? to po co się rozdziela masy ?
Projekt - Telefunken S600 renowacja
- pawlos
- Gramofon: l-75 l-78 s-500
Re: Projekt - Telefunken S600 renowacja
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
-
Na aukcji było "wkładka z igłą w bardzo dobrym stanie" i tyle w temacie.
Nie mam pojęcia co to za igła i jak zweryfikować jej stan.
Ps. Jakby co mam mikroskop, ale sam nie wiem jak by ten dobry stan miał wyglądać.
Nie mam pojęcia co to za igła i jak zweryfikować jej stan.
Ps. Jakby co mam mikroskop, ale sam nie wiem jak by ten dobry stan miał wyglądać.
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
Raczej sprzedający nie napisze "zajechana"....
Nie sugeruję bynajmniej, że taka jest w Twoim przypadku.
Co do zasady, igłę - jeśli nie znamy jej przebiegu - po zakupie wymieniamy na nową.
Można na początek za kilkadziesiąt złotych kupić zamiennik i sprawdzić, czy problem będzie występował nadal....
BTW: V15 z Schiitem fajnie się dogaduje - także tutaj problemu bym nie szukał
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czyli innymi słowy stara i do wymiany. Działaj.
Nie ocenisz.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
-
Nie lubię półśrodków (tani zamiennik) i chyba się skuszę na VN35HE od north.
PS. @MMarek - wiem że miałeś Schiita, czemu sprzedałeś i zostawiłeś nudę? Gdzieś pisałeś że grają porównywalnie. I jeszcze jedno napisz proszę w jakim aspekcie wymiana zasilacza poprawiła Ci Schitta?
- MMarek
Najkrócej jak mogę, bo to inny wątek:
- zostawiłem nudę bo daje dużo więcej możliwości nastawów i została zbudowana z komponentów na których nie oszczędzałem
- tak potwierdzam, jak dla mnie, na tych samych nastawach Schiit i nuda grają podobnie
- zasilacz, moim zdaniem, dodał powietrza i poskromił nieco górę pasma
-
- MMarek
Wiesz, mamy tutaj dedykowany wątek wkładce V15III i tam wszystko można znaleźć.
Za chwilę, słusznie zresztą, Wojtek zwróci nam uwagę, że piszemy nie na temat...
W skrócie - tak mam ustawione i słucham na ok 65kO i kilka pF i gra inaczej niż na 47kO
-
Wiem że na forum są osoby, które przeszły z firmowego shure V15 type iii na denona 103r (oczywiście na s600/s500)
Czego można się spodziewać po takiej wymianie?
Próbowałem coś googlac "shure v15 vs denon 103" ale wątki dotyczą najczęściej innych gramofonów a z tego co wyczytałem tu i na innych forach to s500/s600 jest b.dobry (tzn. ramię) do tego denona?
Czytałem co nieco o masie ramienia i doborze wkładki (podatnośc), ale trochę mnie to przerosło i nie jestem w stanie odpowiedzieć jakie parametry powinna mieć wkładka MC, którą można powiesić na tym ramieniu (zakładając oczywiście wymianę firmowego headshella).
Wolę wprost zapytać: jakie jeszcze wkładki MC można (warto) na nim powiesić żeby było lepiej od firmowego szczurka? Czy w przypadku tego gramofonu jest jakiś limit kwotowy na wkładki tzn. że np. nie warto wydawać więcej niż 2k na wkładkę i lepiej kiedyś zmienić gramofon.
Czego można się spodziewać po takiej wymianie?
Próbowałem coś googlac "shure v15 vs denon 103" ale wątki dotyczą najczęściej innych gramofonów a z tego co wyczytałem tu i na innych forach to s500/s600 jest b.dobry (tzn. ramię) do tego denona?
Czytałem co nieco o masie ramienia i doborze wkładki (podatnośc), ale trochę mnie to przerosło i nie jestem w stanie odpowiedzieć jakie parametry powinna mieć wkładka MC, którą można powiesić na tym ramieniu (zakładając oczywiście wymianę firmowego headshella).
Wolę wprost zapytać: jakie jeszcze wkładki MC można (warto) na nim powiesić żeby było lepiej od firmowego szczurka? Czy w przypadku tego gramofonu jest jakiś limit kwotowy na wkładki tzn. że np. nie warto wydawać więcej niż 2k na wkładkę i lepiej kiedyś zmienić gramofon.
- MMarek
-
Dźwiękowo w danym setupie (gramofon, pre, wzmacniacz, kolumny/słuchawki) to chyba każde porównanie ma sens.
Czemu bez sensu rozwiń proszę.
maniek, ale kwestia jakiś inwestycji to dla mnie sprawa otwarta.
Dopiero wchodzę w winyl ale już widzę że w stosunku do cyfry kwestie upgrade w analogu (gramofon) to nieskończony temat... i to mi się podoba
Koszt sensownego DACa to kwoty (dla mnie) powyżej 5k, ja postanowiłem nie inwestować już w cyfrę. W moim setupie zostawiam sobie DACa korga (DS-100), no może zmienię go na korga (DS-10r) bo ma możliwość nagrywania z winyli - dac jako dac taki sam, ale to temat na inny wątek.
- MMarek
Najkrócej i moim zdaniem : przy dobrze zestawionym systemie MM-ka jest z góry na przegranej pozycji.
Hmm. Tu też się nie zgodzę.
Czyżby kultowe przetworniki TDA1540 albo PCM56p przestały istnieć...?
No chyba, że kolega ma co innego na myśli.
-
Czyli dociążając (cięższy headshell) + dodatkowa przeciwwaga + zabawa z dystansami - wszystko w kontekście "dobrego zestawienia" to MC będzie lepszym wyborem, dlaczego? Co się zmieni w dźwięku na lepsze? Słuchałeś np. tego Denona? Nie kusiło Cię do zmiany?
- MMarek
System to jak dla mnie: gramofon wkładka ramię + pre + wzmacniacz + głośniki
Słuchałem tego Denona ale nie u siebie (na to musze trochę jeszcze poczekać... ale już niedługo... - ale o tym sza... )
Jest jakiś taki nijaki i dlatego chcę go mieć...
Słuchałem tego Denona ale nie u siebie (na to musze trochę jeszcze poczekać... ale już niedługo... - ale o tym sza... )
Jest jakiś taki nijaki i dlatego chcę go mieć...