Najlepsza wkładka do Denona DP-47F

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Andrzej56
Gramofon: Denon DP-47F

Najlepsza wkładka do Denona DP-47F

Post autor: Andrzej56 »

Witam

Od niedawna jestem posiadaczem tego gramofonu (zastąpił ProJecta) Posiadam obecnie wkładkę Ortofon Bronze. Przedwzmacniacz LAR LPS-1
Zastanawiam się ewentualnie nad wymianą wkładki. Czy może ktoś mi polecić lepszą wkładkę do 5k PLN Słucham głównie Jazzu ale również rocka.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Najlepsza wkładka do Denona DP-47F

Post autor: darkman »

Pewnie np: Benz ACE, przykładowo,
http://sklep.fusic.pl/benz-micro-ace-s- ... ealer.html
Najlepsza to dość ulotna kategoria, ale sugerowałbym coś z rodziny MC, bo pod LAR-wę masz klika możliwości dopasowania, akurat zdecydowanie lepiej niż do MM.
Dynavector: (Dynasy masz w dwóch wersjach LO i HO-zwykle wymagają dociążenia i sporych nacisków to raczej minus, a i uwaga Dyna mają wyższe korpusy od standardu)
http://sklep.fusic.pl/dynavector-dv-20x ... ealer.html
można i sporo taniej, a całkiem dobrze:
Benz micro Gold/ Silver
http://sklep.fusic.pl/benz-micro-mc-gol ... ealer.html
Sumiko (niestety bardzo zdrożała ostanimi, dość fajne brzmienie, to HO - mnie się podobało)
http://sklep.fusic.pl/sumiko-blue-point ... ealer.html

-w necie/fora jest sporo feedbecków, więc warto poszperać, słuchania nic nie zastąpi, ale i to nie jest aż tak trudne w praktyce.
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Ja bym z LARwą w filskie wkładki nie szedł bo już dużo więcej z niego nie wydusisz.
Nie wiem też do ilu gram to ramię wyważa i czy niskie podatności akceptuje.
Jak ortka lubisz to odświeżyli właśnie:
https://www.ortofon.com/mc-kontrapunkt- ... 657-n-3450
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Andrzej56
Gramofon: Denon DP-47F

Post autor: Andrzej56 »

Czy ktoś ma doświadczenie z wkładkami MC na tego rodzaju ramieniu (bardzo lekkim) a z tego co wiem MC lepiej współpracuje z ciężkim ramieniem
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Wszystko zależy jakie MC z jaką igłą. Istnieją lekkie/miękkie wkładki MC.
Ramię DP-47F nie jest bardzo lekkie, a po prostu lekkie, ale że ze względu na to że ma tłumienie (q damping) to nie trzeba się koniecznie ograniczać tylko do lekkich wkładek.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Andrzej przykładowo wkładka dedykowana dla ramion lekkich:
AT-OC9ML/III (micro line), teraz większość bieżącej produkcji to ramiona lekkie, zatem firmy prześcigają się w produkcji wkładek o takim przeznaczeniu. Dość mainstreamowy i mało oryginalny wybór, ale fajna rzecz jasna. Jest przydrogawa w stosunku do AT-OC9ML/II, bo ta jest dedykowana do r-średnich i cięższych, a tu popyt jest mniejszy więc i cena bardziej zachęcająca.
Właściwie to obecnie trochę trudniej o wkładki do cięższych ramion niż do lekkich. jesteś zatem w pozycji uprzywilejowanej w pewnym sensie, hehe.
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

Andrzej56 pisze:
09 lut 2018, 12:29
Czy ktoś ma doświadczenie z wkładkami MC na tego rodzaju ramieniu (bardzo lekkim) a z tego co wiem MC lepiej współpracuje z ciężkim ramieniem
To lekkie ramię ale próbowałem na nim wieszać DL-103. Dzięki sprytnemu dociskowi elektromagnetycznemu nie było problemu rezonansu choć to dosyć twarde i ciężkie bydle. Zagrało fajnie ale maksymalnych możliwości wkładka nie osiągnęła. Choćby ilości basu. Denony MC oczywiście polecam ale tu też bardziej DL-301 MK2. A generalnie to tak jak Szeryf napisał. Ja też bym szukał średnich wagowo wkładek (np. wspomniana 301-ka) a nie lekkich. W przypadku MC to ułatwia wybór 8-)
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

darkman pisze:
09 lut 2018, 14:46
do AT-OC9ML/II, bo ta jest dedykowana do r-średnich i cięższych
Mi się wydawało że do średnio lekkich :?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

