wiktorsam

Pozwól innym poznać Ciebie
ODPOWIEDZ
wiktorsam

wiktorsam

Post autor: wiktorsam »

Witam wszystkich :)

Mam na imię Wiktor, z wykształcenia politolog/informatyk (tak jakoś wyszło) z zawodu informatyk (administrator systemów i sieci).

Od zawsze lubiłem vintage audio, winyle słucham od jakiegoś czasu. Do tej pory dzielnie służył mi stary polski bernard gs-431 z wkładką audiotechnica at3600, niestety ostatnimi czasy wyzionął ducha (dokładniej silnik)... Postanowiłem kupić coś lepszego, co dobrze skomponuje się wizualnie z moim wzmacniaczem i tak trafiłem na to forum. Po przeczytaniu na internecie( i między innymi tu) kilkudziesięciu wątków, postanowiłem zakupić polecany gramofon saba psp-250.

Jedna sztuka polecana między innymi tutaj zalegała już na allegro od dłuższego czasu, a że pasuje wizualne do mojego rotela ra-1210 (mam nawet dwa takie, piękny klasyk, super dźwięk, dual mono) to za całe 199 zł stałem się jej właścicielem.
Jest w niej zamontowana wkładka audiotechnica at12e i przy okazji pytanie, która z obecnie produkowanych wkładek zagra od niej lepiej, czy może lepiej zainwestować w nową igłę z at12s (shibata) ?

Muzyka jakiej słucham to głównie rock, metal, postpunk, industrial, ale nie zamykam się tylko do tych kategorii, lubię też czasami posłuchać stary pop, dobry rap, hip-hop itp.
Winyli niestety nie posiadam za dużo, na razie kilkadziesiąt sztuk, na dodatek większość to wydania z bloku wschodniego, ewentualnie czasami jakieś bardziej cywilizowane wydania jak uda się tanio wyrwać na allegro ;)

Poza vintage audio mam milion innych zainteresowań, wiadomo książki, komputery, bawię się w geocaching (szukanie skarbów z gps), strzelam z wiatrówki (kiedyś bardziej zawodowo z długiej, teraz pistolet pneumatyczny na 10m), pilotuję model śmigłowca RC, jeżdżę sporo na rowerze (XC), interesuję się motoryzacją, latarkami (sam modyfikuję itd mam 4 sztuki w kolekcji :P), a od roku pochłania mnie nowa i chyba największa pasja - żeglarstwo. Niestety największym problemem przy tylu zainteresowaniach jest brak czasu ;), ale jakoś sobie radzę.

Saba jeszcze nie doszła, ale jak tylko złapię ją w moje ręce to nie omieszkam wrzucić jakichś zdjęć na forum :)

To się rozpisałem ...
sony ps-x75, shure V15 V SAS, Audio-technica AT20SLa, at30e, empire 4000d III, shiit mani, Hypex Ncore nc252mp, DAC topping dx7 pro
Awatar użytkownika
kaZ

wiktorsam

Post autor: kaZ »

Cześć :)
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

wiktorsam

Post autor: Wojtek »

Cześć Wiktor

No no, z niezłym konkretem nam tu wyjechałeś.
wiktorsam pisze:Jest w niej zamontowana wkładka audiotechnica at12e i przy okazji pytanie, która z obecnie produkowanych wkładek zagra od niej lepiej
Trudno powiedzieć, jak to zwykle bywa, zależy od ucha. Jednakże patrząc na współczesną rodzinę AT to myślę, że co najmniej trzeba byłoby patrzeć na AT120E.

AT12E to całkiem świetna wkładka, mimo że już nie produkowana. Rozważałbym zakup nowej igły do niej, tym bardziej że pasują do niej nawet większość igieł z serii AT13 i AT14 (może nawet AT15), które stały wyżej w serii.
wiktorsam pisze:czy może lepiej zainwestować w nową igłę z at12s (shibata) ?
AT12S to oczywiście lepsza i droższa igła, ale nie wiem czy w twoim przypadku warto by było wykładać dodatkowe ojro za nią. To był swojego czasu (wczesne lata 70te) jeden z podstawowych modeli wkładek Audio-Technica'i do odtwarzania kwadforonicznych płyt w systemie CD-4 (m.in. dlatego górna granica pasma sięga na papierze aż do 45kHz). Można je oczywiście z powodzeniem wykorzystywać do płyt stereofonicznych, ale nie wiem czy cena jest warta ewentualnych różnic w brzmieniu między eliptykiem, a Shibatą ;) Kwestia dyskusyjna, trzeba by zasięgnąć opinii tych co porównywali brzmienie obydwu modeli.

Ogółem te dawne serie AT miały wiele inkarnacji i typów igieł, tak więc warto by było bardziej wdrożyć się w temat by coś fajnego i za rozsądną cenę dobrać. Szczególnie, że same wkładki można często gęsto nabyć dzisiaj za grosze.

Tak czy siak, na pewno nie wyrzucałbym do kosza tej AT12E ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
wiktorsam

wiktorsam

Post autor: wiktorsam »

Dzięki za odpowiedzi. Czytałem właśnie że tandem at12e + igła od at12s to bdb połączenie, a różnica w cenie oryginalnych igieł nie jest zabójcza - o jakieś 25 usd. Ale z drugiej strony może rzeczywiście na razie nie warto inwestować, mam taki niecny plan zapolować na gramofony mniej znanych producentów które można często tanio wyrwać na allegro, a które często wychodziły z fajnymi wkładkami takimi jak at13ea ;).

A jakie macie zdanie na temat igieł z allegro od tego użytkownika http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1814942 ma on zamienniki do audiotechnica w dobrych cenach, niby japan :)
sony ps-x75, shure V15 V SAS, Audio-technica AT20SLa, at30e, empire 4000d III, shiit mani, Hypex Ncore nc252mp, DAC topping dx7 pro
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

wiktorsam

Post autor: Wojtek »

wiktorsam pisze:mam taki niecny plan zapolować na gramofony mniej znanych producentów które można często tanio wyrwać na allegro, a które często wychodziły z fajnymi wkładkami takimi jak at13ea ;).
W sensie że kupować kiepski gramofon dla wkładki? Cóż, rzadki to przypadek na allegro, ale powodzenia w polowaniach w takim razie.

Wamat sprzedaje zamienniki igieł. Co z tego, że firma która je produkuje jest z Japonii (Stylus Co.), skoro tak czy siak nie są to oryginalne igły od producenta tylko kompatybilne zamienniki, które nie brzmią tak samo jak oryginał? :) Szwajcarski Pfeiffer robi to samo.

Wiadomo, że jeśli oryginalne igły nie są już produkowane, przez co są trudno dostępne (szczególnie jak się zapasy skończyły) to lepiej mieć zamiennik niż nic, ale jednak lepiej dopłacić do oryginalnej igły.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