Złota płyta
- nasiaka
Złota płyta
Ciekawa jestem ile taki pośrednik w tym wypadku na tym zarabia, skoro mowa o sumach 5 cyfrowych i to w dolarach.
-
Złota płyta
YYY! to nie jest takie skomplikowane i "zagraniczne"Wojtek pisze:A raczej "mamy kontakt do kogoś z zagranicy, kto może nam to zrobić, a my będziemy pośrednikami"

-
Złota płyta
"Dobrze by było gdyby obeznany wypowiedział się jeszcze w tej sprawie". No to się wypowiedzieliśmy
A co do pośrednictwa, to jeżeli ktoś chce mieć produkt wykonany w kosmicznej technologii to raczej trudno, aby znalazł odpowiedniego producenta na miejscu w kraju, w którym nie ma programu kosmicznego
A co do pośrednictwa, to jeżeli ktoś chce mieć produkt wykonany w kosmicznej technologii to raczej trudno, aby znalazł odpowiedniego producenta na miejscu w kraju, w którym nie ma programu kosmicznego
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Złota płyta
Z całym szacunkiem eenneell, ale w tym wypadku to nie wiem jaki byłby sens płacenia obcą walutą za krajowy wyróbeenneell pisze:YYY! to nie jest takie skomplikowane i "zagraniczne""Zagraniczną"może być jedynie cena wykonania...

No chyba że ktoś się jeszcze nie obudził i po prostu potrzebuje "dewizy" do Pewexu

Oj oj panie pyszałek, ja to bym ważył słowa w takiej sytuacji... Zacytuję całą wypowiedź, której fragment wyciąłeś, bo chyba wyszedłeś poza kontekstzloteplytywinylowe pisze:"Dobrze by było gdyby obeznany wypowiedział się jeszcze w tej sprawie". No to się wypowiedzieliśmy

Jak dotąd nie wypowiedziałeś się w ogóle na temat tego jak to jest faktycznie realizowane w biznesie muzycznym, a jedynie zareklamowałeś swój własny wyrób, który ma więcej wspólnego z branżą reklamowo-gadżetową aniżeli muzycznąrestimek pisze:A ja słyszałem że nie niektóre, tylko że to był ogólny zwyczaj - pozłocenie właśnie matrycy i przekazanie tego artyście. Dobrze by było gdyby obeznany wypowiedział się jeszcze w tej sprawie

A nie tego raczej oczekiwał kolega restimek (jeśli się mylę to poprawcie).
Cóż za prosty pogląd. Toś mnie rozbawił.zloteplytywinylowe pisze:A co do pośrednictwa, to jeżeli ktoś chce mieć produkt wykonany w kosmicznej technologii to raczej trudno, aby znalazł odpowiedniego producenta na miejscu w kraju, w którym nie ma programu kosmicznego
"Kosmiczna" technologia raczej nie wymaga prowadzenia programu kosmicznego przez kraj, w którym się ta technologia znajduje

Już nie wspominając, że sam ten termin jest często nadużywany przez marketingowców wszelkiej maści.
Swoją drogą, tak dla ścisłości, Polska należy do Unii Europejskiej, a Unia Europejska ma swój program kosmiczny

Zresztą, samo tłoczenie płyt to nie "kosmos", jak już zauważył eenneell. Najdroższy w tym wszystkim jest raczej materiał, czyli ów "czyste złoto".
No ale mniejsza o to.
Tak czy siak, rozwiałeś wątpliwość, że miałem słuszne podejrzenie co do tego, że płyty z czystego złota robi ktoś inny.
"Kosmonauta" jakiś

A wracając do faktycznego tematu, czyli jak to jest z tymi złotymi i platynowymi płytami, które dostawali/dostają artyści od wytwórni (bądź RIAA itp.) to trafiłem na stronę innego producenta złoconych płyt (mniej więcej w stylu naszego krajowego kolegi, ale przynajmniej podają ceny prosto z mostu zamiast nakręcania enigmy) z USA, gdzie przedstawiono pokrótce różne metody jak to się robiło i jak można robić dzisiaj: http://www.goldrecord.com/unmounted_records.html
A także dodatkowa ciekawostka:There are several variations of manufacture for gold colored records. The metal "mother" or "father", which is the mastering disc, or the derivative stamper from them, each electroformed in solid metallic nickel, is sometimes used for a platinum colored award plaque or wet electroplated for a gold colored record award plaque. Solid gold is not used, in fact very rarely are precious metals used at all. The standard method used for vinyl records is vacuum metallization, in which they are aluminized in a vacuum chamber and then lacquered for a gold colored record award or left silver for a platinum colored record award.
Some of the best looking gold and platinum colored records are laminated vinyl with prior metallized polymer film. These are the sort of vinyl gold records we prefer. Reflectivity is much greater, especially off-axis (seen from the side), eliminating the chalky quality that top-coat tinted aluminization often displays. Photography and broadcast applications look much better.
Zwracam uwagę na wzmiankę o wytwórni Evatone (a właściwie Eva-tone).We also press our own gold colored records similar to what Evatone once did, except that we use metal to optimize the appearance instead of vinyl to optimize the sound. Music is still pressed in the grooves, since the modulation in the trace can be seen and needs to be there for the gold record or platinum record to look right.
Eva-tone jest znana m.in. z wprowadzenia na rynek amerykański flexi-disców.
Nie wiedziałem o tym wcześniej, ale wygląda na to, że wytwórnia ta faktycznie wydawała pomalowane na złoto płyty winylowe jako normalne albumy ze swojego katalogu wydawniczego.
Trzeba będzie ten temat szerzej przebadać

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Złota płyta
nie o walutę przecież chodzi, tylko "zachodnią" cenęWojtek pisze:Z całym szacunkiem eenneell, ale w tym wypadku to nie wiem jaki byłby sens płacenia obcą walutą za krajowy wyrób
No chyba że ktoś się jeszcze nie obudził i po prostu potrzebuje "dewizy" do Pewexu

- Kusma
Re: Złota płyta
Off top: Nie tylko program, nawet mamy swoj moduł badawczy na ISS.Wojtek pisze:Swoją drogą, tak dla ścisłości, Polska należy do Unii Europejskiej, a Unia Europejska ma swój program kosmiczny

Nie bulwersuj się tak forumowiczu... to tylko moja subiektywna opinia :D
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Złota płyta
ASAP – Silver And Gold
Jakby ktoś chciał sobie kupić "złotą płytę" i to w dodatku grającą niech sobie sprawi ten krążek. Z jednej strony jest złoty (nie żółty,nie matowy tylko piękny błyszczący złoty kolor), z drugiej na deser kolor srebrny również błyszczący. Płyta to picture disc jednak posiada własną dwustronną okładkę, a właściwie wkładkę z tytułami utworów oraz zdjęciem.
Jakby ktoś chciał sobie kupić "złotą płytę" i to w dodatku grającą niech sobie sprawi ten krążek. Z jednej strony jest złoty (nie żółty,nie matowy tylko piękny błyszczący złoty kolor), z drugiej na deser kolor srebrny również błyszczący. Płyta to picture disc jednak posiada własną dwustronną okładkę, a właściwie wkładkę z tytułami utworów oraz zdjęciem.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT