E tam...
różne szlify, różny VTF, Rózny AS - ot cała filozofia....

bez sensu
E tam...
bez sensu
Chęnie.
Powiem, że nie jeśli - ale na pewno się antyskatingu nie ustawia na pustej płycie.
Więc należy ustawiać przy pomocy płyty testowej.qbus pisze: ↑23 gru 2017, 11:26Ale jaka jest moja konkluzja - otóż na starym gramofonie nawet przy tym słabym anti skatingu nie ma żadnych problemów (używałem ustawienia AS = sile nacisku, czyli 1.4) - balans "na ucho" jest zachowany, a wszelkie te nasze dyskusje są jak widzę czysto teoretyczne, bo zapewne w większosći Waszych wiekowych gramofonów AS i tak jest już rozkalibrowany.
Aczkolwiek dalej nie rozumiem - sugerujesz, że Technics już na etapie produkcji dopuszczał tak duże różnice w ustawieniach AS pomiędzy egzemplarzami, że ten sam model, ta sama wkładka, ta sama prędkość obrotowa, na tej samej czystej płycie dawałoby aż tak dużą różnicę w ruchach ramienia? Jeśli tak na to na "normalnej" rowkowanej płycie oscyloskop również wykazałby różnice pomiędzy ustawieniami.
To tutaj wszyscy wiemy.
To i tak dużo co zrobiłeś dla sprowadzenia do wspólnego mianownika. Ale pamiętaj o jednej rzeczy, którą pominąłeś. Mianowicie mogą być (nie mówią, że są akurat w tym przypadku) różnice w łożyskowaniu obu ramion. Oczywiście sam AS też w sam sobie może być rozstrojony czy uszkodzony (nie wiem jak jest zbudowany w tym Technicsie, więc piszę ogólnie).
To kolejny argument za moją tezą o czysto teoretycznych rozmowach o AS i starych gramofonach - jeżeli już ktoś chce sobie zaprzątać tym głowę to zostaje tylko płyta testowa i ustawienie AS pod konkretny egzemplarz i wkładkę.
W jedynym nie byl kalibrowany od nowosci, w drugim zrobiłem to wczoraj (aczkolwiek dalej zostaje kwestia chociażby siły naciągu sprężyny).
A to wszystko jasne.
dokładnie tak też myślę
No tak - jak się bardziej pobawiłem to zauważyłem, że jestem w stanie tak manewrować Anti Skatingiem, że igła pozostaje nieruchomo pomiędzy ustawieniami 1,5 do 2,5
Właśnie znalazłem tę płytę i zamówiłem - jak przyjdzie do mnie i nie macie jeszcze dość tematu to podzielę się swoimi uwagami.Dragant pisze: ↑28 gru 2017, 09:313) Płyta testowa - 5/5. Prosta metoda, Nagaoka dała radę na 3 z 4 czterech ścieżkach testowych (na +18dB, 300Hz nie było szans na poprawne ustawienie samym pokrętłem AS, a bardziej mi się bawić nie chciało). Ostatecznie okazało się, że optymalny AS w moim przypadku to 1.4g.