Technics SL-QD33 problem po opuszczeniu pokrywy-zagadka
- łysy
Pisałem jakiś tydzień temu o tym jak kupiłem zdeformowaną płytę i prawdopodobnie uszkodziłem igłę, okazało się że to nie igła, jednak problem mam nadal i to bardzo dziwny. Jak odpalam płytę i zamykam pokrywę gramofonu ramię mi po prostu zjeżdża z płyty, gdy próbuję z inną płytą to samo, jeszcze z inną gra, jednak ramię delikatnie podskakuje i dźwięk jest zniekształcony w momencie "podskoku" ramienia. Wszystko to się dzieje gdy zamknę pokrywę, jeśli gram na otwartej wszystko jest ok. Wiecie o co chodzi 

muzyka, trawa, wódka, zabawa...
-
Re: Technics SL-QD33 problem po opuszczeniu pokrywy-zagadka
Czy pokrywa po opuszczeniu nie dotyka czasem ramienia/przeciwwagi?
Czy nacisk jest poprawnie ustawiony?
Czy po opuszczeniu ramienia jego rurka nie dotyka czasem języczka windy?
Czy nacisk jest poprawnie ustawiony?
Czy po opuszczeniu ramienia jego rurka nie dotyka czasem języczka windy?
- łysy
Nacisku nie ustawiałem na wadze "zewnętrznej" (nie posiadam jeszcze), na ramieniu nacisk ustawiony na 1,25 czyli zgodnie z instrukcją. Pokrywa nie dotyka niczego, rurka nie dotyka języka windy dla tego to dla mnie zagadka. Teraz jest ok, opuszczam klapę i wszystko wróciło do normy, tak jak wcześniej. Jakiś tydzień temu myślałem że uszkodziłem igłę, były te same objawy. Myślisz że może być źle ustawiony nacisk ramienia?
-
Być może, że zle wypoziomowany jest gramofon i przy zamykaniu pokrywy "delikatny wstrząs wybija" igłę z rowka
Jakoś inne wytłumaczenie nie przychodzi mi do łba

- łysy
Dzięki eenneell, nie wiem czemu nie przyszło mi to do głowy, ustawiłem poziom gramofonu, było trochę krzywo, teraz pogramy zobaczymyeenneell pisze:Być może, że zle wypoziomowany jest gramofon i przy zamykaniu pokrywy "delikatny wstrząs wybija" igłę z rowka![]()

-
Jeżeli pozom zweryfilowałeś to teraz spokojnie sprawdź jeszcze raz ustawienia (m. in. antyskating!)łysy pisze:ustawiłem poziom gramofonu, było trochę krzywo, teraz pogramy zobaczymy

- łysy
Gram kolejną płytę i jest ok, ramienia w zasadzie nie regulowałem nigdy, od początku wszystko grało ładnie. Kiedyś czytałem post na temat regulacji ramienia w moim gramofonie i dowiedziałem się z niego że właściwie mam ramię wyregulowane (ustawić na połowę skali czyli 1,25). Tak przy okazji, jeśli wszystko gra ok to próbować coś kombinować z z ustawieniem ramienia? Właściwie to gdybym dokładniej wyregulował to grałoby może jeszcze lepiej ale w sumie nie wiem jak to fachowo zrobić, sugerowałem się wskazaniem nacisku na końcu ramienia ale w sumie to może być błędne wskazanie, kilka razy już wymieniałem wkładkę...eenneell pisze:Jeżeli pozom zweryfilowałeś to teraz spokojnie sprawdź jeszcze raz ustawienia (m. in. antyskating!)łysy pisze:ustawiłem poziom gramofonu, było trochę krzywo, teraz pogramy zobaczymyi zobacz (posłuchaj) czy z pokrywą jest ok, czy nie
-
Po wymianie wkładki to się powinno "kalibrować:
Jeżeli nacisk 1,25g wskazany (i sprawdzony) to raczej płyt "nie mordujesz"
Uważam (jalo lekkopółsredniopoczątkukący), że dobrze jest na początku gramofon "kalibrować" kilka razy- tak dla wprawy i nauki- (a i błędy własne się skoryguje...)

