyczne.
Jeśli byś chciał kiedyć MC LO to będzie potrzebny dodatkowy preamp.
dalmatyn pisze:Od jakiej kwoty wśród używek startować przy zakupie?
Hahah, od jak najwyższej? :) No ale jesteś w kategorii do 200 złotych, więc zakładam, że taki jest budżet? Jeśli nie to prośbę przeniesiemy.
Póki tego nie określisz to nie mam co doradzać :)

Sanyo TP-220 jest OK, aczkolwiek jeden użytkownik niedawno nabył ten model i ma problemy z zbyt wolnymi obrotami (wygląda na to, że ma zły pasek, ale to się okaże).
Akai AP-X1 to raczej nic specjalnego, więc do okazji bym nie zaliczał :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dalmatyn
Kontakt:

Gramofon do 200 zł

Wojtek pisze:Poniekąd tak, gdyż preamp wbudowany w wzmacniacz jest zestrojony pod wkładki MM, czyli magnetyczne.
Jeśli byś chciał kiedyć MC LO to będzie potrzebny dodatkowy preamp.
Poczytam sobie czym się różnią te typy.
Wojtek pisze:Hahah, od jak najwyższej? :) No ale jesteś w kategorii do 200 złotych, więc zakładam, że taki jest budżet? Jeśli nie to prośbę przeniesiemy.
Zdaję sobie sprawę, że w audio nie ma praktycznie górnej granicy ;) Na razie spieniężyłem swoje skromne środki na w/w entry level. Raczej nie ma co przesadzać z kwotą, tak żeby gramofon nie był 10x lepszy niż reszta klocków... Załóżmy, że jakaś okazja +/- 100zł. Wiadomo, że trzeba będzie na 90% pomyśleć o wymianie wkładki (kolejne kilkadziesiąt zł).

PS. http://www.youtube.com/watch?v=tFLNjvcSYXA :violin:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dalmatyn
Kontakt:

Gramofon do 200 zł

ADAM GS 424 można nabyć do 100zł (może nawet odbiór osobisty). Brać go czy szukać jakiś innych starszych (a może i wyeksploatowanych) japończyków?
Co do napędu wyczytałem,że paskowy przy używanym pewniejszy, bo wystarczy wymienić ów pasek i powinno być dobrze. Przy bezpośrednim zużyty napęd dyskwalifikuje gramofon.
Wiadomo, przy odbiorze osobistym można to jakoś zweryfikować, ale wysyłkowo pozostaje tylko zaufanie do sprzedawcy. Mam rację czy nie?
Pozdrawiam
piotr6

Gramofon do 200 zł

Post autor: piotr6 »

Adama można brać pod warunkiem,że ma stabilne obroty ,cena ok
Awatar użytkownika
dalmatyn
Kontakt:

Gramofon do 200 zł

Jeśli by nieco pływały, to z Waszego doświadczenia jest to częściej zużycie mechaniczne czy elektronika? Jeśli chodzi o lutowanie i te sprawy to nie mam z tym problemów.
Pozdrawiam
andre

Re: Gramofon do 200 zł

Post autor: andre »

Elektronika.Jeśli pływają to standardowo kondensatory i wymienić bądz zregenerować potencjometr.Ustawić napięcia i będzie ok.Bardzo to ale to bardzo ostrożnie należy postępować z elektroniką bo układy UL1403 są w obecnych czasach trudne do zdobycia.
Jeszcze dodam brać! Jeśli nawet zdecydujesz się nie zatrzymać na stałe to po prostu przyniesie całkiem niezły zysk przy odsprzedaży który to zysk można spożytkować na zbożne i mniej zbożne cele ;-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 200 zł

dalmatyn pisze:Co do napędu wyczytałem,że paskowy przy używanym pewniejszy, bo wystarczy wymienić ów pasek i powinno być dobrze. Przy bezpośrednim zużyty napęd dyskwalifikuje gramofon.
Jak ci siądzie silnik w paskowym to tak samo będzie dyskwalifikacja :) To normalne. A dobre DD z padniętym silnikiem to rzadkie okazy tak czy siak.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dalmatyn
Kontakt:

Gramofon do 200 zł

Jasne, rozumiem. Czyli nie patrzeć na typ napędu, tylko w jakim jest stanie.

Co powiecie na to? http://allegro.pl/uher-compact-1200-cd- ... 95580.html Przypuszczam, ze to jest fragment wieży. Pewnie szału nie ma, ale czy to jest porównywalne do Bernarda na przykład? Jak z wkładkami do tego? Do 100zł warto brać? Widać na talerzu kwadraty od stroboskopu. On sobie sam stabilizuje prędkość?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 200 zł

Tak, jest to element wieży. Cała wieża nazywa się "Compact 1200 CD" :)
Do Benka ciężko to porównać, bo wygląda na to, że ten Uher nie ma w ogóle regulacji ramienia.
dalmatyn pisze:Widać na talerzu kwadraty od stroboskopu. On sobie sam stabilizuje prędkość?
Przytłaczająca większość gramofonów ma jakiś układ stabilizacji obrotów i wcale niepotrzebna jest do tego obecność lampki stroboskopowej.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dalmatyn
Kontakt:

Gramofon do 200 zł

Właśnie dopiero później zauważyłem, że brak regulacji ramienia. Czyli raczej maretówka i nie ma sensu sobie zbytnio tym zawracać głowy. Dzięki
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