Rafik_pl pisze: ↑25 lut 2018, 23:23
Hej Myszor,
tak jak napisałem w pierwszym poście: gramofon i przedwzmacniacz mam pożyczony.
Widzę, że problemem okazały się rozmowy z kolegą zakręconym na vinyle i kilkoma sprzedawcami ze sklepów płytowych.
Generalnie przekaz brzmiał tak: Kup używany gramofon za kilka stówek, za 1000 lub 2000 to prawdziwe wypasy. Dołóż wkładkę za 500 stów i jakiś używany preamp za kilka stówek i będzie git.
Stąd budżet.
Teraz, jak rozumiem po Waszych odpowiedziach, warto wydać więcej na gramofon dobrej jakości i dozbierać lub kupić na raty odpowiednią wkładkę i preamp.
Problemem dla mnie będzie zaprojektowanie toru dźwiękowego.
Zakładając gramofon w tym budżecie np proponowany Sony PS X60 czy X75 jaka wkładka i preamp będzie odpowiednim zestawem?
Nie ma się co za bardzo fiksować, przekaz generalnie był dobry - jesli zakładamy słuchanie muzyki jako punkt nadrzędny, a nie zabawę w sprzęt.
Na gramofonie za 1k z rynku wtórnego da się bardzo fajnie posłuchać muzy. Pytanie na ile chcesz postawić na sprzet na już na ile w coś rozwojowego.
Np.
http://allegro.pl/dual-cs-721-shure-v-1 ... 56574.html z preampem za ok 1,5k może zrobić już meega fajną robotę brzmieniowo (jeden z najwyższych Duali ever + jedna z najlepszych wkladek MM ever) Tyle, że jak będziesz chciał pomieszać wkładkami / rozwijać się to już lekko schody - chyba, ze dobrze tego Duala kupisz, zainwestujesz w fajne PRE, i jak będziesz chciał wyzej to sprzedasz Duala z Shurem i kupisz coś całkowicie nowego... Jak Sczczura (Shura) nie zajedziesz to wiele z wartości nie powinno to stracić w obecnej koniunkturze.
Największe znaczenie ma jednak mimo wszystko wkładka (tyle że nie na każdym ramieniu każdą wkładkę powiesisz) no i preamp - ale tutaj przy kolejno 500, 1000, 1500, 2500 masz progres jeśli dobrze wybierasz więc stopniowo można upgrade'ować sobie. Warto jednak przeznaczyć ok 1k na rynku wtórnym - wówczas ten poziom powinien być już mocno przyzwoity (o ile słusznie wybierzesz z rynku wtórnego
Punktem zwrotnym jest 1500zł na wkładkę - bo tutaj można kupić już fajne wkładki MC (ale trzeba mieć i preamp pod MC),no i jak juz się bawić w MC to dobrze mieć i ramię, które ładnie zagra z dobrą wkładką - no i tutaj rzeczywiście mamy juz przy obecnym rynku +2k na rynku wtórnym. Kilka dni temu poszedł za 2,5k świetny Pionek 707 np.