radziulasek pisze: ↑31 gru 2017, 00:38
A w czym przeszkadza lekkie ramię?
Definiuje rodzaj dobrze współpracujących wkładek. Najbardziej uniwersalne są średniej wagi ramiona. Doskonale współpracuje z nimi największa ilość wkładek. Jasne, że można z satysfakcją używać lekkiego (są jeszcze ULM - ultra lekkie) ale należy o tym pamiętać przy wyborze wkładki. Ja mam przegięcie w drugą stronę. Cenię najcięższe z uwagi na rodzaj wkładek jakie preferuję. Oczywiście licząc się z tym, że nie mam co pakować z kolei tych miękkich wkładek. Nie wiem czy to obrazowo wytłumaczyłem ...
Wojtek pisze: ↑31 gru 2017, 01:09
Headshell ważniejszy od wkładki wchodzącej w skład zestawu?
Bez headshella raczej wkładki w zestawie również nie będzie więc to porównanie jest takie sobie
Petro pisze: ↑30 gru 2017, 23:15
oryginalny headshell
Co do "oryginalności" to są dwie kwestie (w zasadzie dla radziulaska bo Ty pewnie wiesz) ...
Jedna dotyczy kształtu ramienia i rodzaju złącza headshella a druga wyglądu i jakości jego wykonania.
W przypadku ramion krzywych ze standardowym gniazdem 1/2 kwestia oryginalności to tylko wygląd, jakość i dostosowanie wagi.
Przy prostych (np. wspominany X55) headshell powinien mieć odpowiedni kąt i gniazdo.
Tu najpewniejszy (czasem jedyny możliwy np. w Dualach) jest oryginał.
Oryginał im rzadszy, ładniejszy lub bardziej nietypowy tym droższy.
W przypadku X55 jest to lekki headshell SH-151.
Da się kupić (nawet nowy) ale to kwota 200-300 zł.
Niefajnie przy tańszym sprzęcie prawda?
Widziałem tanie zastępcze do prostych ramion z typowym gniazdem.
Może by pasował do X55 (ew. zmiana kąta na śrubach) ale tego nie sprawdzałem.
Wojtek pisze: ↑31 gru 2017, 01:09
Regsoft ma pewne skrzywienie na tym punkcie, więc możesz zignorować
Nie namawiam do ciężkiego ale do wiedzy. Tej ignorować nie należy. Niech będzie świadomy wyborów
No chyba, że się mylę i X55 ma ramię średnie a nie lekkie ...
Petro pisze: ↑31 gru 2017, 01:26
jak wygląda psx50 czy 60 bez orginalnego headshella
To ciekawy temat (waga, jakość, wygląd itd.) ale sprzęt z nieco innej półki
radziulasek pisze: ↑31 gru 2017, 00:38
Poza tym Koledzy pamiętajcie, że budżet nie jest z gumy
No i wracamy do sedna. X55 nie jest zbyt często spotykany. W dobrej cenie szybciej za granicą (przykładowy link dałem) i często z jakimś kiksem. Łatwiej u nas X45 ale wydaje mi sie, że chodziło Ci nie tylko o stylistykę ale i o kolor