LAR LPS-1 potencjometr i mały brum przy max wzmocnieniu
- mcemsi
- Gramofon: PS-X600 , PS-X555ES
LAR LPS-1 potencjometr i mały brum przy max wzmocnieniu
Na sąsiednim forum jest dyskusja na ten temat ale może i tu ktoś coś uzupełni do tego tematu.
Czy ktoś z Was kto użytkuje LARa może potwierdzić albo zaprzeczyć szumienie/trzeszczenie potencjometru Gain ale tylko podczas kręcenia ? Jak jest nieruchomy to jest OK.
Druga sprawa to delikatny brumik przy maksymalnym wzmocnieniu 66dB, jest czy nie ma ? Czym niżej w dB tym brumik
zanika oczywiscie - przy min 46dB jest na granicy percepcji bym powiedział - gała Volume na max i coś tam mikroskopijnie brzeczy ale chyba tak w końcu nikt nie słucha więc nie przesadzajmy.
GND oczywiście wpięte ale bez niego jest tak samo. Co ciekawe preamp w integrze od razu reaguje sporym brumem jak odepnę GND .
Czy ktoś z Was kto użytkuje LARa może potwierdzić albo zaprzeczyć szumienie/trzeszczenie potencjometru Gain ale tylko podczas kręcenia ? Jak jest nieruchomy to jest OK.
Druga sprawa to delikatny brumik przy maksymalnym wzmocnieniu 66dB, jest czy nie ma ? Czym niżej w dB tym brumik
zanika oczywiscie - przy min 46dB jest na granicy percepcji bym powiedział - gała Volume na max i coś tam mikroskopijnie brzeczy ale chyba tak w końcu nikt nie słucha więc nie przesadzajmy.
GND oczywiście wpięte ale bez niego jest tak samo. Co ciekawe preamp w integrze od razu reaguje sporym brumem jak odepnę GND .
- blispx
Re: LAR LPS-1 potencjometr i mały brum przy max wzmocnieniu
U mnie nic z tych rzeczy nie występuje, a do czego potrzebne jest ci +68dB wzmocnienia (tyle ma max) że tak zapytam?
Pewni masz jeszcze na gwarancji wysyłaj do Strefy Dźwięku niech naprawią
Pewni masz jeszcze na gwarancji wysyłaj do Strefy Dźwięku niech naprawią
Ostatnio zmieniony 07 sty 2018, 11:45 przez blispx, łącznie zmieniany 1 raz.
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Myszor
- Gramofon: PD-300
W moim egzemplarzu nic nie trzeszczało ani nie brumiło.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:

z cyklu "myśli odkrywcze": w moim też nie.
Emsi co do brumiku, to na szybko zmień interkonekt i zobaczysz czy jest różnica. Ostatnio miałem to w Nudzie, dałem Qued i jest po sprawie.
- mcemsi
Potrzebne jak potrzebne no ale jest taka opcja maksymalna to też ją sobie sprawdziłem i zauważyłem problem więc go tu opisuję.
A przy okazji LPS-1 ma max 66 czy 68 ? Papiery mówią od 48 do 68 a np. strona internetowa 46-66 - co więc jest prawdziwe?
Z Out-ów do wzmacniacza? no trafiłes w 10 bo jest właśnie Qed Performance Graphite 1m

- blispx
Faktycznie strona gada inaczej niż papiery, generalnie to ja dla LOMC 0.25mV daje max +62dB więcej mi nie potrzebne chyba że masz niższą wkładkę napięciowo
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- mcemsi
Panowie zwrócę ponownie uwagę , że brumik wystepuje TYLKO przy max wzmocnieniu, wystarczy zmniejszyć do ok. 80% pokrętła i prawie go nie ma (prawie bo coś tam jest ale zupełnie do przyjęcia ,trzeba mocno gałę Volume kręcić a tak nigdy w praktyce nie będzie)
- blispx
A jaka wkładka?
No i te trzeszczenie jest niepokojące dlatego pewni Ahaja pierdzieli temat i daje DIPy
No i te trzeszczenie jest niepokojące dlatego pewni Ahaja pierdzieli temat i daje DIPy

- darkman
- Kontakt:
No ok. To jakieś niedopasowanie raczej... się wymądrzyłem = nie wiem.
Gain z tego co pamiętam standardowo się ustawia na około 13 i tak zostawia.
Sam potencjometr to pewnie standardowo: rozebrać obudowę, sprawdzić psiknąć,
Gain z tego co pamiętam standardowo się ustawia na około 13 i tak zostawia.
Sam potencjometr to pewnie standardowo: rozebrać obudowę, sprawdzić psiknąć,

- mcemsi
A różne , XL-333E ,103R ,Quintet Blue. Sony jest mikrocichuśka (0.165mV) więc warto ją sporo wzmocnić . Zawsze mogę dać gain na 80% i podkręcić gałę we wzmaku no ale sie po prostu czepiam i chciałbym wykorzystać max w LARze i już

Potencjometr tu jest mniejszym problemem , totalnie do przeżycia.
Wtedy problem defacto nie istnieje. No ale to nie o to chodzi.
- darkman
- Kontakt:
Emsi podworujmy trochę.
Ja i Myszor rozwiązalismy sprawę LARwy sprzedając je. Obaj mieliśmy nowe.
.. żartuję, bo to fajne bardzo pre i konkurencyjne na rynku.
Ja i Myszor rozwiązalismy sprawę LARwy sprzedając je. Obaj mieliśmy nowe.

.. żartuję, bo to fajne bardzo pre i konkurencyjne na rynku.
- blispx
Uuu, to faktycznie jest się czego bać i lepiej sprzedać póki działa, skoro Twój przypadek nie jest odosobniony? Masakra jakaś..
Z drugiej strony jakby się popsuł temu komuś co by kupił to też bym się źle czuł
Daj linka z tego forum poczytam sobie

-
Każdy potek prędzej czy później będzie trzeszczeć bo to ścieżka węglowa z suwakiem ... a tu tym więcej bo są gigantyczne wzmocnienia.
Taki potek kosztuje 1zł , ale tu może przesadziłem ... a nawet wsadzając tam alpsa za 50zł też będzie za jakiś czas trzeszczeć.
Tak, dlatego 'pierdzielę' takie rozwiązania. One są dobre by na szybko sprawdzić konstrukcję ale nie do finalnego projektu.
Taki potek kosztuje 1zł , ale tu może przesadziłem ... a nawet wsadzając tam alpsa za 50zł też będzie za jakiś czas trzeszczeć.
Tak, dlatego 'pierdzielę' takie rozwiązania. One są dobre by na szybko sprawdzić konstrukcję ale nie do finalnego projektu.
- mcemsi
Sprawa połowicznie ale absolutnie wystarczająco rozwiązana.
Potencjometr co prawda nadal szumi/trzeszczy przy kręceniu ale brum zlikwidowany całkowicie.
Co pomogło ? Reorganizacja klocków przy okazji wymiany wzmacniacza. LAR leżał sobie obok , teraz lezy na górze. Jest idealnie.
Potencjometr co prawda nadal szumi/trzeszczy przy kręceniu ale brum zlikwidowany całkowicie.
Co pomogło ? Reorganizacja klocków przy okazji wymiany wzmacniacza. LAR leżał sobie obok , teraz lezy na górze. Jest idealnie.