Nie ma za co. Sam tam sporo pokupowałem....
Legendarna Shure V15 III
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
-
- Gramofon: SL-1200mk2
Re: Legendarna Shure V15 III
kupiłem
teraz pozostaje czekać i zmówić modlitwę, by cła nie przywalili...

teraz pozostaje czekać i zmówić modlitwę, by cła nie przywalili...
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
To tak nie działa

Już to pisałem koledze. Stoch ładnie zapewne skoczy na drewnianych nartach i w zakopiańskim swetrze miast kombinezonu. Czy jednak daleko?
U mnie winyl nie gra gorzej od CD, a wręcz przeciwnie. W torze tuner jest najcichszy, a CD i gramofon grają mniej więcej równo z tym, że gramofon głośniej. Sorry chłopaki, że burzę Wasze widzenie świata ale kosmos do małych nie należy.

- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Darku, a może wszyscy mamy rację (albo i nie), tylko dynamikę rozumiemy inaczej?

Ja się nie mądrzę, bo się nie znam, swoją opinię oparłem na zdaniu szeryfa, który był uprzejmy nie tak dawno napisać:
Ostatnio zmieniony 08 lut 2018, 11:36 przez MMarek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
już się rozglądam za dzielonką z dobrym przedwzmacniaczem gramofonowym, chyba Rotel RC1072 takowy ma i do tego obsługuje też MC, to tak na przyszłość, jak by mi totalnie odkorbiło 
...ale mnie dzisiaj łeb napieprza, chyba za długo i za głośno wczoraj słuchałem, no i piwo też chyba nie pomogło

...ale mnie dzisiaj łeb napieprza, chyba za długo i za głośno wczoraj słuchałem, no i piwo też chyba nie pomogło

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Chyba nikt nie powiedział że są kiepskie. Tyle tylko że to nie JICO

Musisz się z tym pogodzić, jak już kiedyś Tobie pisałem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
ten niski sygnał przeszkadza tylko w bezpośrednim porównywaniu CD i LP, a tak poza tym faktycznie nie robi wielkiej różnicy, choć najfajniej byłoby mieć przedwzmacniacz, który te poziomy wyrówna. OK, to po prostu tania igła nie od JICO, ale robi robotę, mam nadzieję, że ta za 360zł będzie lepsza, bo jak nie, to się obrażę na "lepsze szlify igieł" 

- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Ja też nie rozumiem o co chodzi tą "niesamowitą dynamiką CD"... Ja tam bardzo lubię moje tory cyfrowe ale każdy odstaje od toru analogowego pod każdym względem... 

-
może gdybym tyle wydał na CD, co na gram, to znowu byłoby CD górą, kto wie, trzeba próbować, za 3-4tysiące na rynku wtórnym można mieć CD Hi-End z przed 10-ciu lat. W tej chwili gramofon to najdroższa część mojego toru, głośniki +/- tyle samo, ale są przecież 2szt
i dzięki Shure V15III mogę wreszcie stwierdzić, że się opłacało tyle wydać, do tej chwili byłem winylosceptykiem.

po prostu masz słaby tor cyfrowy

- Dragant
- Gramofon: Sony PS-X70
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
- kriss
- Gramofon: Sony PS-X50
Tylko, że kupisz cd za 4k ale i tak sie nie dowiesz jak np. może zagrać wkładka za powiedzmy 10k. Już pisałem kiedys w innych Twoich dywagacjach, że takie porównania ciągłe i wyścig "CD- Winyl" jest totalnie dla mnie nie zrozumiałe i bez sensu.
-
Przecież to zrozumiałe, że chcemy wydać jak najmniej za jak najlepszy dźwięk, o to chodzi w większości zadawanych tu pytań: jaka wkładka do XXXzł, gramofon do XXXzł, jaka igła do XXXzł... Wszyscy chcemy w założonym budżecie uzyskać jak najlepszy efekt, a że budżet zawsze stopniowo przekraczamy to inna sprawa-taka karma, jak to ktoś tu wcześniej pisał. Ja chciałbym spojrzeć szerzej i nie ograniczać się tylko do gramofonów i określić co lepiej rokuje w dalszej perspektywie / pewnie wszystkim marzy się hi-end
, jeszcze kilka zmian sprzętu i kto wie, może za XXlat się uda /, wracając do Shure V15, to na ten moment i przy założonych/nieco przekroczonych
/wydatkach subiektywnie dobry wybór. Może za 5 lat sprawa będzie prostsza, jak winyle całkowicie zmiotą z rynku CD, na razie wszystko ku temu zmierza i na pewno nie z powodu lepszej jakości dźwięku z winyla...ot moda i szybki internet robią swoje.

-
Kupiłem ostatnią

I teraz nie wiem co zrobić z zamówionym i dostarczonym wczoraj VN35HE od Northa... chyba zwrócę bo ostatnio przy mojej częstotliwości słuchania muzyki to prędzej wymienię wkładkę na mc lub nawet gramofon niż padniętą igłę.
-
no to kupiliśmy 2 ostatnie, w sumie dziwny ten sklep z mydłem i powidłem, mam nadzieję, że rozróżniają HE od E