Jeżeli nacisk 1,25g wskazany (i sprawdzony) to raczej płyt "nie mordujesz"

Uważam (jalo lekkopółsredniopoczątkukący), że dobrze jest na początku gramofon "kalibrować" kilka razy- tak dla wprawy i nauki- (a i błędy własne się skoryguje...)

- Micke
eenneell, przypomnę tylko że ja też jestem szczęśliwym użytkownikiem SL-QD33 i że ten gramiak korzysta ze sławetnych wkładek T4P, tutaj regulacja to tak na dobrą sprawę ustawienie nacisku igły 

-
Wiadomo Micke!
Ja zupełnie w innych "klimatach" jestem!
A radzę tak jak ja bym postępował w takim przypadku!
Jęzeli "łysy" teraz sobie słucha i jest ok! To nasze uwagi wsadzi tam gdzie ja nie mam odwagi (wsadzić)

Ja zupełnie w innych "klimatach" jestem!
A radzę tak jak ja bym postępował w takim przypadku!

Jezeli tak, jest to tym wazniejszym było "zlapanie poziomu"Micke pisze:tutaj regulacja to tak na dobrą sprawę ustawienie nacisku igły

Jęzeli "łysy" teraz sobie słucha i jest ok! To nasze uwagi wsadzi tam gdzie ja nie mam odwagi (wsadzić)

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ten brak poziomu pewnie pomógł w destrukcji tamtej igły 
Potwierdzam, cały system T4P na tym polega, że w zasadzie nie ma co kalibrować (a często nawet nie ma jak kalibrować
).
Tylko co lepsze modele miały w ogóle możliwość regulacji nacisku (bodajże w obrębie 1-2g jedynie).
Większość ma fabrycznie ustawiony nacisk zgodny ze standardem, 1.25g.
łysy:
Możesz kombinować z naciskiem, ale przy T4P to nie wiem czy warto i czy cokolwiek odczujesz.

Potwierdzam, cały system T4P na tym polega, że w zasadzie nie ma co kalibrować (a często nawet nie ma jak kalibrować

Tylko co lepsze modele miały w ogóle możliwość regulacji nacisku (bodajże w obrębie 1-2g jedynie).
Większość ma fabrycznie ustawiony nacisk zgodny ze standardem, 1.25g.
łysy:
Możesz kombinować z naciskiem, ale przy T4P to nie wiem czy warto i czy cokolwiek odczujesz.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Mialem podobmą sytuację!łysy pisze:Pisałem jakiś tydzień temu o tym jak kupiłem zdeformowaną płytę i prawdopodobnie uszkodziłem igłę, okazało się że to nie igła, jednak problem mam nadal i to bardzo dziwny. Jak odpalam płytę i zamykam pokrywę gramofonu ramię mi po prostu zjeżdża z płyty, gdy próbuję z inną płytą to samo, jeszcze z inną gra, jednak ramię delikatnie podskakuje i dźwięk jest zniekształcony w momencie "podskoku" ramienia. Wszystko to się dzieje gdy zamknę pokrywę, jeśli gram na otwartej wszystko jest ok. Wiecie o co chodzi
Wszystlo grało OK!
Patrzę!- Pokrywa troszke pyłkow przyjeła!-
Przecieram dłonią pokrywę (podczas odtwarzania płyty)
Zaczynają się jaja!
Po prostu źle gra! (przeskakuje...itp
Podnoszę pokrywę-jest ok!
zamykam-nie ok!
Okazało się. że igła zebrała w sobie kołtun śmiecia!
Podczas "przecierania pokrywy" powstały takie "ładunki", które (wraz z "kołtunen")wywołały efekt jakby pokrywa dotykała ramienia...