SHURE M44MB i igla E ???
- Robert007Lenert
- Kontakt:
SHURE M44MB i igla E ???
Jak w temacie. Czy do wkladki Shure M44MB pasuje jakas igla o szlifie eliptycznym?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
SHURE M44MB i igla E ???
W czasach starej M44 był dostępny szlif eliptyczny (biradial) o oznaczeniu E, aczkolwiek był to "ciężki" eliptyk, bo Shure zalecał nacisk rzędu 1.75-4g.
Shure obecnie oferuje tylko sferyczne szlify dla tej wkładki.
Jeśli chodzi o stare igły to jedynie pozostaje opcja "zakombinowania" z igłą do M55E, gdzie M55 i M44 mają identyczne body i igły N44 pasują w N55, ale na odwrót już nie... trzeba by narzędziowo dostosować oprawkę igły N55E do oprawki w stylu M44.
Z nowych igieł to tylko JICO oferuje eliptyczny zamiennik (nacisk 1-2g), lepszy od oryginału, a także szlif SAS do tej wkładki.
http://stylus.export-japan.com/product_ ... ts_id=1012
Shure obecnie oferuje tylko sferyczne szlify dla tej wkładki.
Jeśli chodzi o stare igły to jedynie pozostaje opcja "zakombinowania" z igłą do M55E, gdzie M55 i M44 mają identyczne body i igły N44 pasują w N55, ale na odwrót już nie... trzeba by narzędziowo dostosować oprawkę igły N55E do oprawki w stylu M44.
Z nowych igieł to tylko JICO oferuje eliptyczny zamiennik (nacisk 1-2g), lepszy od oryginału, a także szlif SAS do tej wkładki.
http://stylus.export-japan.com/product_ ... ts_id=1012
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Re: SHURE M44MB i igla E ???
Dzieki za odpowiedz. I jeszcze jedno. Mozna gdzies w Polsce kupic te zamienniki od Jico?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
SHURE M44MB i igla E ???
Nie.Robert007Lenert pisze:Mozna gdzies w Polsce kupic te zamienniki od Jico?
Za dobrze by było

Poza tym, nie wiem czy byłoby to opłacalne, bo pewnie byłyby obarczone mocną marżą, tak jak np. produkty JICO w niemieckich sklepach.
No i prawda jest taka, że w Polsce większość "dusigroszuje" i nie chce wydawać taki szmal na dobrą igłę. Stąd taki Wamat prosperuje

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
SHURE M44MB i igla E ???
Kupilem N44E. Jak do mnie dotrze, to oczywiscie podziele sie opinia na temat roznic odsluchowych pomiedzy N44G /S/ i N44E /E/.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
SHURE M44MB i igla E ???
Ale kupiłeś od JICO czy skąd inąd?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
SHURE M44MB i igla E ???
Trafilem na allegro japonski zamiennik, ale nie od wamata.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
SHURE M44MB i igla E ???
Chodzi o tą aukcję? http://allegro.pl/nowa-igla-gramofonowa ... 07557.html
Skąd wiesz, że japoński?
Poznaję opakowanie i nomenklaturę "artykułu". Sprzedawca ElektronikDK najwidoczniej ciągnie swoje igły od spółki ASWO.
Czyli innymi słowy z tego samego źródła co sklep north.pl (oni chyba także należą do grupy ASWO).
http://north.pl/karta/igla-do-gramofonu-n44e,89075.html
A skąd ASWO bierze swoje igły zamienne? Od firmy Pfeiffer, z Szwajcarii.
W takim razie wychodzi na to, że myliłem się, pisząc wcześniej, że tylko JICO oferuje eliptyczny zamiennik.
Pfeiffer jak widać też.
Jednakże jakość Pfeiffer kontra jakość JICO... to już osobna bajka
Skąd wiesz, że japoński?

Poznaję opakowanie i nomenklaturę "artykułu". Sprzedawca ElektronikDK najwidoczniej ciągnie swoje igły od spółki ASWO.
Czyli innymi słowy z tego samego źródła co sklep north.pl (oni chyba także należą do grupy ASWO).
http://north.pl/karta/igla-do-gramofonu-n44e,89075.html
A skąd ASWO bierze swoje igły zamienne? Od firmy Pfeiffer, z Szwajcarii.
W takim razie wychodzi na to, że myliłem się, pisząc wcześniej, że tylko JICO oferuje eliptyczny zamiennik.
Pfeiffer jak widać też.
Jednakże jakość Pfeiffer kontra jakość JICO... to już osobna bajka