Myszor pisze:
09 lut 2018, 16:26
Mi się wydawało że do średnio lekkich
Nie pomyliłeś z mk3? :?
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

w zasadzie to 10-20g najbliżej 10Hz będzie dla 12-14g dla AT-OC9ML/II, dla III niżej
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

darkman pisze:
teraz większość bieżącej produkcji to ramiona lekkie
Tak? Myślałem że jest zgoła odwrotnie, co zresztą tłumaczy ruchy rynkowe producentów wkładek (wprowadzanie cięższych i sztywniejszych modeli względem swoich poprzedników).
darkman pisze:
Jest przydrogawa w stosunku do AT-OC9ML/II, bo ta jest dedykowana do r-średnich i cięższych, a tu popyt jest mniejszy więc i cena bardziej zachęcająca.
Wybacz Darek, ale dla mnie to są swego rodzaju "rewelacje" :)

Gdyby tak było to musielibyśmy pisać że AT440 to również wkładka do ciężkich ramion - bo podatność ma zbliżoną do AT-OC9ML/ii właśnie.

Niemniej, zgadza się, AT-OC9ML/III ma jeszcze większą podatność więc jeszcze lepiej się nadaje do lżejszych ramion.

Nie podzielam teorii co do genezy różnicy w cenie.
darkman pisze:
Właściwie to obecnie trochę trudniej o wkładki do cięższych ramion niż do lekkich. jesteś zatem w pozycji uprzywilejowanej w pewnym sensie, hehe.
Kuriozalnie łatwiej niż parę dekad wcześniej.

Zamiast na AT-OC9/II, popatrzyłbym na AT-OC9/III albo AT33EV.
Albo od biedy jakiś jogurt na mleku w proszku :morda:

Plusy i minusy generalnie. Trzeba popróbować.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Psi krew.. skasowałem sobie posta. No trudno - jeszcze raz, zatem ;) Ku woli (gwoli jak kto woli) wyjaśnienia.
Wojtek pisze:
10 lut 2018, 02:42
Zamiast na AT-OC9/II, popatrzyłbym na AT-OC9/III
Wskazałem na III (trzy). Być może to kwestia semantyki mojej wypowiedzi. Nie na II. (choć za żadną z nich nie optuję jako wyborem dla kolegi Andrzeja).
Wojtek pisze:
ale dla mnie to są swego rodzaju "rewelacje" :)
Kwestia podaży na rynku, cenowo AT-OC9/II obecnie €395, III - niedostępna np u Thakera ale u innych €500, a nawet i £500 się znajdzie :) . Tu teza zresztą prawdziwa, że II da się kupić w cenie jeszcze mniejszej za tyle samo co Demona DL-103R (sprawdzone). Coś w tym pewnie jest. Co? Trudno wyrokować, bo nie uda się nam zapewne rozszyfrować do końca tego czym kierują się handlowcy i producenci.
Wojtek pisze:
Tak? Myślałem że jest zgoła odwrotnie, co zresztą tłumaczy ruchy rynkowe producentów wkładek (wprowadzanie cięższych i sztywniejszych modeli względem swoich poprzedników).
To się raczej nie przekłada bezpośrednio ani na cenę ani na podaż konkretnego modelu. Ścieżek globalizacji tu nie rozgryziemy. Sądzę, że to pochodna obecnej tendencji wzrostowej popularności winyla jako nośnika. Rynek zaczyna się ścigać w ofercie międzypokoleniowej. Sądzę, że chodzi już nie tylko o produkcję bieżącą, ale i istniejącą na rynku gramofonów i memorabiliów audio. Tak na prawdę brak danych na ten czas co do udziału ramion lekkich i ciężkich w rynku ofertowym. Łatwiej o dane ich udziału w rynku konsumenckim, a zatem stare i nowe razem wzięte, bo te określają potencjał ewentualnego nabywcy np wkładek. Ot tata i syn mają swoje gramofony. Często syn szuka czegoś dla taty. Tę tendencję da się zaobserwować i nas na forum.
ODPOWIEDZ