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
SHURE M44MB i igla E ???
Pomyslalem ze japonski, bo specyfikacja , ktora dostalem od sprzedawcy miala w naglowku: Stylus Japan . Mozliwe , ze to tylko zbieg okolicznosci. Dolezie, to zobacze co to jest.
- Robert007Lenert
- Kontakt:
SHURE M44MB i igla E ???
No i dolazla. Igla N44E. Na opakowaniu naklejka z napisem Diamant SHURE N44E /czyli cholera wie gdzie to zrobione/. Wlasnie sobie slucham Marianne Faithfull "Strange Weather" . Nacisk 1,75. Na tym albumie brzmi identycznie jak N44G przy nacisku 1,5. Czyli bez rozczarowania , ale i bez zaskoczenia na plus. Natomiast martwi mnie jedna rzecz. Igla /N44E/ zbyt lekko wchodzi we wkladke w porownaniu z N44G. Zastanawiam sie jak to poprawic. Moze przykleic dwa paski cienkiej tasmy po obu stronach wkladki by igla lepiej siedziala? A moze zaklinowac od przodu, poziomo na styku: wkladka/gora oprawki igly, tam gdzie jest mikro szczelina idaca w poziomie? Niby roznica w sile osadzenia obu igiel jest niewielka, ale jednak zauwazlna i to mnie niepokoi. Ktos mial podobny problem?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
SHURE M44MB i igla E ???
Czyli zgodnie ze zdjęciem na aukcji. Niczego więcej szczerze mówiąc się nie spodziewałem.Robert007Lenert pisze:Na opakowaniu naklejka z napisem Diamant SHURE N44E
Cholera wie, że to Pfeiffer. To pewna informacja, a nie jakieś moje "dumanie".Robert007Lenert pisze:/czyli cholera wie gdzie to zrobione/
Co masz na myśli pod "zbyt lekko wchodzi"? Jak włożysz to wypada z wkładki czy jak?Robert007Lenert pisze: Igla /N44E/ zbyt lekko wchodzi we wkladke w porownaniu z N44G.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
SHURE M44MB i igla E ???
Nie wypada, ale nie siedzi tak mocno jak N44G. Wystarczy ja delikatnie pociagnc i wydzie z wkladki. Wedlug mnie zbyt lekko siedzi. Tak nie do koca pewnie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
SHURE M44MB i igla E ???
To zaklej taśmą oprawkę do body i będziesz miał "zabezpieczenie".
Tak czy siak, z tego co mówisz to w zasadzie nie odczuwasz różnicy między igłami przy odsłuchu. Szkoda.
A może po prostu odsłuchaj więcej płyt?
Byłaby to straszna lipa dla Pfeiffera, żeby ich eliptyk brzmiał jak oryginalny sferyk
Tak czy siak, z tego co mówisz to w zasadzie nie odczuwasz różnicy między igłami przy odsłuchu. Szkoda.
A może po prostu odsłuchaj więcej płyt?

Byłaby to straszna lipa dla Pfeiffera, żeby ich eliptyk brzmiał jak oryginalny sferyk

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
SHURE M44MB i igla E ???
Pewnie, ze poslucham innych plyt. Pokombinuje jeszcze w zakresie nacisku. A...poslucham tez tego lekko smarzacego Toma Waitsa /ten japoniec co mnie rozczarowal/.
- Robert007Lenert
- Kontakt:
SHURE M44MB i igla E ???
Przesluchalem jeszcze kilka plyt w tym i tego nieszczesnego japoskiego Waitsa. Tom Waits smarzy jak smarzyl..nawet mam uczucie, ze nieco wyrazniej. Inne plyty: Can "Future Days" NM - brzmi bdb, ale nic lepiej jak na sferycznym zamienniku od Stylus CO Japan /takim za 39 zl/ , John Coltrane "Giant Steps" EX... analogicznie. The Doos "The Doors" mono 1-pres VG- .... gra tak samo jak zamiennik/S/ Stylus CO Japan i uzywany okolo roku oryginalny Shure N44MB. Do tego to o czym juz pisalem ,igla /ta N44E/ ma minimalnie za luzne mocowanie...poprawilem to, ale w moim odczuciu tak byc nie powinno. Zarowno zamienik od Stylus Japan jak i oryginalny Shure siedza pewniej we wkladce. Reasumujac nie polecam tego eliptycznego zamiennika. Gra przyzwoicie i tyle. Liczylem ze eliptyk pokona sferyki..a okazalo sie, ze gra na podobnym poziomie a w pewnym aspekcie /pewnosc osadzenia we wkladce/ nawet im ustepuje.
Ps.Wojtek proponowane przez Ciebie "zabezpieczenie" pachnie tandetna prowizorka
Ps.Wojtek proponowane przez Ciebie "zabezpieczenie" pachnie tandetna prowizorka